Nosalty Logó

Kullogó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Ezen a képen: Kullogó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 565 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 3395 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 332 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    754.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    480 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 565 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.1 g

Zsír

  • Összesen
    139.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    588 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4527.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    198 mg
  • Kálcium
    462 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    839 mg
  • Nátrium
    2880 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    454.2 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    276 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    189 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    351 micro
  • Kolin:
    455 mg
  • Retinol - A vitamin:
    269 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    532 micro
Összesen 3395 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 332 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mellékanalazzuk a zsírt, a tejfölt, a tojássárgákat és a sót.
  3. Jól összedolgozzuk, addig dolgozunk rajta, amíg puha tésztát nem kapunk.
  4. Egy nagy fazékba engedünk legalább 4 liter hideg vizet.
  5. A tésztát tiszta konyharuhába kötjük, lazán, hogy legyen helye nőni, és belehelyezzük a hideg vízbe úgy, hogy a csomó legyen felül.
  6. 1-2 órán át pihentetjük, amíg a tészta meg nem fordul, vagyis a csomó alulra nem kerül.
  7. Vastagon lisztezzük a munkafelületünket, kikészítünk egy tálcán kristálycukrot, és a tésztát kivesszük a vízből, tésztaszűrőn lecsöpögtetjük.
  8. Ökölnyi darabokat tépünk belőle, és azokból kb 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, és egyenlő részekre vágjuk őket (ne spóroljunk a liszttel, a tészta pontosan úgy nyúlik és cuppog, mint ami 2 órát állt vízben).
  9. A kis rudakat a két végéről megcsavarjuk (mint a sajtos masnit), és meghempergetjük a cukorban.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk.
  11. Félidőben (kb 15-20 perc) megfordítjuk, mert az alsó része a cukor miatt hamar megpirul.
  12. Akkor készült el, ha szép aranybarnára sült minden oldalról.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 10x15x30
  • Sűtés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 62570
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 03.

Ajánló

Mivel a tésztában nincsen cukor, sós ropogtatnivalót is készíthetük belőle: egyszerűen nem cukorba, hanem nagyszemű sóba, vagy különböző magvakba forgatjuk a nyers tésztát sütés előtt. A kommenteknék írta Bera, hogy az ő nagynénje darált diót is szórt a cukorra...szerintem érdemes úgy is kipróbálni :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Dédnagymamám receptje, ami, ha nem kezdek el mesélni nagymamámnak új szerelmemről, a paraszti konyháról, talán örökre feledésbe merül. De hát meséltem, nagyi szeme felcsillant, és hozott nekem egy köteg receptet. Álmomban nem gondoltam volna, hogy nála akadok ilyen kincsekre, mert szerintem az egyik legmodernebbül főző nagyi, már akkor csinált csempészett mascarponéból tiramisut, mikor azt hitték, a szó valami olasz káromkodás. Mikor kiörömködtem magam, és kérdeztem, honnan ezek az egyszerű, csodás receptek, akkor vidáman csak ennyit felelt: "Jaj, Drágám, aki a háború alatt volt kamasz, és az ötvenes évek elején voltak kisgyerekei, az mindenből megtanult édességet csinálni." Még azt is megtudtam, hogy eredetileg a tiszta konyharuhába tekert tésztát a hideg kútba engedték le. Egyébként tényleg egy nagyon régi, egyszerű népi kelt tésztáról van szó, országszerte mindenhol más és más neve volt, hívták vízben kőttnek, vízen kullogónak, vagy egyszerűen kullogónak.

Hozzászólások

P.

Juj, de jó! Nálunk is volt ilyen, de csak most ugrott be, hogy megláttam. Mi is kullogónak hívtuk és a kertben lév? kútba engedte le a nagyi, pontosan ahogy írod. Nagyon tetszik! Köszi! :-)

Dacota

De jó! Úgy örülök, hogy tetszik:) Ti merre laktatok? Ha sokan felismerik, tartok egy gyors felmérést, hogy melyik tájon hogyan nevezték :) Szép napot! Puszillak!

P.

Hát, az egyik nagyi solymári, a másik Pápa környéki. Mindketten így hívták.

Dacota

Hm...akkor lesz?röm a következtetést, hogy az Észak-Dunántúlon így hívták :)

modosa

Már a nevéb?l tudtam, hogy ez Te vagy!!!! Imádom a sztorijaidat :) Isten éltesse sokáig a Dédikédet, és várjuk a finomságokat a kötegb?l :) pusziA

Dacota

Köszönöm, ha id?m engedni, lassan csak elkészülnek..:) Szép napot! Puszi!

Gerzsó

A vízen kullogót én is ismerem, csináltuk mi is régen. Most majd újból megsütöm, hogy az unokáim is ismerjék meg. A Nagymamádat szeretettel üdvözlöm, mi kortársak vagyunk, én is a háború alatt voltam kamasz, és az ötvenes évek elején voltak kisgyerekeim, akik ma már nagymamák. Majd mesélj még róla! A receptet köszönöm, mentem! Sokszor puszillak. Zsóka néni.

Dacota

Kedves Zsóka néni! Köszönöm szépen, átadom az üdvözletet! Egyébként már meséltem neki Zsóka nénir?l - nyaralni ment, én meg akartam tanítani neki a digitális fényképez? használatát, és nem átallotta azt mondani, hogy az ? korában már nem tanul az ember olyan könnyen mindenféle gépekr?l. Na és akkor meséltem neki Zsóka nénir?l. Bizony, Zsóka néni lett nálunk a "bezzeg" :D De egyébként imádom, le nem cserélném, akkor se ha nehezen kezeli a digitális fényképez?t :) Legközelebb mesélek róla többet is, a füzet receptjeit lassan-lassan csinálgatom, és arra szeretném kérni Zsóka nénit, hogy miel?tt végleg elajándékozza a lef?zött régi receptfüzetet, egy-két hasonló régi receptet tessék velünk megosztani... :) Szép napot! Sok puszi: Nóra

Törölt felhasználó

Szervusztok, üdvözlök mindenkit! Nagyon megörültem ennek a receptnek! Gyerekkoromban a nagynéném sütötte a vízen kullogót. Azóta sem ettem ilyen sütit. Nem is gondoltam, hogy ennyire egyszer? elkészíteni. Ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet. Bera

Dacota

Kedves Bera! Én soha nem hallottam korábban err?l a receptr?l, de teljesen bevadultam attól, hogy kútban kelesztették régen.:) Egyébként tényleg nagyon egyszer? elkészíteni. nem tudom,a Nagynénid milyet csinált, mert ég ennél is van egyszer?bb változat, abban nincs tejföl és tojás, viszont 10 dkg zsírral több van benne. Mindenesetre örülök, hogy tetszik, és köszönöm a bizalmat! Szép estét. Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Szia Dacota! Mi a Rábaközben lakunk, és én "Vizen kullogó"nak ismerem a sütidet.Nagymama nagyon sokszor készítette, és mint a buktát sütötte s?r? házi szilvalekvárral.Puszi Marika

Dacota

Kedves Mária! Köszönöm az infót, meg az ötletet is a töltéssel. Van itthon egy pár üveg köcsögös szilvalekvárom, direkt töltögetésre, az egyikük biztos kullogósorsra jut :) Puszil: Nóra

Éva-Anyóca

Igen.Úgy ismer?s, és szoktam is csinálni, hogy vízen kullogó!!!De jó , hogy feltetted, köszi!!!Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Ebben a Dunán-túlban lehet valami, mert be kell valljam, mi nem ismertük, viszont Tiszaújváros-Debrecen, Polgár, és Nagykároly a szüleim, és az én származási helyünk. (ez mondjuk hülyén hangzott, de mindegy) :))) Nagyon tetszik a recepted! Elmentem! Egyszer majd csak lesz elegend? id?m minden elmentett receptet kipróbálni... De ha ilyeneket raktok fel egymás után, az esélyem egyre csökken...:DDD No sebaj, az meg legyen az én bajom! :DD Pusz: Mrs Smith

Dacota

Nahát, pedig a dédim, akit?l a recept van ?shajdúsági :) Hm-hm, lehet lesz itt valaki családi rejtély...:) Mindenesetre nagyon örülök, hogy tetszik, és ha egyszer kipróbálod, néha-néha pillants rá - nagyon helyes, ahogy a tészta lasan fordul a fazékban :) Szép estét! Szeretettel: Nóra

