Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magvas-tejfölös kenyér

Magvas-tejfölös kenyér
Magvas-tejfölös kenyér
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A magokat mindenképp érdemes megpirítani, mert akkor sokkal intenzívebb az íze. Ebben a receptben van szotyola, tökmag, lenmag és tört dió.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Már többször sütöttem kenyeret. Volt úgy, hogy formában tettem, vagy csak bucit formázva, a tepsibe. Mindig nagy sikere volt. A meleg kenyér pedig szerintem ellenállhatatlan.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, sót, borsot hozzátesszük.
  3. A magokat serpenyőbe tesszük, és megpirítjuk, hagyjuk kihűlni.
  4. Tejföllel vagy kefírrel és a megkelt élesztővel, magokkal összegyúrjuk a tésztát, letakarva meleg helyen kelesztjük legalább a kétszeresére.
  5. A sütőt előmelegítjük.
  6. A megkelt tésztát formába tesszük (én nem tettem alá sütőpapírt, mert teflonos a formám.) Tetejére szórunk a magokból, kicsit belenyomkodjuk, és megkenjük meleg víz és só keverékével. 
  7. Megsütjük, ha kevésbé pirul a teteje, akkor ismét megkenjük. a só-meleg víz keverékével.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 501
elküldve: 2
receptkönyvben: 121
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Smatkó Barbara

Mióta szakács: 2011.07.15.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

fehér kenyér, magos kenyér tejfölös kelt tésztából

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fabine
fabine / fabine Sun, 2011-08-07 18:21

Szia!Normál lisztet használtam, igaz én kenyérsütőgépben, felfuttatás nélkül csináltam. Szerintem annak aki nem abban csinálja is, egy irányadó folyadékmennyiséget érdemes lenne megadni, mert a receptben nem szerepel. De ez csak egy javaslat. Ha valaki mégis kenyérsütőben készíti, mindenképpen rakja bele minimum a 180ml vizet, vagy tejet. Egyébként mi rozsliszttel vegyesen is kipróbáltuk, ezt is kenyérsütőben, 310 ml vízzel, 1 nagyobb evőkanál tejföllel, 15 dkg rozsliszttel és 2 dkg vajjal.Természetesen így a fehér liszt mennyisége 45 dkg lesz. Igaz, így egy kissé megváltoznak az arányok, de ez a tejfölös megoldás nagyon jónak tűnik. Szerintem puhább lesz tőle a kenyér. Üdv: fabine

fabine
fabine / fabine Sun, 2011-08-07 16:50

Szia!
Mi kipróbáltuk a receptet, de megadott hozzávalókkal nem állt össze.Kellett még hozzá 180 ml víz is. Így viszont finom puha volt, köszi a receptet.Üdv:fabine

sbabi
Smatkó Barbara / sbabi Sun, 2011-08-07 17:08

Szia !
Köszönöm és örülök, hogy kipróbáltad a receptet. Milyen lisztet használtál ? Nekem az élesztő felfuttatásához használt folyadék elég volt. További minden jót kívánok Barbara

sbabi
Smatkó Barbara / sbabi Sun, 2011-07-31 19:12

Szia A só és bors kérdésre elég nehéz válaszolni, mert mindenkinek más az izlése, érdemes egy kis csipetet kóstolni a nyers tésztából. Magvakból 1 kenyérhez két marék magot tettem, a tetejét pedig megszórtam.

Manna70
Manna70 Sun, 2011-07-31 18:12

A só, bors és magvak mennyisége mennyi? Amúgy nagyon jól néz ki és kedvet kaptam az elkészítéséhez én is.

605
finomliszt 60 dkg
élesztő 2.5 dkg
tejföl 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgómag 2 ek