Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lekváros bukta 9. - krumplis

Lekváros bukta 9. - krumplis
Lekváros bukta 9. - krumplis
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor ezt a buktát sütöm, felfénylenek előttem gyerekkorom nyarai, amikor a bátyámmal mezítláb futkároztunk a meleg porban, mögöttünk Rió kutya, kezünkben az épp aktuális sütemény: bukta, mákos kalács, túrós lepény. Gyártom én a kelt tésztát, de olyat, mint édesanyám, sosem fogok tudni csinálni. Neki hihetetlenül könnyű, meleg keze volt, már pedig a kelt tésztához és a simogatáshoz is meleg kéz kell.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ebből a mennyiségből kb. 25-27 bukta lesz.
Én csak szilvalekvárral szoktam csinálni, szerencsére kitűnő, üstben főzött, kemény lekvárom van. (Egyrészt kaptam, másrészt szilvafesztiválról hozták, de nálunk a piacon is lehet venni.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón pépesre összetörjük. Teljesen kihűtjük.
  2. 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 ek cukrot, felfuttatjuk.
  3. A maradék 2 dl tejet felmelegítjük (ne legyen forró!), felolvasztjuk benne a maradék (3 ek) cukrot és a vajat.
  4. A lisztet előbb összedolgozzuk a krumplipéppel és a tojással, majd a cukros tejjel, legvégül a felfutott élesztővel. Nem túl lágy tésztát kapunk, ami nem ragad sem a tálra, sem a kezünkre. Ha nagyon ragadna, lisztet hintünk bele (ne sokat, csak egy csapott kanállal), ha nagyon száraz lenne, pár csepp tejjel lágyítsuk. 
  5. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, eleinte a kézi masina dagasztó fejével is dolgozhatunk, de a végén kézzel is gyúrjuk át, hogy érezzük a tészta állagát.
  6. Könnyedén meghintjük a tésztagombóc tetejét liszttel, majd langyos helyen 1 óráig kelesztjük.
  7. A zsírt egy kis lábaskában felovasztjuk. 
  8. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra (kb. 1 cm) kinyújtjuk, és cigarettás doboz méretű (kb. 9x6 cm) darabokra felvágjuk.
  9. A tésztadarabokat a tenyerünkbe fektetjük, a keskenyebb vége felől egy szűk teáskanál lekvárt halmozunk rá, a felső részét pedig könnyedén ráborítjuk. A tésztaszéleket körben gondosan összecsipkedjük - összenyomkodjuk.
  10. A kialakult kis csomagot megforgatjuk az olvadt zsírban, és tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Ne rakjuk túl szorosra a buktákat, mert meg fognak dagadni. A tepsit semmivel sem kell se bekenni, se kibélelni!
  11. Most begyújthatjuk a sütőt. Míg melegszik, a bukták még kelnek pár percet - ez elég is lesz. Ha maradt némi zsír, azt még most szétkenegethetjük a tetejükön. (Tehát tojás nem kell rá.)
  12. Közepes hőfok mellett sütjük addig, míg a bukták szép aranybarnák nem lesznek.
  13. Ha megsült, rögvest szedjük ki a tepsiből, hogy ne izzadjon bele. Ez a bukta a krumpli miatt még másnap is könnyű és finom.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x30x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 10 881
elküldve: 4
receptkönyvben: 101
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
90 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt bukta lekvárral, szilvalekvárral töltött kelt tészta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gonda Elena
Gonda Elena Thu, 2012-06-28 21:08

Kedves Koszider!
Már többször megcsináltam ezt a buktát, és már a szomszédok is tudják, hogy ez a specialitásom, hála a receptednek. Ha valami összeröffenés van, feltétlenül ezt "rendelik". Ha bukta, akkor azt csak én süthetem. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy mi fiatalok is tudunk olyan jó buktát csinálni mint a nagymamáink. És a férjem is imádja és gyakran kéri, hogy süssek. Még egyszer köszönöm, további szép napot.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-06-29 07:39

Kedves Elena!
Szívből örülök a sikerednek! Ha jól számolom, ezt a receptet 80-100 éve süti a családom, pék nagyapámtól tanultuk, aki még a 19. században született. Nagyszerű érzés, hogy ezek az ízek így öröklődnek, és hogy már Te is a részese vagy! Köszönöm a kommentet!
Üdvözöl: Koszider

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-01-08 16:40

Édesanyám készített hasonlót.
A jó magyar homoki "krumpli" mindent megízesít.
Még a lángosba is teszek.
Ezt is ki fogom próbálni. Olgis.
Ui: like-oltam a facebookon!!!

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2012-01-08 21:56

Ugye, az édesanyák tudják igazán, hogy kell jó buktát csinálni! (És igen, én is teszek krumplit a lángosba.)
Örülök, hogy tetszik, próbáld ki nyugodtan, régi, bevált családi receptünk.
Üdvözöl Koszider
Ui. Nem vagyok fenn a facebookon, valahogy riasztanak ezek a közösségi oldalak.

rolvisa
Olgis / rolvisa Mon, 2012-01-09 00:18

Szia!
A régi öregek sok praktikus dolgot tudtak. Különben ugyan ilyen az én kelt tészta receptem is, csak a burgonyával különbözik.
Nem baj, ha nem vagy fennt a facebookon, de így többen megnézik a recepted, ha lake-olja valaki. Olgis.

685
finomliszt 60 dkg
burgonya 20 dkg
tojás 1 db
élesztő 3 dkg
tej 3 dl
cukor 4 ek
vaj 5 dkg
mangalica zsír 3 ek
szilvalekvár 40 dkg