r
Nosalty Logó

Makrut - datolyával töltött sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Makrut - datolyával töltött sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 2414 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 9653 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 414 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    171.6 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    647.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    208.5 g
  • Cukor
    107 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    155.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    51 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 2414 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    92.7 g

Zsír

  • Összesen
    686.4 g
  • Telített zsírsav
    186 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    289 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    177 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2590.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    490 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    611 mg
  • Foszfor
    1365 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    834.1 g
  • Cukor
    429 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    621.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1710 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    204 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    461 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    413 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    170 micro
Összesen 9653 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 414 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A darát összemorzsoljuk a vajjal, majd a vízzel közepesnél kissé lágyabb tésztát gyúrunk.Pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket (a dara dagadni fog, így a tészta kissé keményebb lesz ahogy áll).
  2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a datolyát kimagozzuk, apróra vágjuk és masszává gyúrjuk a fahéjjal, mandulával, narancsvirágvízzel.
  3. A tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A tölteléket ceruza vastagságúra nyújtjuk, végigfektetjük a tészta szélén, majd feltekerjük éppencsak annyira, hogy a tészta körbevegye a tölteléket, késsel levágjuk a csíkot. Tetejét, oldalát ellapítjuk, hogy hasáb legyen. Ferdén rombuszokat vágunk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg elfogy a tésztánk. Ha a töltelék előbb elfogy, akkor szimplán a tésztával folytatjuk, így is finom lesz.
  4. Bő, forró olajban aranypirosra sütjük, majd tálba szedjük.
  5. A szirupot elkészítjük, majd ráöntjük a makrutra. Jól összekeverjük, kicsit állni hagyjuk. Igény szerint még meglocsolhatjuk egy kis mézzel.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5784
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem a keleti édességeket. Na persze a nyugatiakat is, meg a délieket is, meg az északiakat is... Ünnepekkor mindig készítek legalább egyfélét, ami rendre el is fogy. Keleti boltokban, nagyobb áruházakban, reformboltokban beszerezhető a narancsvirágvíz, nagyon jellegzetes ízt ad a süteményeknek, de aki nem szereti, nyugodtan hagyja ki, nélküle is nagyon finom. Kapható darált datolya is, de én inkább ezt a megoldást választottam, sokkal olcsóbb, ha magam gyurkálom össze. Darálni is lehet, de ilyen kis mennyiség miatt nem veszem elő a darálót. 

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek