Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-vaníliás kifli

Mákos-vaníliás kifli
Mákos-vaníliás kifli
48 perc / előkészület: 30 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A neten láttam meg ezt a receptet, Miele főzőiskola a receptgazda. Köszönet érte. Kipróbáltam, de kicsit variáltam, mert a csoki nem volt az eredeti recepben. Nem ártott neki.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Aki szereti a mákos dolgokat, annak javaslom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A margarint a cukorral, tojással, vaníliás cukorral habosra keverjük. (Én robotgéppel dolgoztam.)
  2. Belekeverjük a mákot, a narancshéjat és a lisztet. Jól összedolgozzuk.
  3. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 1 napot (állítólag 1-2 óra is elég neki).
  4. Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokrra, és kibéleljük a tepsiket sütőpapírral. A hűtőből kivéve gyorsan kell vele dolgozni, mert felmelegszik. A tésztát kb. 4 felé vesszük, és mindig csak az éppen használatos legyen kint a hűtőből.
  5. Az egyik részből csináljunk kb. 25 cm hosszú hengert, és szeleteljük fel 15-20 darabra.
  6. A darabkákból patkó alakú kifliket v. tallérkákat  készítsünk, és a tepsibe sorakoztassuk őket. Betesszük a sütőbe, kb. 18-20 percig sütjük.
  7. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a felolvasztott csokiba mártjuk a kiflik végét, és sütőpapíron hagyjuk száradni. A tallérokra rácsöppentünk a csokiból.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 438
elküldve: 2
receptkönyvben: 72
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

csokiba mártott mákos patkó, mákos patkók, csokis-mákos patkó

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-12-30 15:09

Kedves Vicikó!
Biztosan igazad van, de én nem is ismerem Lajos Mari könyvét, sőt a receptjeit sem szoktam tudatosan használni. Én ezt a receptet ott találtam ahol leírtam és mint mondani szokták "egy újszülöttnek minden vicc új"! Bocsi attól aki sértve érzi magát. A Te receptjeidet sem nézegettem mielőtt feltettem volna, de a keresőbe beírtam és nem adta ki. Ezért írtam le. Gondolhatod, ha meglátom, hogy már Te feltetted nem töltöm ezzel az időmet! Nincs semmi gondom azzal, hogy ezt leírtad, sőt! Legalább aki elolvassa megtudja a recept igazi eredetét. Egyébként talán a a Miele hibázott, hogy nem jelölte meg a forrását.
Köszönöm a jókívánságokat és hasonló szépeket és jót kívánok én is neked és a családodnak!
Üdv.:Marcsi-Boszi

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2012-12-29 11:46

Kedves Boszi!

Kérlek ne haragudj, hogy ilyet írok Neked, de korrigálnom kell az általad leírtakat.

A receptgazda nem a Miele főzőiskola, hanem LAJOS MARI.
A leírtaknak teljes egészében megfelelő eredeti recept az 1999-ben megjelent
LAJOS MARI - HEMZŐ KÁROLY: 66 KARÁCSONYI ÉDESSÉG c. könyvük 58. oldalán található.

Azért is keltem LAJOS MARI védelmére, mert fiatalkorom egyik könyvsorozat gyűjteményének szerzője, aki az akkori időben, 1980-as évek elejétől, teljesen egyedülállóként teremtette meg itthon, az azóta már természetesen sokak által kedvelt stílust, megjelenési formáját a recepteknek, ami könyvben, óriási színes fotókkal történik.
Emlékszem, hogy mennyit nézegettem őket, és szinte kivülről tudtam, hogy melyik könyvben hol, milyen kép van!

Egyébként tavaly, kb. ugyanebben az időben én is feltettem ugyanezt a receptet, megtalálható az oldalamon.
http://www.nosalty.hu/recept/makos-vanilias-aprosutemeny

Természetesen nem tudhatja az ember, mikor olvas valamit a neten, hogy kitől származik az eredeti recept, de ebben az esetben teljesen egyértelmű. Annál is inkább, mert 1999-ben, ( a könyv megjelenésekor ) nemhogy Miele főzőiskola, de még a Miele sem volt nagyon jelen Magyarországon.

Még egyszer kérlek, ne haragudj! Nem az zavart csupán, hogy nálam is szerepel már a recept, mert az nem a Te hibád.
Csak az igazság kedvéért kellett megírnom.

Boldog új évet kívánok Neked és családodnak!

Üdv: Vici

550
finomliszt 40 dkg
narancshéj 1 narancsból nyert
tojás 1 db
cukor 14 dkg
1 csipet
margarin 33 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
mák 14 dkg
csokoládé 5 dkg