Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kullogó

Kullogó
Kullogó
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (74)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dédnagymamám receptje, ami, ha nem kezdek el mesélni nagymamámnak új szerelmemről, a paraszti konyháról, talán örökre feledésbe merül. De hát meséltem, nagyi szeme felcsillant, és hozott nekem egy köteg receptet. Álmomban nem gondoltam volna, hogy nála akadok ilyen kincsekre, mert szerintem az egyik legmodernebbül főző nagyi, már akkor csinált csempészett mascarponéból tiramisut, mikor azt hitték, a szó valami olasz káromkodás. Mikor kiörömködtem magam, és kérdeztem, honnan ezek az egyszerű, csodás receptek, akkor vidáman csak ennyit felelt: "Jaj, Drágám, aki a háború alatt volt kamasz, és az ötvenes évek elején voltak kisgyerekei, az mindenből megtanult édességet csinálni." Még azt is megtudtam, hogy eredetileg a tiszta konyharuhába tekert tésztát a hideg kútba engedték le.
Egyébként tényleg egy nagyon régi, egyszerű népi kelt tésztáról van szó, országszerte mindenhol más és más neve volt, hívták vízben kőttnek, vízen kullogónak, vagy egyszerűen kullogónak.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mivel a tésztában nincsen cukor, sós ropogtatnivalót is készíthetük belőle: egyszerűen nem cukorba, hanem nagyszemű sóba, vagy különböző magvakba forgatjuk a nyers tésztát sütés előtt.
A kommenteknék írta Bera, hogy az ő nagynénje darált diót is szórt a cukorra...szerintem érdemes úgy is kipróbálni :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mellékanalazzuk a zsírt, a tejfölt, a tojássárgákat és a sót.
  3. Jól összedolgozzuk, addig dolgozunk rajta, amíg puha tésztát nem kapunk.
  4. Egy nagy fazékba engedünk legalább 4 liter hideg vizet.
  5. A tésztát tiszta konyharuhába kötjük, lazán, hogy legyen helye nőni, és belehelyezzük a  hideg vízbe úgy, hogy a csomó legyen felül.
  6. 1-2 órán át pihentetjük, amíg a tészta meg nem fordul, vagyis a csomó alulra nem kerül.
  7. Vastagon lisztezzük a munkafelületünket, kikészítünk egy tálcán kristálycukrot, és a tésztát kivesszük a vízből, tésztaszűrőn lecsöpögtetjük.
  8. Ökölnyi darabokat tépünk belőle, és azokból kb 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, és egyenlő részekre vágjuk őket (ne spóroljunk a liszttel, a tészta pontosan úgy nyúlik és cuppog, mint ami 2 órát állt vízben).
  9. A kis rudakat a két végéről megcsavarjuk (mint a sajtos masnit), és meghempergetjük a cukorban.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk.
  11. Félidőben (kb 15-20 perc) megfordítjuk, mert az alsó része a cukor miatt hamar megpirul.
  12. Akkor készült el, ha szép aranybarnára sült minden oldalról.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 10x15x30 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 52 747
elküldve: 13
receptkönyvben: 933
elkészítve: 9/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vízen kullogó, kútban kullog, vízen kőtt, vízben kelt tészta, édes cukros kelt tészta-csavarok

Hozzászólások (74)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bubu46
Bubu46 Wed, 2019-01-30 14:11

Most fordult meg a tészta a vízben és a sütés előtt elolvasva a kommenteket - lesz belőle diós-cukros, sós-szezámmagos nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre ! Köszi a receptet !
Már el is készült...A süti állaga nagyon jó, de legközelebb tenni fogok a tésztájába is cukrot vagy sót, mert hiába a bundáján lévő cokor - alég íztelen maga a süti .Persze ez izlés dolga...

Délvidék
Délvidék Tue, 2016-11-15 12:40

Nálunk itt a déli végeken Kútba ket-nek hívják. Dédimamám sokat csinált gyerekkoromba. Amikor először készítettem el én, és vittem nagyapámnak belőle, azt mondta édesanyja jutott eszébe aki uzsonnára készitette nekik. A recept hozzávalói egyezznek a mi családi receptünkel, csak az arányok térnek el egy kicsit és annyi a külömbség, hogy mi nem szoktuk vízbe tenni csak hideg helyre. Felénk csak a kútba engedték le mert ott jó hideg volt, de nem a vizbe :)

3masmama
3masmama Wed, 2014-12-03 12:20

Köszönöm a gyors választ. Akkor 2 adaggal kell számolnom. Majd jelzem, hogy sikerül, na és persze, hogy ízlett....

3masmama
3masmama Wed, 2014-12-03 11:46

Nagyon felkeltette a recept az érdeklődésemet. Meg tudja mondani valaki, kb mennyi lesz belőle? Minden szerdán készítek valami finomat az imakörbe járó felnőtteknek és a gyermekeiknek. Jó lenne tudni hogy készüljek. Köszi a segítséget előre is.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-12-03 12:16

Szia!
Hű, jó kérdés...úgy emlékszem elég nagy adag lett - legalább 30 8-10 centis kis rúd. Nem merném rá a fejemet tenni, de biztos, hogy 10-15 darab. :)
szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Tóth Erzsébet Klára
Tóth Erzsébet Klára Mon, 2014-02-10 14:09

Az én Mamám is sütötte kemencében gyerekkoromban. Úgy emlékszem reszelt citromhéj is volt benne, és az nagyon finom ízt adott neki. Imádtuk. Mi a Kunságban élünk, vízen kullogónak hívtuk, és én is úgy olvastam mostanában, hogy "nagykunsági lakodalmas sütemény".

Mabel
Mabel Mon, 2013-05-27 16:26

Kedves Dacota!
Látom, már jó ideje fenn van ez a recept, hozzászólás is akad bőven. Nagyon örülök, hogy megtaláltam, azt hiszem, ez lesz az amit gyerekkoromban ettem én is utoljára. Vidéki rokonoknál mikor nyári vakációra mentem hozzájuk. Ők Pusztaszentistvánon laktak, ez a falu a Nagykáta-Szolnok-Újszász vonalon van, kb 30 km-rre Pesttől. Ők is cirokszárra tekerve sütötték, és vízen kullogó volt a neve. Biztosan ki fogom próbálni, igaz, nekem nincs cirokszáram, úgyhogy a te recepted szerint készítem majd el.
Köszönet, hogy megosztottad ezt a nagyon finom sütemény receptet.:)

Marinka
Marinka és Szellem / Marinka Fri, 2013-03-22 18:40

Kedves Dacota!
Nagyon köszönöm a receptet, mert már nagyon régóta próbálom megtalálni a nagyim által készített vízen kullogó receptjét és most úgy érzem sikerült. :)
Több hasonló receptet is kipróbáltam már, de ez van a legközelebb ahhoz az ízhez.
Én úgy készítettem el, mint a nagyim. Csak kristálycukron nyújtottam ki és házi lekvárral töltve formáztam belőle kifliket, amiket még cukorba forgattam.
Isteni finom lett :)
Még egyszer köszönöm.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2013-03-22 22:28

Kedves Marinka,
Nagyon örülök, hogy ízlett nektek, és hogy sikerült felidézni egy kedves emléket. :)
További szép estét,
Üdvözlettel,
Nóra

Nananyó
Nananyó Sat, 2013-01-26 18:52

Kedves Torma!
Örülök, hogy tetszett a "mesém"! Ebben a tetszésben benne van a visszahozhatatlan gyerekkor, az akkori illatok, egyszerűbb ételek, vagyis az egykori életérzés! Azt hiszem, ez az életérzés annak az egykori gyereknek is megvan, aki a "nyóckerben", vagy Budán töltötte a nyarakat a nagymamájával. Azért írtam Budát, mert lakott rokonunk a Kanizsai u.-ban, és sokat jártam vele vásárolni a Fehérvári út-i piacra. Akkor még "rendes" piac volt, igazi kofákkal, őstermelőkkel, akik még nem árultak banánt, és import zöldhagymát. Azt hiszem ,a mai gyerekeknek ugyanígy megvan, vagy lesz ez az érzés, csak már máshoz társul. Nekem három lányunokám van, szoktam velük sütni, különösen a legnagyobb fogékony erre. Ahogy látom, olvasom, sokan az elszalasztott lehetőséget, időt sajnálják, amiért nem kérdeztek a nagymamától. De tegyük a szívünkre a kezünket, kinek jut ez eszébe gyerekkorban? Igy most sokszor egymástól jutunk a régi ízek, receptek nyomára, és ez olyan szívmelengető! Okulva ebből, én próbálom megőrizni, és az utódokra hagyni ezeket a régi recepteket. Tegyétek ezt Ti is! További szép napokat, jó recepteket, jó sütést-főzést! T.Mari

Rita1971
TraRita / Rita1971 Tue, 2013-01-01 17:02

Sziasztok!

Ma a 90 éves nagymamám erről a tésztáról mesélt! :) Az ő anyukája ilyen vízben kelt tésztából sütötte a bejglit, pozsonyi kiflit. Mesélte a mama, hogy gyerekkorában a dédink este elkészítette a tésztát, karácsony reggelén pedig várta őket a frissen sült bejgli :) Azt sajnálom, hogy a saját recept nincs meg, ezt a mama is nagyon sajnálja. De megígértem, hogy utána nézek. Íme, meg is találtam. Én is elkészítem majd, a nagyimnak egy régi szép emléket szeretnék megidézni :D
Köszönöm a receptet, elmenettem.

Üdv: Rita

gyurcsicsildikó
gyurcsicsildikó Tue, 2012-09-11 16:01

Most kel a nagy fazékban! Hát nem tudom még mi lesz belőle , mivel én még soha nem ettem , sőt nem is hallottam erről a tésztáról! De,mivel két nap alatt két oldalon is belefutottam ebbe a receptbe mindenképpen ki akartam próbálni! Ennyi dicsérő és nosztalgiázó komment után nem tudtam ellenállni .
Kíváncsian várom a végeredményt!!!!!!!!!!!!!!
Nagyon sok jó receptet készítek innen bízom benne hogy ez is bekerül a receptkönyvembe.
Ildikó

Daróczi Antalné
Daróczi Antalné Tue, 2012-08-14 20:04

Hajdúnánáson is vízen kullogónak ismerjük, Régen itt is a kútban kelesztették és lekvárral töltötték emlékeim szerint.

Sári Lászlóné
Sári Lászlóné Wed, 2012-02-29 21:34

Nagyon örülök a receptnek,az én nagymamám is nagyon sokszor sütötte,de Ő is diós cukorban hempergette meg ugy is nagyon finom!

Csukamama
Csukamama / Csukamama Wed, 2012-02-29 19:47

Kedves Nóra!
Nagyon finom lett. Ahol nem ért a vízbe ott kicsit keményebb, maradt a tészta. Gondolom mivel nem ázott a vízbe. Azért finom lett. Ami gondom volt, hogy ne ragadjon, lisztezni kellett, de akkor nem maradt rajta a diós cukor. Ezért nem liszteztem, hanem a deszkára szórtam a diós cukrot és azon sodortam a tésztát. Így nagyon finom cukros, diós lett.
Köszönöm még egyszer.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2012-03-01 13:15

Kedves Csukamama,
Nagyon örülök, hogy végül mégiscsak sikerült!
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Csukamama
Csukamama / Csukamama Wed, 2012-02-29 17:15

Nem tudom mit csináltam rosszul, de nem akar megfordulni. Kicsit az oldalára billent, megnőtt de nem fordul meg. 3 órája kelesztem. Úgy döntöttem, most már kiveszem. Lesz ami lesz. :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-02-29 17:21

Kedves Csukamama,
Remélem, azért működni fog...ha megnőtt, akkor biztosan meg is kelt...remélem. :)
Szép napot!
Nóra

amoca
amoca / amoca Wed, 2012-02-29 13:21

húú, ez isteni...miket juttatsz az eszembe

Felénk mindig a lagzikba csináltak ilyet. Vízen kullogó v. Cirkos néven fut. A lényege az, hogy a tésztát a kukorica cirok részére tekerik, kristálycukorba forgatják és így sütik.

CIROK: Ez tulajdonképpen a kukorica virágzáskor a tetején van és ezt kell levágni, és megszárítani, ami egy 10-12 hosszú és 1 cm vastag pálcika.

Nálam number 1 volt és lesz is mindig. Végül a receptet a barátnőm nagymamájától megszereztem, először félve tettem bele a nagy vödör hideg vízbe és ott álltam felette amíg szép lassan megfordult :) (azt mondták akkor jó, ha megfordul).

