r
Nosalty Logó

Mákos túrógombóc fahéjas szilvamártással

ÍZcsiklandozó
Mákos túrógombóc fahéjas szilvamártással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Gombóchoz

Hempergetéshez

  • 200 g mák (porcukorral kevert)

Mártáshoz

578
Kalória
34g
Fehérje
39.7g
Szénhidrát
32.1g
Zsír
163.1g
Víz
90g
Koleszterin
11g
Élelmi rost
16.1g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Gombóchoz

Hempergetéshez

Mártáshoz

Összesen 578 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Gombóchoz

Hempergetéshez

Mártáshoz

Összesen 2303 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Gombóchoz

Hempergetéshez

Mártáshoz

Összesen 201 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3062.9 g
  • Cink
    329 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    841 mg
  • Vas
    256 mg
  • Magnézium
    193 mg
  • Foszfor
    749 mg
  • Nátrium
    652 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    163.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 578 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.9 g

Zsír

  • Összesen
    128.5 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12251.7 g
  • Cink
    1318 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    3363 mg
  • Vas
    1022 mg
  • Magnézium
    771 mg
  • Foszfor
    2995 mg
  • Nátrium
    2609 mg
  • Réz
    54 mg
  • Mangán
    54 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    159 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    652.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    127 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    246 micro
  • Kolin:
    310 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    447 micro
  • β-crypt
    91 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    664 micro
Összesen 2303 kcal
  • 13% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1074.7 g
  • Cink
    116 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    295 mg
  • Vas
    90 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    229 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    57.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    53 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

Gombóchoz

  1. A túrót (ha nagyon darabos, villával kissé összetörjük) egy tálba tesszük, hozzáütjük az egész tojásokat, belekanalazzuk a búzadarát, a lisztet és a sót, összekavarjuk és kis időre félretesszük.
  2. Egy mély fazékban bő, sós vizet forralunk.
  3. A túrós masszából vizes kézzel apró gombócokat készítünk, majd a forró-lobogó vízbe rakosgatjuk. Óvatosan megkavarjuk a vizet, hogy a gombócok ne ragadjanak le a fazék alján és a tüzet annyira mérsékeljük, hogy a víz ne zubogjon, hanem csak gyöngyözve főjön.
  4. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük. Akkor jó, amikor szépen "táncolni-forogni-seregni" kezdenek a víz felszínén. Máris tálaljuk, mellé kínálva a fahéjas szilva mártást.

Hempergetéshez

  1. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a gombócokat a vízből egyenként és a mákos keverékben alaposan meghempergetjük, hogy az mindenhol bevonja a felületét.

Mártáshoz

  1. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk és a cukrokkal, valamint a fahéjjal együtt nyeles lábaskába tesszük. Lassú tűzön felfőzzük, majd hagyjuk addig rotyogni, míg a leve kissé besűrűsödik. A tűzről levéve hagyjuk hűlni.
  2. Amíg a gombócok főnek, a mártáshoz a szilvát botmixerrel picit átturmixolhatjuk, de nem kell nagyon simára, kellemes, ha kissé darabos a gyümölcs benne.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 25 p

További receptek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...