Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Knedľa

Knedľa
Knedľa
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szaftos (tejfölös hús, pörkölt, gulyások) mellé lehet köretként tálalni.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt csészébe öntjük a cukorral és a meleg (nem forró!) tejjel, jól elkeverjük, és hagyjuk felfutni.
  2. A felfutott élesztőt összekeverjük az átszitált, megsózott liszttel és a tojással.
  3. Addig dagasztjuk, míg rugalmas tésztát nem kapunk, mely már nem ragad a kezünkre. Hagyjuk meleg helyen duplájára dagadni.
  4. Amikor már megdagadt, a tésztát újra átgyúrjuk. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk.
  5. Amikor forr, szitán vagy knédlifőzőn a lábosba helyezzük a gombócokat úgy, hogy ne lógjanak a vízbe. Tetővel letakarva megpároljuk, közben nem szabad nyitogatni, mert szappanos lesz a tészta.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 43 826
elküldve: 4
receptkönyvben: 541
elkészítve: 26/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: köretek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

knédli, gombóc

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

xgerdusx
xgerdusx Tue, 2016-06-14 13:45

Nekem is nagyon hig lett, pedig fele teljes kiorlesu lisztbol csinaltam, ami altalabn tobb folyadekot vesz fol mint a sima finomliszt....

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sat, 2015-02-28 10:07

Kedves Maria!
Nem tudom "jársz-e még erre", mivel régen tetted föl...
Csak szeretném megköszönni ezt a receptedet, amivel TÖKÉLETES, szép, finom knédlit sikerült csinálnom!
üdv:zsuzsa

timeart
timeart Tue, 2012-10-30 13:19

Szia!
Hogy lehet, hogy nekem egy híg massza lett belőle?
Üdv.: Tímea

lilia113
lilia113 Sat, 2012-06-02 14:37

Kedves Maria! Nagyon régóta készülök knédlit készíteni, most rászántam magam és nagyon jól sikerült ezzel a recepttel, biztos sokszor el fogom még készíteni. Köszi, hogy megosztottad ezt a kitűnő receptet! Brigitta:)))

ejiku
Maria. / ejiku Sat, 2012-06-02 18:54

Szia lilia113!
Örülök hogy sikerült a knédli,és jó étvágyat hozzá.Maria

khencsi
khencsi Sat, 2011-11-12 19:41

Szia,
koszia receptet, már másodszor csináltam most :) Az elsonél szuper lett a knédlim, de azota mindig ilyen tomott knédlim lesz. Adj egy tippet miért van ez, mindent ugyanúgy csinálok. Fugghet attol hogy van kidolgozva a tészta?
Koszike szépen
Hencsi

ejiku
Maria. / ejiku Sat, 2011-11-12 20:16

Szia khencsi!
A liszt minöségétöl is függ,hogy mien lesz a tészta.Attól is függhet hogyan kelt meg a tészta.Ha túl sürü a tészta,akkor is tömött lesz.Sajnos más nemnagyon jut az eszembe,hogy mi is lehet a probléma,de általában a liszt minösége ami befojásolhatja a knédli minöségét.
Jó lobogó vízbe kell tenni (gözölni),és nemszabad az edény tetejét addig kinyitni (megemelni) amíg nemtelik le a fözés (gözölés) ideje 20-25 perc.
Reméllem segítettem.Maria

khencsi
khencsi Sat, 2011-11-12 20:21

Koszi a válast :) lehet az volt a gond, hogy szárított éleszto volt, nem tudom :) simalisztbol készítettem az elsot is, ugyhogy max a kidolgozással lehetett a gond :)
Knédlifozom nincs, de a Tupperos csuszaszaggatón gozoltem nagytetovel lefedve :) és ahol kijott a goz, ott konyharuha ment koréééje :)))))
A kovetkezonél jelentkezem, hogy sikerult e :)