Mentettem a receptet és összehasonlítom az enyémmel :)

Nananyó
Nananyó Mon, 2012-09-03 10:22

Kedves amoca, bocsi, hogy csak most jutott eszembe a válaszadás. Előre szólok, nem kioktatni akarlak, csak pontosítani. A kukorica és a cirok két külön növény. Egyformák addig, amíg a virágjuk ki nem nő. A cirok virágja teljesen más, mint a kukoricáé. Ha megnézel egy cirokseprűt, akkor látni fogod, hogy hosszú, szálas a virág, többet összefogva, varrva készül a seprű. A szára u.olyan rendszerű mint a kukoricaszár, csak a színe sárgásabb. Abból készítették a kis rudakat, hogy a kukoricából miért nem csinálták, azt nem tudom. De az biztos, hogy a régi paraszti kultúrában mindent abból és úgy csináltak, ahogy az a legoptimálisabb volt. A lényeg a tapasztalás. Én még a szerencsések közé tartozom, mert a gyerekkorom nyarait a Nagyszüleimnél töltöttem Jászberényben, a Zagyva a kert alatt folyt, a háztartás még teljesen archaikus volt, módszerben és eszközökben is. Még most is érzem a vályogház, és a befűtött kemence illatát, hallom a tej sercegését a sajtárban, ahogy a Tata fejt. És emlékszem arra a finom gezemice levesre, amit a Mama főzött a kertben termett zöldségekből, friss reszelt tésztával. abból nem hiányzott a leveskocka, vagy vegeta! Bocsi a kalandozásért, de a kullógó ezeket az emlékeket idézi fel, miközben itt van mellettem a Mama vajköpülője, A Tata szénavillája, amivel még láttam gyűjteni, és a működő faliórájuk, ami jóval több, mint száz éves. Hát ennyit a kullogóról! Mindenkinek jó sütést-főzést kívánok, Nagyanyó

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-26 05:41

Kedves Nananyó! Nem tudom hogy kalandoztam ide, de de jól tettem! Olyan jó volt ez a " mese"! Köszönöm! A "gezemice" szót el is felejtettem idáig ( pedig az egyik kedvencem volt!), de most visszateszem a szótáramba!!! Szeretnék még több ilyen "mesét" hallani!
Kellemes hétvégét, üdvözlettel, Torma :)
Ui: nekem a dédnagymamám sütött ilyet Ercsi falu-végen, a libák-legelte kis Duna parti domboldali házban....Régi szép idők! Dacotának is köszi!!!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-09-03 10:29

Én mindenesetre köszönöm. :)
Nagyon jó esett ez a kis mese így hétfő reggel. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Csukamama
Csukamama / Csukamama Wed, 2012-02-29 13:14

Örülök a receptnek. Most próbálom ki. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz.
A csíramáléról is most hallottam. Szegeden voltam a lányomnál és ott árulták egy kis zöldségesbe. Nagyon finom. Érdekes íze van. Azt hiszem ez csongrádi étel. Már gondoltam kipróbálom, csak jó minőségű búzát kéne találni hozzá.

Nananyó
Nananyó Wed, 2012-02-29 12:29

Egészen döbbenetes, hogy milyen visszhangja van egy ilyen egyszerű, minden flanc nélküli tésztának.
Mert ez tészta szerintem, és nem sütemény. Ahogy látom sokan ismerik, éljenek az országban akárhol. Az én Anyukám is gyakran sütötte, sajnos a receptet nem írtam le, bár egypárszor én is megsütöttem. Emlékeim szerint ahány deka élesztő, annyi drb. tojás, annyi dl. tejfel és annyiszor 10 dkg zsír, kicsi cukor és annyi liszt, amennyit felvesz.De nem mernék rá megesküdni. Anyukám Jászberényben született, sok rokonom él ma is ott, de már aki ezt sütötte az vagy meghalt, vagy nagyon idős és nem emlékszik, vagy férfi. Anyukám csíkokat sodort, durvaszemű kristálycukorba és darabos dióba hepergette bele, és cirokszárra tekerte. A cirokszárakat sikerült megmentenem, nálam vannak. Kutyabajuk, ma is használhatóak. Sok receptem van erről, vmilyen receptújságban egy egész oldalt ennek szenteltek jó régen. Van egy könyvem, " Népi ételek a Jászságból ", abban 3 változat is benne van, de találkoztam már " Nagykunsági lakodalmas " megnevezéssel is. Nem tudom melyik az igazi, de egyben biztos vagyok, hogy mindíg házi zsírral, és nem vajjal készült. Még arra emlékszem, hogy egy kicsit barnás, nagyszemű cukrot, tehát nem hófehér és aprószeműt használt Anyukám. Mostanában én ilyennel nem találkoztam. Egyszer megsütöm, cirkszárra tekerve, és beküldöm a fotót. Nagyon finom ahogy a cukor és a dió karamellizálódik! Addig jó sütést-főzést mindenkinek, T. Mari

Angéla1960
Angéla1960 Wed, 2012-02-29 10:40

Most, hogy visszaemlékeztem eszembe jutott még, hogy ő nem is kötötte kendőbe a tésztát, hanem csak úgy belerakta a nagy fazék hideg vízbe gömbölyűre formázva, és az lesüllyedt az edény aljára. Ahogy kelt, úgy jött egyre feljebb, addig kellett keleszteni, amíg kibukkant a vízből és egy repedés lett a tetején.

Angéla1960
Angéla1960 Wed, 2012-02-29 10:34

Az én Anyukám tepertős pogácsát készített ugyanezzel a módszerrel, csak azt ismertem vízen kullogónak. Fantasztikusan finom, leveles, omlós, zamatos pogácsa készült így. Sajnos nem kérdeztem ki Anyut ez ügyben, nem tanultam meg tőle, és már késő...

lonanya
lonanya Wed, 2012-02-29 08:34

Nalunk Delvideken is kutbakotnek hivjak,1898-1985 kozott elt Nagymamatol tanultam,igaz ugy hogy vegy egy bogre.....,elegendo mennyisegu.... pont annyit...xsirozott konyharuhaban kutba engedtuk.Amiota az asott kutak nem rendeltetesszerint hasznalodnak azota meg nagyvajdlingban hidegvizben kelesztjuk.Unokaim imadjak!

tenger
tenger / tenger Mon, 2012-02-20 22:10

Kedves Dacota!

Ma találtam meg a receptet, feltétlenül ki KELL próbálni. Végig szeretném követni a folyamatot, ahogy nő és fordul. Aztán persze megsütni és megenni! :-)
Milyen állagú kész sütire számítsak?

Üdv,

tenger

ercsa71
ercsa71 Thu, 2011-11-24 13:53

Sziasztok! Most olvastam ezt a receptet és amit én tanultam a nagymamámtól ugyan ez. Annyi a különbség hogy én a konyharuhát is bekenem zsírral és ugy kötöm be. Mi is vizen kullogónak hívjuk a Nyírségben. Köszönöm hogy olvashattam a receptet.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2011-11-24 18:40

Kedves Ercsa,
Én is köszönöm, hogy megosztottad velünk a nevet és az újabb módszert. :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

netzsuzsa
netzsuzsa Tue, 2011-09-06 17:03

Az anyukám ebből a tisztából kis, lekvárral töltött kifliket csinált. Nem kente be semmivel sütésnél a tetejét, hanem porcukorba forgatta, mikor megsült! Nagyon szerettem. Üdv: Zsuzsa

Ftimcsi
Ftimcsi Wed, 2011-05-04 11:45

Sziasztok!
Én Orosházán lakom és az én nagymamám vízen kőttnek hívta. Nagyon sokat és sokszor csinált régen (sok volt az unoka). Sajnos a halála után kezdtek érdekelni ezek a régi receptek, így nem tudtam kifaggatni. Nővéremnek lediktált egy receptet úgy "mama" módra: egy marék ez, x marék az, érzéssel stb. Édesanyám segítségével nagyjából kitotóztuk az adagokat (pár alkalommal el kellett készíteni, míg jó lett), de ma már azt mondják a rokonok, hogy egészen olyan, mint a nagyié volt. :) Mi darabos dió és cukor keverékében sodorjuk a tésztát (így a tésztába is kerül, nem csak a tetejére) és C, S, 8 -ast formázok belőle. Én viszont kihagyom a vizes ceremóniát és csak simán kelesztem a tésztát, de így is nagyon finom. Gyorsan elfogy, pedig 1,5 kg lisztből készítem.
Irigyellek Dacota, hogy te még tudsz kérdezni. Üdvözlet a dédinek! :)
Timi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2011-05-04 13:42

Kedves Timi!
Köszönöm az újabb elkészítési tippeket! mindenhol szívesen látom, de főleg az ilyen népi recepteknél - ez benne a poén, végül is ez nem Dobostorta, hogy legyen egy eredeti recept. :) Gratulálok a kikísérletezett recepthez, az üdvözletet meg átadom :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-21 16:32

Mi otthon "Kútban kelt" - nek hívtuk. De van aki "Vízen kullogó" -nak nevezte, nevezi (errefelé is). A mama nem tudott eleget készíteni belőle! Imádtuk, imádjuk és imádni fogjuk! Üdvözlet Kiskőrösről.

