r
Nosalty Logó

Kovászos croissant

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Évi néni
Kovászos croissant
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Hajtogatás

Összesen 372 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Hajtogatás

Összesen 2244 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Hajtogatás

Összesen 343 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    21.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    389.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    270 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 372 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.6 g

Zsír

  • Összesen
    127.4 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2336.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    333 mg
  • Nátrium
    1618 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    232.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1026 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 2244 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    357.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 343 kcal

Hozzávalók

Tészta

Hajtogatás

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet és a folyadékot összekeverjük, letakarva pihentetjük (autolízis - itt 2 óra volt).
  2. A tésztához hozzákeverjük a kovászt, tangzhongot, cukrot, alaposan összedagasztjuk.
  3. Mikor szép sima, hozzáadjuk a sót, és avval is dagasztjuk 4-5 percet, majd letakarva fél óra pihentetés következik.

Hajtogatás

  1. A hideg vajat (szigorúan vajat) két réteg folpack között vékony, négyszög alakú lappá nyújtjuk.
  2. A tésztát szintén szögletesre, téglalappá nyújtjuk (másfélszerese legyen, mint a vajas kocka).
  3. A vajat a tésztára fektetjük, a tészta egyik végébe, majd a kimaradó tésztalapot (fele akkora, mint a vajas rész), ráhajtjuk a vajra, majd folytatjuk a hajtogatást. Így lesz 3 réteg tészta között két réteg vajunk. Ezt még két alkalommal elvégezzük, mindig 90 fokot elfordítva a tésztán. Közben 20-30 percre letakarva hűtőbe tesszük.
  4. Az utolsó hajtás után folpackba csomagolva 9 órára (lehet több is) hűtőbe tesszük.
  5. A hűtőből kivett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 30x60 cm), és hat darab háromszögre vágjuk. A háromszögeket szorosan feltekerjük úgy, hogy a végük alulra kerüljön.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és fóliával letakarva pihentetjük. A hőmérséklettől függően, míg 2/3-ukra vagy duplájukra nőnek. A croissant-nak jót tesz a hidegben kelesztés, evvel azonban alaposan megnyúlik a kelesztési idő.
  7. Ha megkeltek, 200 fokra előmelegített sütőben letakarva 15 percig hőlégkeverésen, majd a tetőt levéve, alul-felül sütésen még 10 percig sütjük.
  8. Rácsra téve hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x28
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 5070
  • Feltöltés dátuma: 2018. október 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos croissant
Évi néni 1830 recept

Újra a kovász szerelmese lettem. Mióta chef kovászt nevelek, használok, újra nagyon élvezem a kenyérsütést. A tésztához használtam 30 g tangzhongot is, amit itt már számtalanszor leírtam. Segít abban, hogy tovább friss maradjon a kenyér, péksütemény. Erre most nem volt módja, mivel kis mennyiséggel próbálkoztam (6 db), így már csak az emléke él közöttünk. Még magyarázatképpen annyi, hogy a kovász hatékonyságát javítja a gyümölcsvíz is. Vízben megmosott, feldarabolt gyümölcsöket vagy aszalt gyümölcsöket érlelünk, erjesztünk, és ebből is adunk a folyadékmennyiséghez. Én például egy kiváló rozskovászt neveltem musttal. A kovászolás nem macerásabb, mint az élesztős sütés, csak jóval hosszabb folyamat. Ha felvesszük a ritmusát, nem igen jár több munkával, törődéssel, de a végeredmény egy természetes, kiváló ízű, állagú pékáru. Nagyon fontos még hozzá a jó minőségű, adalékmentes liszt, amit ma már minden nehézség nélkül be lehet szerezni.

Hozzávalók

Tészta

Hajtogatás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!