Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukoricatorta

Kukoricatorta
Kukoricatorta
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fogalmam sincs, honnan van ez a recept... egy újságból kitépett lapon van, így nagyon valószínű, kaptam valakitől... Beazonosítani nem tudom az újságot, de a pár soros bevezető szerint hagyományos olasz sütemény :)

Bármi nemű is, de remek, egyszerű sütemény, ami meglepően puha!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mázhoz

ajánlat

Az újság szerint 14 fokra hűtött, félédes vörösbor illik mellé. Bevallom nekem ez nem hiányzik mellőle, de a süti annyira meglepően puha, hogy mindenképp érdemes megsütni! Máz helyett lekvárral vagy gyümölcsöntettel is kínálhatjuk, illetve a tésztába rumban áztatott mazsola is kerülhet. Nagyon finom puha tésztája van, engem a túrós sütikre emlékeztet az állaga és az íze! Nagyon jó, mert a főzéssel "elvész" a kukoricaliszt szárazsága.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a csipet sóval felforraljuk.
  2. Apránként szórjuk bele a lisztet és keverjük csomómentesre (nem kell megijedni egy gombóc lesz, nehezen keverhető). Akár a tűzről is húzzuk le, és keverjük el, nyomkodjuk szét benne a csomókat.
  3. Adjuk hozzá a vajat és a cukrot - így már egészen keverhető masszát kapunk - és főzzük 2-3 percig, amíg a massza szépen el nem válik az edény aljától.
  4. A tűről lehúzva, hagyjuk hűlni kissé.
  5. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot.
  6. A tojások sárgáját egyenként a tésztához adva alaposan keverjük el gépi habverővel.
  7. Lazítsuk 1-2 evőkanálnyi fehérjehabbal a masszát, majd adjuk hozzá az összes fehérjehabot és nagy mozdulatokkal, hogy ne nagyon törjük, keverjük egyneművé.
  8. Vajjal, morzsával megszórt tortaformában (24 v. 26 cm átmérőjű) süssük kb. 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész-e! Ha 20 cm átmérőjű a tortaformánk, akkor a vastagabb tészta miatt kb. 40 perc a sütési idő. 10 perc után nézzünk rá, ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le. (A kezdeti 180 fokos hőmérsékletet -hőlégkeverés-, miután letakartam a tetejét, visszavettem 160 fokra.)
  9. A megsült tortát tegyük rácsra, hűtsük ki.
  10. A máz elkészítéséhez a porcukrot szitáljuk át, adjuk hozzá a citrom levét kanalanként! Idő kell, amíg a porcukor felveszi a folyadékot, lehet nem is lesz szükség a vízre!
  11. A mázzal vonjuk be a tortát (nekem a mázhoz megadott mennyiségből már a torta oldalára nem jutott, de nem is bánom, mert édességben ennyi épp elég. :)
  12. Ízlés szerint díszítjük!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 745
elküldve: 4
receptkönyvben: 217
elkészítve: 10/18
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citrommázas torta, kukoricalisztes torta, citromos mázzal bevont kukoricatorta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BEZS921
BEZS921 Sun, 2013-08-11 17:48

Köszönöm szépen a csodás receptet! Ma elkészítettem és nagy sikerem volt vele, valóban nagyon finom :) További sok finomságot Neked :)

Chris71
Chris71 Sun, 2013-02-03 15:42

Szia Hajni!
Megsütöttem ezt a tortát! Nem is volt olyan bonyolult, mint gondoltam a főzés miatt és a végeredmény nagyon finom puha piskóta. Raktam a tésztába egy fél narancs levét és egy narancs reszelt héját. Eredetileg narancslekvárral akartam tölteni, de elnéztem a tortaformát és a nagyobbat vajaztam ki, így vékony lett a lap ahhoz, hogy kettévágjam. Sebaj főztem rá narancskrémet, azt tettem a tetejére és megszórtam pirított mandulalapokkal.Egy nagyon finom könnyű tortát kaptam.
Köszönöm a jó receptjeidet!
Üdv.: Kriszta

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2013-02-03 19:58

Szia Kriszta!
Örülök, hogy ízlett! :) Elhiszem, hogy a narancs illet hozzá, biztos nagyon finom volt vele! Lehet, legközelebb én is kipróbálom narancsosan! Hajni :)

Sunaj
Sunaj Thu, 2012-11-15 09:00

ezt én is mentem hisz nekem két lisztérzékeny (felnőtt) gyermekem van, még a héten kipróbálom és jelentkezem.

almamag
almamag Wed, 2012-11-14 19:21

Hű-ha! Nekem ez nagyon tetszik,mentettem! Hamarosan megsütöm, köszönöm! Szeretem a kukoricalisztet. Nagyon egészséges, finom és szép színe van . Sokan idegenkednek tőle, pedig ha egyszer kipróbálnák...... :-)
Üdv. Ili

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2012-11-14 21:07

Szia Ili!
Örülök, hogy tetszik a recept! Jó szívvel ajánlom, a főzés miatt egészen más állaga lesz a tésztának, mint ami megszokott a kukoricaliszttől. Ha megsütötted, megköszönném, ha megírnád a véleményed :) Üdv, Hajni

365
tej 2 dl
kukoricaliszt 12 dkg
1 csipet
vaj 5 dkg
cukor 10 dkg
tojás 5 db
vaj 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek
porcukor 10 dkg
citromlé 1 citromból nyert
víz 1 ek