Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Békebeli Sacher-torta

Békebeli Sacher-torta
Békebeli Sacher-torta
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredeti, békebeli Sacher-torta nagymamám megsárgult, szamárfüles (szigorúan kockás!) receptesfüzetéből.

hozzávalók / 6 adag

A tortához

A töltelékhez

  • 15 dkg sárgabaracklekvár (a házi a legjobb, boltiból jó savanyút válasszunk!)
  • 1 teáskanál rum (elhagyható)

A bevonathoz

ajánlat

Díszíthetjük tejszínhab- vagy párizsikrém(ganache)-rózsákkal, amibe Sacher feliratú csokoládépasztillát nyomtunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tortához

  1. A csokoládét nagyon óvatosan, kis lángon olvasszuk fel (lehet vízfürdő fölött is, vagy mikróban), majd húzzuk le a tűzről, és tegyük félre hűlni.
  2. Válasszuk szét a tojások fehérjét a sárgájától, a fehérjét lehetőleg fémedényben tegyük hűtőbe felhasználásig (könnyebb lesz felverni). A tojássárgákat tegyük hozzá a vajhoz, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük robotgéppel habosra.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, majd kenjünk ki vajjal egy tortaformát, és szórjuk ki kakaóval (liszttel is lehet, a nagyitól kakaóval láttam). Sütőpapírt is tehetünk alá, de azt is kenjük ki vékonyan vajjal, hogy sülés után ne tépje meg a tortánk oldalát és alját. Szögletes formában is lehet készíteni, de azt nehezebb lesz félbevágni szakadás nélkül.
  4. Vegyük ki a hűtőből a tojások fehérjét, majd egy csipet sóval verjük puha habbá. Ha már félig-meddig megtartja a formáját, szórjuk bele a kristálycukrot, és azzal együtt verjük kemény, formatartó állagúra (Akár fejünk fölé fordítva a tálat, ellenőrizhetjük is, de ha még nem jó, fennáll a veszély, hogy fülig ragadni fogunk.)
  5. A kihűlt csokoládét öntsük a cukros tojássárgákhoz, óvatosan egyengessük el, majd felváltva adjuk hozzá a tojáshabot és az átszitált lisztet. Erélyesen, de vigyázva forgassuk össze, hogy ne legyenek benne lisztgöbök, de a habot se törjük össze. Ha homogén a tésztánk, öntsük a formába, majd tűpróbáig süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót az első negyed óra-húsz percben, mert össze fog esni a piskótánk. Ha megsült, borítsuk ki a formából.

A töltelékhez

  1. A baracklekvárt takaréklángon melegítsük meg egy picit, majd keverjük csomómentesre a rummal (a rum elhagyható, de tapasztalataim szerint picit szaftosabb marad tőle a sütemény).

A torta összeállítása

  1. A kihűlt piskótát vágjuk félbe, majd vastagon kenjük meg a (rumos) lekvárunkkal. Egy keveset tegyünk félre, és vékonyan vonjuk be vele a torta tetejét és oldalát (kihagyható lépés, de szaftosabbá teszi a végeredményt).
  2. Majd a tortabevonót olvasszuk fel, és öntsük az összeállított süteményünkre, és tortaspaklival vagy vastag lapú késsel kenjük el.
  3. Hagyjuk megszilárdulni rajta a bevonatot, majd meleg vízbe mártott, éles késsel szeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 3 284
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Áron Benjámin

Mióta szakács: 2019.03.17.
1 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Sacher-torte

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

954
finomliszt 15 dkg
tojás 7 db
étcsokoládé 20 dkg
vaj 15 dkg
porcukor 12.5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 12.5 dkg
sárgabaracklekvár 15 dkg
rum 1 teáskanál
tortabevonó 20 dkg