r
Nosalty Logó

Libamáj brulée Márton napra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Libamáj brulée Márton napra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
hidegkonyha
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 161 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1288 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 145 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    338 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    59 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3563 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3561 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 161 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.3 g

Zsír

  • Összesen
    66.4 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    2700 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3296.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    267 mg
  • Kálcium
    733 mg
  • Vas
    95 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    1365 mg
  • Nátrium
    701 mg
  • Réz
    23 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    472.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28502 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    164 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    222 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2366 micro
  • Kolin:
    859 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28488 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1094 micro
Összesen 1288 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    303 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    370.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3202 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    266 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3201 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 145 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A libamájat óvatosan mossuk meg, töröljük szárazva, majd vágjuk fel kis darabokra. Ha nagyobb ereket találnánk benne, azokat távolítsuk el. Botmixerrel, turmixgépben vagy késes aprítóban pürésítsük le.
  2. Egy lábosban forraljunk fel kb. fél liter vizet, és keressünk egy olyan fémtálat, amit rá tudunk ültetni úgy, hogy az alja nem ér majd a forró vízbe, különben megfőzzük a hozzávalókat.
  3. A tálban keverjük össze a tejet, a tejszínt, a bort és a tojássárgákat, majd tegyük a fazékra, amelyben már forr a víz. Habverővel folyamatosan kevergessük addig, amíg a hozzávalók krémes állagúra be nem sűrűsödnek.
  4. Vegyük le a tálat a vízgőzről, és keverjük hozzá a libamáj pépet. Ekkor sózzuk és borsozzuk is. Tapasztalataim szerint bő kézzel bánhatunk a sóval és a borssal is, de mindenképpen kis adagokban, több lépcsőben ízesítsük, nehogy elsózzuk vagy borsozzuk. Nyugodtan lehet közben kóstolni is, a meleg krémben kicsit már meg is fő a máj, így nem lesz olyan érzésünk, mintha nyersen ennénk.
  5. Ha ezzel megvagyunk, öntsük a masszát szuflé formákba. Nekem ebből a mennyiségből 8 tálkányi lett. A tálkákat tegyük egy mélyebb tepsibe, és öntsünk köréjük annyi vizet, hogy a formák feléig érjen.
  6. Óvatosan toljuk a kb. 140 fokra előmelegített sütőbe, és süssük őket legalább 50, de maximum 60 percig.
  7. Ha elkészültek, vegyük ki a vízfürdőből, és hűtsük le őket, majd egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
  8. Tálalás előtt szórjunk a tetejükre kb. 1-1,5 teáskanálnyi (aki édesebben szereti, az tehet rá többet is) barna cukrot, és karamellizáló pisztollyal olvasszuk rá. Akinek nincs, az a sütőben is rá tudja grillezni, de cukor nélkül is isteni.
  9. Aszalt vörösáfonyás kaláccsal vagy brióssal tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 140 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 15725
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A Márton napi libalakomához hízott májas libát vettünk. Mivel amúgy sem egy olcsó alapanyagról volt szó, szerettem volna valami különlegeset alkotni belőle. A vendégek és a saját nevemben is mondhatom, hogy méltó megkoronázása lett az ebédnek, aszalt vörös áfonyás kaláccsal tálalva pedig egyenesen elkényeztette az ízlelőbimbókat.

Hozzászólások

rbogi

Gratulálok a recepthez, mindenki odáig volt érte. Kacsamájból csináltam, mert azt tudtam jófajtát szerezni, de nem tudta elrontani. A tetejére tokajiban párolt aszalt áfonyát szórtunk, szintén jót tett neki.

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy ízlett mindenkinek! :) A párolt áfonya pedig nagyon jó ötlet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek