Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulapasztás körtepite mázzal

Mandulapasztás körtepite mázzal
Mandulapasztás körtepite mázzal
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagypapi körtéje a legfinomabb és egy kis rekesznyit nekem ajándékozott. Csodálatos illatú, zamatos, mézédes és lédús körte ez, melyet saját kis bio kertjében nevelget és ápolgat. Ezért a törődésért a fa minden évben hálája jeléül megajándékozza őt nem kis mennyiségű gyümölcsével. Egy egész rekesz, hajajj! Tegnap leves, ma pite, holnap valami egészen más. Sietnem kell, a körte sajnos hamar romlik.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

  • 150 g hideg vaj
  • 60 g porcukor
  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 1/3 cup  mandulapaszta (NEM marcipán!!)
  • 2 tk cukor
  • 1 ek sózatlan vaj
  • 1 tk liszt
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1/2 tk mandulaaroma
  • 3 nagy méretű körte
  • pár csepp citromlé

A mázhoz:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a kimért mennyiségű lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a hideg vajat, melyet a kezünk közt a liszttel összemorzsolunk. Ehhez keverjük a porcukrot, csipetnyi sót és végül hozzáütjük a tojást. Az egész masszából egy jó kemény tésztát gyúrunk. Elég sokáig eltarthat, mivel az elején azt az érzést kelti, hogy szét fog esni.
  2. Frissentartó fóliába tesszük, gombócot formálunk belőle, és a hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 órára. Véleményem szerint 1 éjszaka lenne a legideálisabb, így ha időnk és kedvünk engedi, válasszuk ezt a verziót. Lisztezett deszkán deszkán kinyújtjuk és piteformába fektetjük.
  3. A töltelékhez a mandulapasztát összekeverjük a többi hozzávalóval, és addig keverjük egy kézi mixer segítségével, amíg egynemű szószt nem kapunk.
  4. A körték kivételével a töltelék összes többi hozzávalóját összekeverjük egy habverő segítségével. A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd felcikkezzük. A cikkeket pedig szép alakzatban a pitetésztára rendezgetjük. Ezután a mandulapasztás krémet szép óvatosan a körtecikkekre öntjük. 
  5. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 10 percig sütjük. 10 perc után a hőfokot 180-ra visszavesszük, és további 20 percig sütjük. 
  6. Időközben elkészítjük a mázat is a hozzávalók összekeverésével. Mikor a piténk elkészült és lekapcsoltuk a sütőt, egy kenőecset segítségével megkenjük a tetejét a mázzal. A pitét visszatoljuk a kikapcsolt, de még meleg sütőbe, és hagyjuk hogy a máz kissé rákaramellizálódjon.
  7. Fogyaszthatjuk melegen, de a torta hidegen is nagyon finom.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 645
elküldve: 2
receptkönyvben: 70
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Na ezt süsd ki!

Mióta szakács: 2012.02.05.
47 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mandulapasztás körte pite rieslinges-sárgabarackos mázzal, körtés pite, mázas körtepite

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Riuska
Riuska Sat, 2012-09-29 19:10

Köszi szépen a gyors választ! :) Ma is tanultam valamit! :) Tényleg nem láttam még ilyen kancsót! :)
Írok,ha megsütöttem! :)

Riuska
Riuska Sat, 2012-09-29 15:47

Szia! A cup nálad milyen mértékegység? Régen volt olyan,hogy egy gondolatnyi,de ez a cup nekem új! :) Köszi! :) A süti nagyon guszta! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2012-09-29 16:02

Szia! 1 cup 250ml-nek felel meg. Ma már szinte minden nagyobb áruházban beszerezhető olyan műanyag kancsó, amelyre fel van festve a metrikus cup métrékegységrendszer. Én a sajátomat- ha jól emlékszem- a tescoban vettem, és hasonlóan néz ki mint ez: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Simple_Measuring_Cup.jpg. Remélem tudtam segíteni. Sok sikert a sütéshez! Majd meséld el, hogy ízlett! Üdv, Na ezt süsd ki!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2012-09-05 16:17

Sziasztok! Kettőtöknek egyszerre válaszolok, így egyszerűbb. A mandulapaszta főként angol nyelvterületen beszerezhető alapanyag, de rendkívül könnyedén elkészíthető otthon is. A receptet az alábbi blogon olvashatjátok: http://naeztsusdki.blogspot.hu/2012/08/mandula-paszta.html. Legyen szép napotok, remélem ha kipróbáljátok a receptet, elmondjátok, hogy ízlett. üdv, Na ezt süsd ki!

9Ágica9
9Ágica9 Tue, 2012-09-04 09:09

Sziasztok! Ez a mandulapaszta nekem is egy új fogalom, én is kíváncsian várom a választ :)
A recept nagyon guszti, gratula!