Gerzsó

Jajajj, nem szeretnék "bezzeg" lenni, mert azokat nem szokták szeretni. Én sem olyan könnyen tanulok már, mint ifju koromban, de imádom a "szerkenty?ket", akár konyhai, akár informatikai, stb. Mindig alaposan elolvasom a használati utasítást, és ha nem megy, addig gyötröm magam, meg a családomat, míg sikerül megoldani a problémát. Te meg csak imádjad a Nagymamádat, mert addig jó, ameddig velünk vannak, akiket szeretünk. Én Szekszárdon születtem, és a gyerekkoromat ott töltöttem, anyósomék zalaiak voltak, mindkét helyen vízen kullogónak hívták ezt a süteményt. Mostanában nem nagyon teszek fel saját receptet, mert nem gy?zöm kipróbálni a receptkönyvemben összegyüjtött ujdonságokat. Ha jól sikerül és izlik, akkor kinyomtatom, hozzáf?zve a saját észrevételeimet, és ezeket gyüjtöm az utódaimnak. A régieket meg egyel?re nem ajándékozom el, csak leírok nekik egyet-egyet. De várom a tieidet. A Nagymamádat meg kérdezgesd a fiatalságáról, mert nekem az az egyik bánatom, hogy sok mindent nem tudok róla, 15 éves voltam, amikor meghalt, 79 évesen. Ölellek. Zsóka néni.

Dacota

Kedves Zsóka néni! Kérdezgetem, faggatom, nemcsak ?t, a másik nagymamát is, emlékekr?l, ízekr?l, pillanatokról egyaránt. Nekik is szükségük van rá, nekem meg pláne. S?t, ciki, nem ciki, még jegyzetelni is szoktam.:) Köszönöm szépen, küldözgetek, ahogy az id?m engedi, de hát én is hasonló cip?ben járok - innen is annyi finomságot szeretnék kipróbálni. Nagyon szép estét kívánok! Szeretettel: Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Nóra! Ma sem csalódtam benned.Nem ez az els? recepted amit szeretni fogok.Ráadásul a dédike receptje.Nagyon szuper!Ezekt?l mindig meghatódom.Köszönöm.Bogi

Dacota

Kedves Bogi! Köszönöm szépen, ez nagyon kedves T?led! Úgy szeretem, hogy meghatódsz a dédik receptjein - általában én is :) rokonlelkek vagyunk :) Szép estét! Puszillak: Nóra

Szeva

Úgy t?nik, a Duna vonala a vízválasztó. A mi családunk alföldi (Nagyk?rös) és sosem hallottam a kullogóról, pedig egy pár X mögöttem van.

Törölt felhasználó

Ebb?l a tésztából töltött kifliket is lehet sütni.Tölteni barmivel lehet csak ne follyon ki.Isteni finom.HELLÓ MINDENKINEK ERZSI

Bató Edit

Kedves Nóra! Imádom felfedezni a régi recepteket, hisz azok a drága jó Mamák, Dédik tényleg a semmib?l is finomságokat készítettek. Azokat az ízeket sok-sok év távlatából sem lehet elfelejteni. Jó, hogy feltetted, egy nyugodt napon meg fogom sütni. Dédikédnek jó egészséget, remélem még sok recepttel megörvendeztet minket. Szép estét! Edit

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Id?közben eszembe jutott, hogy még tini koromban kaptam N?véremt?l F?zni jó címmel egy könyvet, és kés?bb a könyv jegyzeteihez beírtam a vízen kullogó receptjét amit a Nagynéném diktált le. Sajnos a Nénikém már nincs közöttünk... Megkerestem a könyvet, és íme: ? is tejföllel készítette. Szinte teljesen ugyan az a receptje mint a Tiéd. Annyi a különbség, hogy ? még egy kevés citromhéjat is tett a tésztába, ill, nem csak kristálycukorban forgatja a tésztát, hanem a cukor közé még darabos diót is tesz. Emlékszem a pörkölt dió ízére!!! Hmmmmmmm!!!!!!!! Üdvözlettel: Erika

Dacota

Hmmm...azt nem csodálom :) Ez annyira jól hangzik, hogy beírom az ajánlathoz, hátha valaki más is kedvet kap hozzá! Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Szia!! Az el?bb lemaradt, hogy Csongrád megyében, Szentesen lakom. Viszont van egy kolegan?m aki a szomszédos településr?l származik, de ? nem ismerte a kullogót! Mint kiderült nem is helyi specialitás ez a süti, mint a csíramálé. Üdvözlök mindenkit. Erika

Dacota

Kedves Erika! Ez a csíramálé engem érdekelne...Nincs kedved megosztani velünk?:)

nyamóka

Kedves Dacota! Párom édesanyjától hallottam el?ször a "vízen kullogóról", ? is készítette régen, és egyszer szóba került, hogy milyen rég nem csinált, és hogy majd megmutatja, mi is ez, de valahogy mindig elmaradt. Köszönöm, hogy eszembe juttattad, és méginkább, hogy megosztottad velünk, így most én lephetem meg vele ?t! :-) Üdv.: Éva

Dacota

Kedves Éva! Nagyon szívesen, majd írd meg, hogy meglep?dött-e? :) Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek