r
Nosalty Logó

Krumplis pogácsa Zsolt konyhájából

Zsolt hobby chef
Krumplis pogácsa Zsolt konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

615
Kalória
12.9g
Fehérje
81.7g
Szénhidrát
26.1g
Zsír
106.9g
Víz
64.3g
Koleszterin
4.6g
Élelmi rost
1.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 615 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 7388 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 227 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    26.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1068.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    190 mg
  • Nátrium
    744 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    81.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    106.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    234 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 615 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    155.3 g

Zsír

  • Összesen
    313.6 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    771 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12824.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    397 mg
  • Kálcium
    623 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    535 mg
  • Foszfor
    2284 mg
  • Nátrium
    8930 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    980.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

Víz

  • Összesen
    1283.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2951 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    266 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    900 micro
  • Kolin:
    748 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2810 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1688 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1016 micro
Összesen 7388 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    392.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 227 kcal

Elkészítés

  1. Megfőzzük az apró kockára vágott krumplit sós vízben.
  2. Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, és gondosan lecsepegtetjük. Utána egy nagy tálban összetörjük. Még melegen hozzáadunk egy kocka margarint, akkor a krumplinyomóval szépen össze lehet dolgozni, és beleütünk a masszába 2 db tojást (a többi a kenéshez kell).
  3. Közben langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt (egy tálban az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel, beleteszünk 1 kk cukrot, és az elkeverés után ráhintünk egy kis lisztet, és letakarjuk). Kb. 5-10 perc alatt felfut. Minél kevesebb tejet használjuk, lehet 1 dl-nél kevesebb is.
  4. A masszához öntjük és a tejfölt is és a 1,5-2 ek sót is. A sót apránként adjuk hozzá. Akár kóstolgathatjuk is a tésztát (én szoktam). Eldolgozzuk, és keverés mellett hozzáadagoljuk a lisztet. Kb. 1 kg liszt megy hozzá, de lehet, hogy kevesebb. Olyan közepesen lágy tésztát kell kapni, kicsit ragad, de még nincs készen. :-)
  5. A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és elkezdjük jó alaposan átgyúrni. A deszkára szórjuk a maradék lisztet kis adagokban, és figyeljük, hogy a tészta gyúrás közben mennyit vesz fel. A jó tészta elég lágy. Gyúrás közben ragacsossá válhat. Ha túlságosan sok lisztet teszünk hozzá, hogy felkeményedjen, a pogácsa lisztes ízű lesz. Szóval próbáljuk meg lassan adagolni a lisztet.
  6. A tésztát visszatesszük a kilisztezett keverőtálba, és letakarva a bemelegített, de kikapcsolt és már kissé visszahűlt sütőbe tesszük. A sütő olyan 50-70 fokos ilyenkor és ki van kapcsolva.
  7. A kelesztés olyan 30-40 perc. Utána kivesszük a tésztát a tálból, és kb. az 1/5-ét levágjuk. A többit félretesszük letakarva a további keléshez. A levágott darabot kissé átgyúrjuk, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra. Megkenjük olvasztott vajjal. Összehajtjuk, hogy szépen fedje egymást, aztán újra megkenjük vajjal, és isméthajtunk rajta egyet. Így kapunk egy 4 rétegű tésztát, amit kinyújtunk 6-8 mm vastagra, és kiszaggatjuk. (Ha jól emlékszem, a szaggatóm talán 4 cm átmérőjű. Nekem ebből 30-35 db pogi lesz, ami pont elfér a sütőlemezen.)
  8. A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és arra a pogikat. A pogi tetejét megkenjük felvert tojással. (Néha meghintem sajttal, mákkal, szezámmaggal, de én ezek nélkül szeretem a legjobban.)
  9. 190 fokra előmelegítjük a sütőt. Csak alsó sütésen 8 perc, aztán bekapcsoljuk a felsőt is, és további 16-18 perc alsó-felső sütésen. Tehát kb. 25 perc alatt sül meg.
  10. Ha megsült, kivesszük a pogit és újabb adagot teszünk be az 7-es pont szerint, ameddig el nem fogy a tészta. (Nálam ez kb. 5 tálca pogi, ami 150-160 db.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Mindig kerestem a legjobb krumplis pogácsa receptet. Sajnos a legtöbb esetben a krumplis pogi túl szivacsos. És ilyenkor hiába jó az íz, sokat veszít az élvezeti értékéből. Szóval sokat vadásztam a jó pogácsára, és a végén édesanyám receptjét alakítottam át. Az átalakítás abból állt, hogy több krumpli, kevesebb liszt került bele. A tej mellett tejfölt használok. És a sütés sem mindegy. Nincs légkeveréses sütőm. Azzal a sütési időt ki kell tapasztalni. A csak alsó sütés szerintem kissé szárazabbá teszi a pogit. De ez egyéni ízlés dolga.

További receptek

Cheddar scones

A klasszikusan édesen fogyasztott brit klasszikuson csavartunk most egyet, és sós verzióban, jó sok cheddarral megturbózva készítettük el. Egy-egy sajtos scone remek tízórai vagy uzsonna ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...