Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mama piros kiflije

Mama piros kiflije
Mama piros kiflije
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Drága anyósom, Mama egyik népszerű receptje - itt kissé átalakítva. Régen a sok pici gyermeke igen szerette a "piros kiflit"; férjem mesélte, hogy mindig egy óriási tállal készült (valószínű az itteni receptemnek 2-3-szoros mennyisége lehetett!) Többször sütöttem az eredeti verziót; az persze tang zhong nélkül készült, és a fűszerpaprikát beledagasztottam a tésztába, majd köménymagot szórtam a tetejére. Most piros-fehér cirmosak lettek a pillekönnyű, egyenesre formázott, hetyke kis kiflik! Sajttal, retekkel, paprika-paradicsommal ettük; vajazva!!! Nagyon finom volt! :)

És persze hálával, szeretettel gondoltunk most is Mamára...

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Aki nem szereti a pirospaprikát, akkor ki lehet hagyni; sütöttem így is! Ekkor a fehér kifliket lekentem tejjel, és szezámmaggal sűrűn meghintettem. Magok nélkül sima vajas kiflit kapunk, a tésztát természetesen vajas zsemlének is formázhatjuk!

Szuper-puha, pillekönnyű péksütemény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejes tang zhonghoz (receptem itt) a tejet a liszttel közepes tűzön habverővel simára keverjük, és addig hevítjük, míg besűrűsödik, majd lehűtjük.
  2. Az olaj és a fűszerpaprika kivételével a többi anyagból és a lehűtött tang zhonggal szép fényes, sima, puha tésztát dagasztunk, majd 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Ezután olajozott (lehet lisztezett is) felületen kettévágjuk, majd a két tészta-cipót egyenként kb. fél centi vastag körlapra nyújtjuk, megkenjük olajjal, meghintjük 1 kk fűszerpaprikával, feltekerjük, összehajtjuk, újból kinyújtjuk, majd 6 körcikkre vágjuk, és kiflikké tekerjük (a körcikk hosszanti oldalától). 12 kiflit kapunk.
  4. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, kb. 3 cm-re egymástól; mert sütés alatt dagadni fognak!
  5. 15 percet újból pihentetjük, majd tejjel lekenjük, durva tengeri sóval gyengén meghintjük, és előmelegített, forró, párás sütőben megsütjük (kb. 25 perc, sütőtől függően).
  • sütési hőfok: 210°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 5 251
elküldve: 2
receptkönyvben: 101
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: hamburger-buci, édes leveles, zsemle, burek, pita, bagel, perec, buci, briós, croissant

egyéb elnevezések

házi vajas kifli, paprikás kifli, foszlós puha házi kifli

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2020-02-15 19:45

Kedves Torma!
Most éppen volt kovászom és nem akartam csak egy nagy kenyeret, inkább kisebb kenyeret és mellé pár kiflit szerettem volna sütni, így akadt meg a szemem piros kifli recepteden. Az enyém is tang zhong nélkül készült, (még sosem próbáltam, pedig Évinéni receptjeinél már többször találkoztam vele, egyszer ki kell azt is próbálnom) de most kovászos lett és teljes kiőrlésű liszttel és ötödrész kenyérliszttel, valamint a folyadék fele víz, fele író, Így is nagyon finom lett. Hálás köszönet a receptért. Igazán jó érzés volt tapasztalni, hogy ilyen szeretettel említed anyósodat, - szinte szentségtörés így írni - a Mamát. Ezután amikor a piros kiflit, megsütöm, - legközelebb hűen a leírásodhoz - ismeretlenül is gondolni fogok rá én is.
Most akadt meg a szemem a lusta kifliden, lehet, hogy a liszt miatt inkább azt kellett volna alapul vennem, mivel a piros kifli leírásától is eléggé eltértem, a kiindulás az élesztő nélküli kovászos kenyér recepted volt. Ki akartam próbálni tényleg élesztő nélkül. A kovász harcrakész volt bedagasztottam, a pihentetések a leírás szerint történtek, majd a formázás után a tészta kelése lelassult, konyhahőmérsékleten bő öt óra kelesztésre volt szükség. A kenyérnek apró lyukacsos a bélzete, jól megsült, íze is jó, de én szeretném ha a kenyér héja vastagabb és ropogós lenne, ez még nekem nem jött össze. Fedeles római edényben sütöttem 40 percig fedetten 220 fokon és 20 percig 200 fokon, vízzel sütés előtt és után lespricceltem.
üdvözlettel: Margó

kemiandi
kemiandi Thu, 2014-01-02 12:37

Kedves Torma!
Most sütöttem először tang zhonggal.... és valami fantasztikusan finom paprikás kifliket készitettem. Visszajött valami a gyerekkori ízekből, régen ettünk ilyen finom péksüteményt. Szép sorban elkészítem a kenyér receptjeidet, és ezzel befejezem a készen vehető pékáruk beszerzését. Köszönöm! és BÚÉK!

Gizolda1
Zitus sütivilága / Gizolda1 Thu, 2013-12-26 15:41

Szia. Most sütöttem meg, mert karácsony alkalmából elfogyott itthon a kenyér! :-)
Azt kell,hogy mondjam, hogy ez valami isteni :-) Házi vajjal ettük.
Biztos, hogy máskor is sütök majd!

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-12-26 22:03

Örülök, hogy tetszett a recept Gizolda1 és ízlett a kifli! Tényleg szuper lehetett házi vajjal! Minden jót; további kellemes ünnepeket és BUÉK! üdv! Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-11-14 13:30

Oh, de kedvesen irsz az anyosodrol, nekem is ilyen jo anyosom volt, akit nagyon szerettem.
A kiflik pedig nagyon jol neznek ki, meg fogom sutni! PPP. Csuki:))

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-11-14 22:38

Igen Csuki, ez is egy nosztalgia recept...már csak egy nosztalgia recept hiányzik: édesanyám tortája, de azt sose mérem és ritkán készítem...majd egyszer azt is leírom...
Én meg a Te sváb sörkiflidet fogom megsütni egyszer! Kellemes hétvégét, puszi, Tormi :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-11-06 23:40

Szia Piroska! Köszönöm a dicséretet; tudod szép kép kellett a megemlékezéshez, mert a Mama sajnos már régóta nincsen velünk itt a Földön, de a szívünkben igen....:)
Puszi, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-11-06 08:45

Szia Torma!
Mint minden péksüteményed ez is nagyon guszta. Kár, hogy egy idő óta elmaradt a"szép kép" kategória jelzés, mert ez bele illene. Úgy vettem észre, hogy a régieknél is eltörölték. Puszi, Piroska

380
finomliszt 3 bögre
vaj 3 dkg
instant élesztő 1.5 kávéskanál
1 kávéskanál
tej 2.5 dl
finomliszt 1 evőkanál
tej 1.25 dl
napraforgó olaj 2 ek
fűszerpaprika 2 teáskanál