dutch
Teddie / dutch Fri, 2010-11-26 22:29

Szia!Az én nagymamám is csinált "vizen kullogót", amit mindig a kútba eresztett le kelni, és nádból készült kis rudakra csavarta fel! Imádom!

era912
era912 Sat, 2010-10-16 16:40

Sziasztok!
Én Dél-Dunántúlon lakom, Tolna megyében, 53 éves vagyok, és anyukám gyerekkorom óta készíti ezt, vizes verébnek hívjuk. Mindig nagy sikere volt az ismerősök és rokonok körében, de nem tudok róla, hogy rajta kívül valaki is megpróbálkozott volna vele. Semmi más kelt tésztához nem hasonlítható az íze, olyan finom. Anyukám vékonyra nyújtotta, és összetekerte, talán ezért hívtuk verébnek. Sok kristálycukorba volt forgatva, és az ahogy sütéskor ráégett, külön isteni. Sajnos olyan izületi gyulladása van, hogy már nem tudja elkészíteni, ezért örülök, hogy rátaláltam a receptre, neki fogok állni, és meglepem vele. A lányomnak is ez volt a kedvence.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-10-16 17:47

Kedves Era!
Örülök, hogy tetszik a recept, remélem ízleni fog Anyukádnak is! :)
Köszönöm szépen az újabb elnevezést is!
Szép estét!
Üdvözlettel:
Nóra

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-10-06 00:02

Számomra már az is rejtély, hogy miért kell a vízben keleszteni... ez vajon miért jó? Persze, erre lehet Eszter tudja majd a választ, a következő kémia óránk anyaga lesz!:DDD

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-10-05 12:41

Képzeld Nóra, most találtam a Horváth Ilona szakácskönyvben ezt, Vízen kelt kifli - Nagykunsági lakodalmas sütemény néven. Akkor mégsem a Duna a választóvonal. Pedig már gyors családi körkérdést is tartottam, ki ismeri, de senki sem. Ebbe pedig már a Jászság is beletartozott. Rejtély...:))) Pusz: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-10-05 20:12

Hm...először azt hittem, maga Hortváth Ilike a terjesztő (mondjuk Debrecenbe az én rokonságomhoz általa jutott el.) De utánanéztem, először 1955 -ben adták ki, úgyhogy más oka kell hogy legyen. Ha nem kezdtem volna már el néprajz szakdogát írni, bizisen ebből írnám: A kullogó nyomában. Mint egy krimi. Marha izgalmas lenne :)
Puszillak!

Bera
Bera / Bera Tue, 2010-10-05 09:52

Szia!

Gondoltam, hogy felkelti a figyelmedet a csíramálé.
Csak a pontos receptet nem tudom.
Arra emlékszem, hogy búzát kell csíráztatni, a csírát le kell darálni húsdarálón, elég lédús masszát kapunk így, leszűrjük, a léhez lisztet keverünk, és tepsiben kell sütni. Gyerekként segítettem Édesanyámnak, és erre emlékszem.
Megpróbálok utánajárni, hiszen Anyósom régebben sütötte.
Ha megtudtam valamit, akkor megírom!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-10-05 10:02

Juj, nagyon köszönöm!!
Imádom az ilyen recepteket, amire már senki nem emlékszik.:) Ezek olyan jók voltak!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-10-05 09:46

Kedves Dacota! Párom édesanyjától hallottam először a "vízen kullogóról", ő is készítette régen, és egyszer szóba került, hogy milyen rég nem csinált, és hogy majd megmutatja, mi is ez, de valahogy mindig elmaradt. Köszönöm, hogy eszembe juttattad, és méginkább, hogy megosztottad velünk, így most én lephetem meg vele őt! :-) Üdv.: Éva

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-10-05 10:04

Kedves Éva!
Nagyon szívesen, majd írd meg, hogy meglepődött-e? :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Bera
Bera / Bera Tue, 2010-10-05 09:18

Szia!!

Az előbb lemaradt, hogy Csongrád megyében, Szentesen lakom. Viszont van egy koleganőm aki a szomszédos településről származik, de Ő nem ismerte a kullogót! Mint kiderült nem is helyi specialitás ez a süti, mint a csíramálé.

Üdvözlök mindenkit. Erika

564
finomliszt 50 dkg
disznózsír 10 dkg
tojássárgája 2 db
tejföl 1 dl
tej 2 dl
friss élesztő 2 dkg
cukor 1 tk
1 tk
cukor 5 ek