r
Nosalty Logó

Pacsni

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Pacsni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 496 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1981 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 273 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    919.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    626 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 496 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.2 g

Zsír

  • Összesen
    80.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3678.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    525 mg
  • Nátrium
    2504 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    255.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    300 micro
  • Kolin:
    362 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    492 micro
Összesen 1981 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    346 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 273 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1,5 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral,elkeverjük kevés liszttel és 20 percig állni hagyjuk.
  2. A maradék tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a tojássárgákat, az olajat és az édesítő tablettákat (kézi keverővel kb. 1 perc az egész).
  3. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket ésa tejes-tojásos egyveleget.
  4. Legalább 5 percig dagasztjuk (én géppel tettem) és 30 percig pihentetjük meleg helyen ( 20-25 fokon).
  5. Átgyúrjuk és olajos kézzel hurkákat szaggatunk a tésztából, majd olajos tollal átkenjük.
  6. 30 percig meleg helyen pihentetjük és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
  7. Az utolsó 5 percben forró tejjel átkenjük, attól lesz fényes.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 275
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 37269
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 02.

Ajánló

Önmagában kellemes, ropogós, finom pék­süteményként egész nap fogyasztható. Kávé vagy tea mellé kiváló reggeli vagy uzsonna. A 60 -as évek nagyvárosi tejivóinak egyik legkedveltebb terméke volt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A még pasztrána vagy lapos-vajas elne­vezésű péksüti olasz eredetű, amit 1958-ban a német  eredetű pacsni váltott fel. A pacsni nagyüzemi gyártását először Budapesten, a Százados úti  kenyérgyárban kezdték meg. A kézi osztást  gépesítő technológia azonban nem vált be, így  a termék a kis pékségek kézi terméke maradt. Ma elég ritkán lehet találkozni vele pékeknél, pedig egy nagyon egyszerű tésztaféléről van szó. A tészta mindössze kb. 15 % zsiradék hozzáadásá­val készül, de a croissant-hoz hasonlóan, mégis puha és rongyos jellegű. Édesanyám és nagymamám nagy kedvence volt anno, amikor még a kenyér mellé mindig vettek egy-egy pacsnit is, csak úgy.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...