Mákos guba 8. - kalácsból
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
koktél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 12% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
Lezsik fonott kalácsához
-
75g tej42 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g só0 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
3g tej1 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
A mákos gubához
-
50g mák263 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
188g tej105 kcal
-
10 kcal
-
13g méz38 kcal
-
4g vaj25 kcal
A vaníliás öntethez
-
375g tej210 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
13g vaníliás cukor48 kcal
Összesen
1700
kcal
- 12% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
Lezsik fonott kalácsához
-
300g tej168 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
4g só0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
10g tej6 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A mákos gubához
-
200g mák1050 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
750g tej420 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g méz152 kcal
-
14g vaj100 kcal
A vaníliás öntethez
-
1500g tej840 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
50g vaníliás cukor194 kcal
Összesen
6795
kcal
- 12% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
Lezsik fonott kalácsához
-
7.7g tej4 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
12.9g finomliszt47 kcal
-
0.6g élesztő1 kcal
-
0.3g tej0 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
-
0.4g finomliszt1 kcal
A mákos gubához
-
5.1g mák27 kcal
-
5.1g porcukor20 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
19.3g tej11 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
1.3g méz4 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
A vaníliás öntethez
-
38.6g tej22 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
1.3g vaníliás cukor5 kcal
Összesen
176
kcal
- 12% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.4 g
Zsír
-
Összesen 54.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3141.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 1498 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 208 mg
-
Foszfor 667 mg
-
Nátrium 688 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 245.8 g
-
Cukor 128 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 37.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 191 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 186 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 189 micro
Összesen
1700
kcal
- 12% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 181.6 g
Zsír
-
Összesen 219.3 g
-
Telített zsírsav 81 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 819 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12566 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 251 mg
-
Kálcium 5993 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 830 mg
-
Foszfor 2668 mg
-
Nátrium 2750 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 983.4 g
-
Cukor 511 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 151.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 762 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 594 micro
-
Kolin: 591 mg
-
Retinol - A vitamin: 746 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 756 micro
Összesen
6795
kcal
- 12% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 323.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 3.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
176
kcal
Hozzávalók
Lezsik fonott kalácsához
A mákos gubához
-
20 dkg porcukor
-
7.5 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
A vaníliás öntethez
-
1.5 l tej
-
3 db tojássárgája
-
3 csapott ek finomliszt
-
6 ek cukor
-
5 ek vaníliás cukor
Elkészítés
Lezsik fonott kalácsához
- A kalács hozzávalóit összeállítjuk és megsütjük. (Fonott kalács, Lezsik receptje alapján)
- A megsült kalácsot felszeletelve megpirítjuk a sütőben. Majd langyos tejben megáztatjuk a kalács darabokat, kinyomkodjuk, kivajazott jénai tálba rakjuk. Soronként meglocsoljuk mézzel és megszórjuk a porcukros-reszelt citromos mákkal. Addig rétegezzük, amíg a tál megtelik, vagy a hozzávalók el nem fogynak.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, majd rákenjük a cukorral ízesített felvert tojás fehérjét. Visszatoljuk a sütőbe, amíg szép világosbarna nem lesz.
- A vanília öntethez egy liter tejet felforralunk, a maradék fél literhez hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojássárgáját, lisztet, csomómentesen elkeverjük és a felforralt tejhez öntjük, sűrűre főzzük (Ha szükséges tehetünk még hozzá cukrot).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 114
- Össznézettség: 47637
- Feltöltés dátuma: 2010. december 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
koktél
4 recept
A mákos guba története kedves Lezsik kalácsával kezdődött... Próbálkoztam a kalács sütésével, eleinte nehezen ment... :) most már "profi" vagyok benne... Eleinte nem sikerültek azok a fránya kalácsok tökéletesre, sajnáltam kidobni, ezért eszembe jutott, mi lenne, ha szikkadt kiflik helyett a Lezsik kalácsát használnánk alapul? A kalácsot feldaraboltam, mivel friss volt és puha, ezért a sütőben kicsit megpirítottam. Utána már simán használhattam a kiflik helyett. Ma már ha mákosgubát kérnek, az csakis "elrontott-kalácsból" készülhet!