kanszakács
cherry / kanszakács Mon, 2011-08-15 16:23

Nekem is a kedvenc ételeim kozé tartozik a knédli, de szerintem 250 g liszt kevés, én fél kilóból szoktam bedagasztani és azt tapasztaltam, hogy friss élesztobol sokkal finomabb! Mostanában pedig nem knédli kifozon fozzuk ki, hanem titánium bevonatú fazékban, amibe csurgatok egy kevés olajat, utána beleontok kb 2-2,5 dl vizet, amikor a víz felforr, akkor beleteszem a megkelesztett tésztát, lefedem és kb. 20 perc alatt készre fo. Akkor jó, amikor a víz elforr az edénybol és elkezd a tészta sercegni, pattogni (illatozni) ezáltal a knédli alja istenien megpirul, hasonló lesz, mint a kenyér alsó héja. Próbáljátok ki ezt a változatot is, mert nagyon finom!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-18 15:19

Sziasztok!
Gyerekkoromban a nagymamám készített nagyon sokszor knédlit. Ő Szlovákiában született, fiatalasszonyként hozta magával Magyarországra az ottani hagyományokat. Emlékszem ő mindig úgy gőzölte a tésztát, hogy egy konyharuhát erősített a vízzel teli lábos tetejére, arra ment a tészta majd lefedte egy másikkal. Sosem értettem gyerekként, hogy miért csinálja ezt, viszont a végeredményt imádtam... Ő leginkább vadashoz készítette el, mert a szósszal együtt igazán ízletes.
Örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, mert sajnos tőle már nem tanulhatom meg a fortélyokat. A kép alapján viszont pontosan így nézett ki az ő knédlije is. :) Remélem hamarosan én is ki tudom próbálni és összehasonlítani az emlékeimmel... :)

ejiku
Maria. / ejiku Sat, 2011-03-19 11:30

Szia jamila!
Örülök hogy segíthettem.Igen ezt a knédlit vadasokhoz vagy szaftos ételekhez készítik.Akkor a legfinomabb amikor elázik a finom szaftban.
Maria

marcelina
marcelina Mon, 2010-10-25 14:19

Vasárnap csináltam meg csülökpörkölt mellé, nagy sikere volt. Szárított élesztő helyett frisset tettem bele, mert azzal jobban szeretek dolgozni. Köszi a receptet, betettem a receptkönyvbe, gyakran elő fogom venni.

ariel76
ariel76 / ariel76 Wed, 2010-09-15 07:02

Szia
Előszőr köszönöm a receptet. Másodszor pedig lenne egy kérdésem nekem is a főzési idővel kapcsolatban. Irod hogy kb 20-25 percig kell a kisebb és a nagyobb gombocoknak is főnie. Ha szilvásgomboc nagyságúra csinálom és kb 30 percig főzőm akkor nem fog szétfőni ( ragacsosan nedves lenni)?
Válaszodat előre is köszönöm.
ariel76

ejiku
Maria. / ejiku Wed, 2010-09-15 11:25

Szia!
Én a gozgombocot is párolom/gozolom knédli fozon.Azokat 10-15 percig szoktam párolni (olyan hamburger zsemlye nagyságúak).Ha fozni szeretnéd mint a szilvás gombócokat akkor forrald fel avizet és tegyél bele kevés sót,és hadd újra felforni.Óvatosan rakd bele a gombócokat,és fozzed 20 percet.Persze a gombóc nagyságától fugg hogy tobb vagy kevesebb a fozés ideje.Sajnos kikell tapasztalni mert sokszor a tésztától(az alap anyagoktól:liszt,stb) is fugg hogy mien lesz.Maria

anyamaci 22
anyamaci 22 Tue, 2010-09-14 19:23

Ez a finomság családom egyik KEDVENCE!!! Télen-nyáron készítem,nyáron marinált gombával,télen savanyú káposztával - maga a csoda.Én a lábosra fröccsenésgátlót helyezek,úgy készítem.Ja,és gőzgombócot is szoktam készíteni,jó szilvalekvárral töltve,olvasztott vajjal megkenve és cukros dióval megszórva.Holnap ez lesz az ebéd.És köszi,hogy ezt megoszthattam veletek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-14 16:49

