Nosalty Logó

Lucskos-mákos szilvásgombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
dorcus89
Lucskos-mákos szilvásgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombóchoz

A tetejére

Összesen 592 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombóchoz

A tetejére

Összesen 3554 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombóchoz

A tetejére

Összesen 146 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    948.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    400 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    365 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.6 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    222.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    283 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 592 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.2 g

Zsír

  • Összesen
    92.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5689.2 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    2402 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    819 mg
  • Foszfor
    2188 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    627.5 g
  • Cukor
    220 mg
  • Élelmi rost
    67 mg

VÍZ

  • Összesen
    1333.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    381 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    225 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    96 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    354 micro
  • Kolin:
    155 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1697 micro
  • β-crypt
    284 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    711 micro
Összesen 3554 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 146 Kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

A tetejére

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még melegen meghámozzuk. Egy műanyag tálba krumplinyomóval szétnyomjuk. Ha időközben kihűlne, érdemes mikróba rámelegíteni, hogy jól szét tudjuk nyomni.
  2. Hozzáadjuk a margarint, csipetnyi sót és a lisztet, majd robotgéppel tésztát gyúrunk belőle. Ha a tészta igényli, utánalisztezünk.Akkor jó a tészta, ha elválik az edénytől.
  3. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, kissé kinyújtjuk, majd 2 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Ezekből vágjuk majd ki a négyzet alakú tésztákat, így nem ragad le. Tehát vágunk egy négyzetet, ezt kézzel kinyújtjuk. A fél szilvát beleforgatjuk a fahéjas cukorba, majd a tészta közepére helyezzük. A sarkokat összenyomjuk és gombócot formázunk belőle. Ha szeretnénk nudlit is, akkor a végén hagyjunk tésztát, gyurmázzuk 1 ujjnyi vastagra, majd ezt vágjuk a kívánt méretre.
  4. Egy lábasban sós vizet forralunk. Ha már forr, beledobjuk a gombócokat és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
  5. Egy másik magas falú (üveg) tálaló edénybebeletesszük a mákot és a porcukrot - összekeverjük. Rögtön ebbe tesszük majd bele a vízből kiemelt gombócokat. Majd még forrón jól összerázzuk/ összedobáljuk, hogy a cukor ráolvadjon. Ha igényli utánamákozzuk/ porcukrozzuk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 8655
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 28.

Ajánló

Ebből az adagből 24 gombóc jön ki. De csinálhatunk pár gombócnyi tésztából hozzá nudlit, úgy még finomabb. A nudlit gyerekek is készíthetik, nagy öröm lesz ha a saját formájú nudlijukat eszik.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

dorcus89 81 recept

A "lucskosság" kóspallagi nagymamámtól származik. Kislánykoromban együtt készítettük a gombócokat, ő mondta mindig, hogy így lucskosan a legfinomabb, és mutatta az összeforgatás "technikáját". Mi sose ettük zsemlemorzsával, mindig csak mákosan, számomra sokáig ismeretlen is volt a morzsás szilvásgombóc. Nekem így mákosan az igazi.

Hozzászólások

Évi baba

Kedves Dorcus89! Érdekes a recept,kifogom próbálni! Köszönöm a receptet! Üdv Évi baba!

Éva-Anyóca

Köszönöm szépen, annyira guszta, gombóc jöhet, mák a kedvencek között van, ki szeretném próbálni így is, de jó, hogy felraktad, ez megint csodás nagyi recept, ezeknek annyira örülök.:-O Szép közelg? hétvégét! Éva-Anyóca

dorcus89

Örülök, hogy tetszik. Remélem már elkészítetted, és igen a nagyi receptjei a legjobbak! Jó étvágyat hozzá! :)

Éva-Anyóca

Igen, már készült és az igaz, hogy els?nek meglep?dés volt, hisz nekünk zsemlemorzsás a gombóc, és sokszor a nudli meg a barátfüle is, de nagyon nagy sikere volt, még fogom készíteni!!! :) Nagyon köszönöm, várom további csodás receptjeidet. :) Szép indián nyaras napokat kívánok, remélem, még lesz benne részünk egy darabig. :) Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Ezt a mákos-cukros módszert nagyon köszönöm.. Gondolkoztam, vajon a lisztérzékenyek mibe forgassák a gombócot, hát ez a megoldás! Nem kell gluténmentes prézlit vadászni. A liszt lehet rizs- v. kukoricaliszt és 1 tojás kell, hogy ne essenek szét. Köszi.

dorcus89

Nagyon örülök, hogy tetszik. Ilyen szempontból is tökéletes! :) Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók

A gombóchoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lehet citromleved anélkül, hogy felvágnád a citromot

Bosszantó, ha csak egy kis mennyiségű citromlére van szükséged, mégis félbe kell vágnod egy citromot, ami aztán sokkal gyorsabban megromlik, és mehet a kukába. Ezzel a trükkel azonban nem kell felvágnod a citromot ahhoz, hogy hozzájuss a savanyú nedűhöz.

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.