r
Nosalty Logó

Lekváros bukta 9. - krumplis

koszider
Lekváros bukta 9. - krumplis
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

685
Kalória
13.8g
Fehérje
115g
Szénhidrát
17.1g
Zsír
42.7g
Víz
55g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
9.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 685 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 4109 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 240 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    115 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    42.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 685 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.1 g

Zsír

  • Összesen
    102.7 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    330 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2123.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    942 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    689.9 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    256 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    86 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    438 micro
  • Kolin:
    264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    365 micro
Összesen 4109 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 240 kcal

Elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón pépesre összetörjük. Teljesen kihűtjük.
  2. 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőtés 1 ek cukrot, felfuttatjuk.
  3. A maradék 2 dl tejet felmelegítjük (ne legyen forró!), felolvasztjuk benne a maradék (3 ek) cukrot és a vajat.
  4. A lisztet előbb összedolgozzuk a krumplipéppel és a tojással, majd acukros tejjel, legvégül a felfutott élesztővel. Nem túl lágy tésztát kapunk, ami nem ragad sem a tálra, sem a kezünkre. Ha nagyon ragadna,lisztethintünk bele (ne sokat, csak egy csapott kanállal), ha nagyon száraz lenne, pár csepp tejjel lágyítsuk.
  5. Alaposan kidolgozzuka tésztát, eleinte a kézi masina dagasztó fejével is dolgozhatunk, de a végén kézzel is gyúrjuk át, hogy érezzük a tészta állagát.
  6. Könnyedén meghintjük a tésztagombóc tetejét liszttel, majd langyos helyen 1 óráig kelesztjük.
  7. A zsírt egy kis lábaskában felovasztjuk.
  8. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra (kb. 1 cm) kinyújtjuk, és cigarettás doboz méretű (kb. 9x6 cm) darabokra felvágjuk.
  9. A tésztadarabokat a tenyerünkbe fektetjük, a keskenyebb vége felől egyszűk teáskanál lekvárt halmozunk rá, a felső részét pedig könnyedén ráborítjuk. A tésztaszéleket körben gondosanösszecsipkedjük - összenyomkodjuk.
  10. A kialakult kis csomagot megforgatjuk az olvadt zsírban, és tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Ne rakjuk túl szorosra a buktákat, mert meg fognak dagadni. A tepsit semmivel sem kell se bekenni, se kibélelni!
  11. Most begyújthatjuk a sütőt. Míg melegszik, a bukták még kelnek pár percet - ez elég is lesz. Ha maradt némi zsír, azt még most szétkenegethetjük a tetejükön. (Tehát tojás nem kell rá.)
  12. Közepes hőfok mellett sütjük addig, míg a bukták szép aranybarnák nem lesznek.
  13. Ha megsült, rögvest szedjük ki a tepsiből, hogy ne izzadjon bele. Ez a bukta a krumpli miatt még másnap is könnyű és finom.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x30x6

Amikor ezt a buktát sütöm, felfénylenek előttem gyerekkorom nyarai, amikor a bátyámmal mezítláb futkároztunk a meleg porban, mögöttünk Rió kutya, kezünkben az épp aktuális sütemény: bukta, mákos kalács, túrós lepény. Gyártom én a kelt tésztát, de olyat, mint édesanyám, sosem fogok tudni csinálni. Neki hihetetlenül könnyű, meleg keze volt, már pedig a kelt tésztához és a simogatáshoz is meleg kéz kell.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...