r
Nosalty Logó

Klasszikus leveles tészta

Lakos Benedek
Klasszikus leveles tészta
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Az előtésztához

A vajtömbhöz

709
Kalória
7.6g
Fehérje
52.5g
Szénhidrát
52.4g
Zsír
44.1g
Víz
137.1g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
224.1mg
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Összesen 709 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Összesen 5660 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Összesen 447 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    52.4 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    436 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    428 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 709 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.2 g

Zsír

  • Összesen
    419.1 g
  • Telített zsírsav
    258 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    120 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1097 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1343.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    717 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    420 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    352.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3488 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3422 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    806 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 5660 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    276 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    271 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 447 kcal

Elkészítés

Az előtésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a hideg vajat. Az ujjainkkal elkezdjük szétnyomkodni a vajkockákat, és ahogy egyre kisebb darabokra esnek szét, elmorzsoljuk őket a liszttel.
  2. Hozzáadjuk a lisztes alaphoz a jéghideg vizet és ecetet, majd sima tésztát gyúrúnk. Ezt enyhén lisztezett felületen 3-5 percig tovább gyúrjuk, majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 2 órára pihenni.

A vajtömbhöz

  1. A hideg, de formázható vajat kockázzuk, majd egy deszkára vagy a tiszta konyhapultra tesszük. Megszórjuk a liszttel és egy spatula vagy habkártya segítségével elkezdjük préselni. Ha már kezd kissé puhulni és összeállni, párszor magára hajtogathatjuk a vajat, de dolgozzunk vele gyorsan, nehogy szétolvadjon. A végén egy nagyjából egyenlő oldalú tömböt kell kapnunk.
  2. A vajtömböt sütőpapírba csomagoljuk és 2 órára a hűtőbe tesszük: csak akkor vegyük elő, ha teljesen keményre dermedt.
  3. Lisztezett felületre tesszük az előtésztánkat, majd négy sarkat nyújtunk neki. A középen maradt vastagabb tészre helyezzük a rideg vajtömbünket, majd ráhajtjuk a négy tésztafület, így létrehozva egy csomagot. A réseket összenyomkodva lezárjuk, majd megfordítjuk.
  4. Amennyiben a tésztánk továbbra is hideg, hosszában kinyújtjuk (ellenkező esetben visszatesszük a hűtőbe dermedni 30 percig). Először a felső harmadát hajtjuk le, majd arra ráhajtjuk az alsó harmadot. A téglát elforgatjuk jobbra 90 fokkal. Megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, majd ismét fordítunk 90 fokot a tésztán.
  5. A tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk (jelöljük rajta filccel, hogy melyik irányban fejeztük be vele a munkát, így nem fogunk összezavarodni), majd 30 percig a hűtőbe tesszük dermedni. Utána még kétszer megismételjük a fent leírt munkafolyamatot. Tehát összesen hatszor hajtogatjuk a tésztánkat.
  6. Az utolsó hajtogatás után érdemes legalább 2 órára hűtőbe tenni a tésztát, de akár egy egész éjszakát is adhatunk neki. Utána ismét kinyújtva szabadon felhasználható.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 70 p

Ugyan nem éppen a leggyorsabb, és nemis a legolcsóbb recept ez, azonban legalább egyszer az életben tényleg megéri nekiállni a klasszikus leveles tészta házi elkészítésének. Az alábbi lépéseket követve garantáltan siker koronázza majd a projektet, azonban vigyázat: a házi leveles függőséget okoz, utána már soha nem akarunk majd többé bolti tésztát venni!

Nosalty stories

További receptek

Epres habroló

A leveles rolókat nemcsak karakteres sajtkrémmel, hanem ízes-friss eperhabbal is megtölthetjük. Méltatlanul alulreprezentáltak az édes rolók a sütemények világában, állítsuk őket ...

Lakos Benedek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...