Sziasztok! Kb: mennyi ideig kell párolódnia, amikor már ehető?
Ha nem egybe teszem oda, hanem gombóconként, úgy is működik? Csak azért a kérdés mert irtad, hogy nem lehet emelgetni a fedőt....

ejiku
Maria. / ejiku Tue, 2010-09-14 17:02

Szia!
Ha gombóconként teszed oda akkor is legalább 20-25 perc legyen.Maria

ildica
ildica Tue, 2010-09-14 15:12

Húú, köszi a receptet. Pont egyik nap emlegettem, hogy Prágában amit ettem knédlit, az milyen isteni finom volt! Erre itt termett a recept, amiért nagyon hálás vagyok. Hamarosan elkészítem, legalább nosztalgiázom kicsit. Prága egyszerűen gyönyörűséges város!!

ejiku
Maria. / ejiku Tue, 2010-09-14 15:21

Szia ildica!
Orulok hogy orulsz a receptnek.Szerintem is szép város Prága.Egyszer majd ha itt jársz Szlovákián akkor Pozsonyt is nézd meg.Itt van a Magyar királyok koronázó temploma meg a Pozsonyi vár.Maria

Ibóka
Ibóka / Ibóka Tue, 2010-09-14 14:33

Szia Maria: két kérdésem is lenne a recepttel kapcsolatban. Az egyik: mivel nekem knédlifőzőm nincs: a tésztafőző fazékhoz adott zöldségpároló is megteszi-e? Illetve: lehet, hogy egyszerű kérdés: gombócok kb. milyen nagyságúak?

ejiku
Maria. / ejiku Tue, 2010-09-14 15:00

Szia!
Igen megfelel a a tésztafőző fazékhoz adott zöldségpároló is.A lényeg hogy a knédli ne lógjon a vízbe hanem csak párolódjon benne.
A knédli mérete kb mint az 500g-os szendvics kenyéré,de hogy mien formájúra készíted az rajtad fugg.Lehet gombolyu,ovális amient csak akarsz és persze az edényedhez kel igazítanod.A fozési ido attol fog fuggen hogy mekkorát készítesz.Minnél nagyobb annál tovább kel párolni/fozni.Ha kisebb akkor keveseb ido is elég a párolásra/fozésre.Reméllem segítettem,Maria

Angibangi
Angi / Angibangi Tue, 2010-09-14 13:56

Hú, igen, én is Prágában ettem nagyon finom knédlit, káposztával meg hússal, és persze egy jó nagy korsó barna sörrel:)

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-09-14 13:29

Kedves Maria!Ezt én is kipróbálom,vannak Szlovákiában rokonaim,ott ettem egyszer ilyet.Nálunk Magyarországon lehet néha kapni,de azzal már megjártam,nem volt friss.Köszönöm a receptet.Üdv:Bogi

ejiku
Maria. / ejiku Tue, 2010-09-14 13:39

Szia!
Szívesen orulok hogy tetszik.Remélem nemfogsz benne csalódni.Maria

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-09-14 13:14

Ó, a knédli!!!! De imádom! A képen pont úgy néz ki, mint amiket az ember Párgában kap a savanyú kápi az isteni húsok és a még istenibb sörök mellé!
Köszi a receptet, biztosan ki fogom próbálni!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

ejiku
Maria. / ejiku Tue, 2010-09-14 13:23

Szia!
Orulok hogy tetszik.
Ez amit itt szlovákián is szívesen fogyasztunk(Vepřo knedlo zelý-Sertés knédli savanyú káposztával/dínsztelt).Maria

303
finomliszt 250 g
cukor 1 teáskanál
instant élesztő 2 kávéskanál
tej 2 dl
napraforgó olaj 1 ek
tojás 1 db
0 ízlés szerint