Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Libamáj brulée Márton napra

Libamáj brulée Márton napra
Libamáj brulée Márton napra
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Márton napi libalakomához hízott májas libát vettünk. Mivel amúgy sem egy olcsó alapanyagról volt szó, szerettem volna valami különlegeset alkotni belőle. A vendégek és a saját nevemben is mondhatom, hogy méltó megkoronázása lett az ebédnek, aszalt vörös áfonyás kaláccsal tálalva pedig egyenesen elkényeztette az ízlelőbimbókat.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A libamájat óvatosan mossuk meg, töröljük szárazva, majd vágjuk fel kis darabokra. Ha nagyobb ereket találnánk benne, azokat távolítsuk el. Botmixerrel, turmixgépben vagy késes aprítóban pürésítsük le.
  2. Egy lábosban forraljunk fel kb. fél liter vizet, és keressünk egy olyan fémtálat, amit rá tudunk ültetni úgy, hogy az alja nem ér majd a forró vízbe, különben megfőzzük a hozzávalókat.
  3. A tálban keverjük össze a tejet, a tejszínt, a bort és a tojássárgákat, majd tegyük a fazékra, amelyben már forr a víz. Habverővel folyamatosan kevergessük addig, amíg a hozzávalók krémes állagúra be nem sűrűsödnek.
  4. Vegyük le a tálat a vízgőzről, és keverjük hozzá a libamáj pépet. Ekkor sózzuk és borsozzuk is. Tapasztalataim szerint bő kézzel bánhatunk a sóval és a borssal is, de mindenképpen kis adagokban, több lépcsőben ízesítsük, nehogy elsózzuk vagy borsozzuk. Nyugodtan lehet közben kóstolni is, a meleg krémben kicsit már meg is fő a máj, így nem lesz olyan érzésünk, mintha nyersen ennénk.
  5. Ha ezzel megvagyunk, öntsük a masszát szuflé formákba. Nekem ebből a mennyiségből 8 tálkányi lett. A tálkákat tegyük egy mélyebb tepsibe, és öntsünk köréjük annyi vizet, hogy a formák feléig érjen.
  6. Óvatosan toljuk a kb. 140 fokra előmelegített sütőbe, és süssük őket legalább 50, de maximum 60 percig.
  7. Ha elkészültek, vegyük ki a vízfürdőből, és hűtsük le őket, majd egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
  8. Tálalás előtt szórjunk a tetejükre kb. 1-1,5 teáskanálnyi (aki édesebben szereti, az tehet rá többet is) barna cukrot, és karamellizáló pisztollyal olvasszuk rá. Akinek nincs, az a sütőben is rá tudja grillezni, de cukor nélkül is isteni.
  9. Aszalt vörösáfonyás kaláccsal vagy brióssal tálaljuk.
  • sütési hőfok: 140°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 9 513
elküldve: 5
receptkönyvben: 37
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Araniel

Mióta szakács: 2014.09.28.
2 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
fogás: hideg előétel
alkalom: karácsonyi hidegtálak, Márton-nap
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

libamájas krém, tokaji aszús libamáj brulée, libamájpástétom

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rbogi
rbogi Sun, 2014-12-21 18:38

Gratulálok a recepthez, mindenki odáig volt érte. Kacsamájból csináltam, mert azt tudtam jófajtát szerezni, de nem tudta elrontani. A tetejére tokajiban párolt aszalt áfonyát szórtunk, szintén jót tett neki.

Araniel
Araniel / Araniel Sun, 2014-12-21 19:26

Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy ízlett mindenkinek! :)
A párolt áfonya pedig nagyon jó ötlet.

161
libamáj 30 dkg
édes fehérbor 0.5 dl
főzőtejszín 2 dl
tej 2 dl
tojássárgája 5 db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
barna cukor 8 teáskanál