r
Nosalty Logó

Epres torta Mettácska konyhájából

NS
Epres torta Mettácska konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A tetejére

714
Kalória
18.1g
Fehérje
105.8g
Szénhidrát
20.3g
Zsír
54.5g
Víz
182g
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
92.4g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Összesen 714 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Összesen 4272 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A piskótához

A krémhez

A tetejére

Összesen 200 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    733.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    314 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    105.8 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    54.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    254 micro
Összesen 714 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    108.5 g

Zsír

  • Összesen
    121.8 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1092 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4399.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    693 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    1471 mg
  • Nátrium
    1886 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    634.9 g
  • Cukor
    554 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    327.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    468 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    869 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1527 micro
Összesen 4272 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    15.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 200 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. Először a piskótánkat csináljuk meg. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük úgy, hogy a cukrot több részletben hozzáadagoljuk. Majd egyenként mehetnek bele a tojások sárgái, és végül óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. Kapcsos tortaformába öntjük (csak az aljára rakjuk a sütőpapírt), majd előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. (Nekem hagyományos a sütőm, így a hőfokot csak saccolni tudom, ráadásul nekem minden előbb megsül benne, mint bármilyen receptnél a leírtakhoz képest. Tehát nekem ez is 25 perc alatt megvolt.) Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni.
  2. Az epreket megmossuk. A nagyobbakat negyedeljük, a kisebbeket felezzük. A krémhez a tejszínt felverjük, majd belekeverjük a porcukrot, a joghurtot és a zselatinfixet.
  3. A kihűlt piskótát 3 fele vágjuk (no én itt rontottam el, amennyire csak lehet, ugyanis én 29 cm-es formába sütöttem, ami túl nagy volt ehhez a mennyiséghez és nagyon alacsony lett. Sikerült elvágnom végül 3 fele, de olyan vékony lett, hogy szinte átláttam rajta. Tehát a javaslatom, hogy eggyel kisebb átmérőjű formába készüljön, vagy 2 tojással több legyen a piskóta).
  4. Összerakjuk a tortánkat. Alsó lapra mehetnek az eperdarabok (fele mennyiség), majd a krém felét dolgozzuk rá. Második lap, rá az eperdarabok másik fele, rá a krém második fele és végül a harmadik lap. A tortánk külsejét vékonyan megkenjük a lekvárral, hogy tapadjon a fondant.
  5. A kinyújtott fondant mehet a tortára. (Az olvasztott csokit zacsiba raktam, pici lyukat vágtam rá, és úgy díszítettem vele a tortát. Tetejére raktam a csokirózsákat és leveleket, és egy pár szem cukorgyöngyöt.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 29

Ennek a tortának van története. Egy elég kreatív embernek tartom magam. Már hónapok óta nézegettem a neten a tortadíszítés rejtelmeit, valamiért nagyon megfogott a dolog. El is döntöttem, hogy belevágok és innentől kezdve a családi ünnepekre nem a cukrászdából lesz a torta, hanem tőlem. Először is köszönet itt nektek, rengeteg receptet megnéztem itt a NoSaltyn, hogy milyen legyen a krém, milyen legyen a piskóta, stb...  A fondantot is én készítettem, meg kell mondanom elsőre sikerült. Egy isteni recept!!! Köszi Nassoló Naplopó! Ezer köszi érte! Az előkészülethez azért írtam két órát, mert a fondanthoz és a csoki gyurmához is kellett idő, ráadásul a rózsák készítése abszolút macerás volt. Bár nagyon élveztem, az ilyen dolgok kikapcsolnak rendesen. Illetve ezeket már napokkal előtte elkészítettem. Ez jó ötlet volt, sokkal gyorsabban ment a torta összeállítása. A csokigyurma ötletet a neten találtam, a recepteszter.blogspot.hu-n. Tök egyszerű, lehet fehércsokiból is. Az alapreceptje nálam: 10 dkg csokihoz, 2 ek méz. Ebből marad is természetesen. Fóliába jól becsomagolva 2 hónapig simán eláll hűtőben. Gyurmázás előtt mikrózni kell. A rózsát ugyanolyan technikával készítettem, mint ahogy a fondant rózsát kell, annyit mókáztam vele, hogy amikor gyúrom a kéz melegétől nagyon olvad, tehát külön kilapogattam a szirmokat, pár másodpercre hűtő és aztán gyorsan összeraktam. A levelekhez vadásztam a ház előtti bokorról szép erezetű leveleket. Rálapítottam a csokigyurmát a levélre, körbevágtam, pár másodperc hűtő és utána óvatosan lehúztam róla a levelet. Az a jó, hogy amikor kész a rózsa, meg a levelek, akkor szobahőmérsékleten is keményednek kis idővel. 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...