r
Nosalty Logó

Koszos krémes

toroltfelhasznalo-199615
Koszos krémes
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

782
Kalória
21.2g
Fehérje
101.1g
Szénhidrát
30.8g
Zsír
52.1g
Víz
240.1g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
50.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 782 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 4696 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 195 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.2 g

Zsír

  • Összesen
    30.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    788.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    359 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    101.1 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    52.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    329 micro
Összesen 782 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.1 g

Zsír

  • Összesen
    184.8 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4733.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    1382 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    929 mg
  • Nátrium
    2155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    606.7 g
  • Cukor
    304 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    312.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    1153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1975 micro
Összesen 4696 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    13 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 195 kcal

Elkészítés

  1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
  2. A szobahőmérsékletű tésztát picit kinyújtjuk, a tepsire tesszük, ha szükséges, levágunk belőle és villával megszurkáljuk. Az előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Először az egyiket, majd a másikat.
  3. Óvatosan csúsztassuk egy sima, egyenes felületre, amikor elkészült, hogy ne törjön meg.
  4. A tojásokat szétválasztjuk.
  5. Egy fazékba vizet öntünk és felforraljuk. Egy másik edényben, vízgőz felett a tojásfehérjét egy fél evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Amikor szép fényes és kemény, akkor a fazék alatt elzárjuk a tűzhelyet, és a habot az edény fölött hagyjuk.
  6. A tejet fellangyosítjuk, és beletesszük a tojássárgáját, cukrot, vanília kikapart belsejét és a réteslisztet. Alaposan elkeverjük, majd kis felületen, kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, de nem főzzük fel.
  7. A tejes, sűrű masszához óvatosan hozzáadjuk a fehérjéket. Beleforgatjuk, igyekszünk nem összetörni.
  8. Az egyik kész lapot kinevezzük a krémes aljának. Erre ráöntjük a krémet.
  9. A másik kész lapot felkockázzuk, ez lesz a teteje. A négyzeteket szorosan egymás mellé helyezzük.
  10. Hűtőbe tesszük legalább 4 órára, majd tálalás előtt porcukorral megszórjuk és vizes késsel szeleteljük.
  11. +1 tipp: Ha a tésztából még nyersen levágtunk, akkor azt ne dobjuk ki! Csomagolhatunk bele mozzarella golyókat, vagy csak reszelt sajttal szórjuk meg, és 20 percre dobjuk be a sütőbe.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Hónapokig rágta a fülem a párom a krémesért. Féltem tőle. Nem tudom, miért. Talán azért, mert igazit akartam, instant krémpor és puding nélkül. Ahogyan régen csinálták. Nem is volt olyan nehéz. Oh, és igen! Miért is koszos a krémesem? Mert a kikapart vanília és a tojássárgája hatására nem lesz makulátlanul fehér.

További receptek

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Lakos Benedek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...