Nosalty Logó

Kimchi másképpen

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Ezen a képen: Kimchi másképpen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Összesen 47 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Összesen 548 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Összesen 5 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16474.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    16335 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    535.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 47 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197694.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    985 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    196015 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.7 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    6426.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    301 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    288 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    328 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    623 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    261 micro
  • β-karotin
    3234 micro
  • β-crypt
    459 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    593 micro
Összesen 548 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2690.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    2667 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 5 Kcal

Hozzávalók

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Elkészítés

sóoldatos áztatás

  1. 10%-os sóoldatot készítünk, nagyjából 5 litert. A víz legyen kézmeleg vagy pöppet langyos, így gyorsan feloldódik benne a só. Használjunk jódozatlan sót, ha tudunk szerezni, a himalájai sók általában azok.
  2. A kínai kelt vágjuk hosszában félbe, majd megint felezzük, így négy nagy darabot kapva. Én most hatalmas, tömör darabot tudtam szerezni, ha kisebbet használunk vegyünk 2-3 darabot.
  3. A keldarabokat tegyük a sóoldatba, majd fedjük le egy nagy tányérral, amire helyezzünk nehezéket. Hagyjuk így puhulni 3-4 órát.
  4. Ezután a vegyük ki a kelt, és sózzuk meg a darabokat a levelek között is. Tegyük vissza a sós lébe, nyomjuk le a vízszint alá, és hagyjuk ott 12 órára.
  5. A fél nap leteltével a levelek jól megpuhulnak, a vastagabb, fehér részek is hajlékonyak lesznek ekkorra. Ideje elkészíteni a szószt.

szószozás

  1. A fokhagymát és a gyömbért finomra reszeljük, az almákat és a körtéket pedig nagyon pépesre aprítjuk (vagy lereszeljük azt is). A koreai chilipehellyel és a halszósszal együtt egy lábasba tesszük. Koreai chili helyett használhatunk simát is, de kevesebbet, a koreai ugyanis gyengébb, mivel nincsenek benne a magok.
  2. A pépes szószhoz adjuk az ujjnyi hosszú darabokra vágott újhagymát, és az egészet 10-15 percet főzzük.

összeállítás

  1. A jégcsapretket vastagabb gyufaszálformára (batonne-ra) vágjuk. A kelt kivesszük a sós vízből ,és amennyire lehet, kinyomkodjuk, majd 2 centis csíkokra vágjuk. Pár levelet tegyünk félre, ezekkel fedjük majd le a kimchinket.
  2. A szószt összekeverjük a retekkel és a kellel. Kapcsos vagy hagyományos befőttesüvegekbe pakoljuk úgy, hogy a tetején 3-4 centit szabadon hagyunk.
  3. Egy-egy káposztalevéllel lefedjük, így megóvva a kimchit a levegővel való közvetlen érintkezéssel járó oxidációtól és bebarnulástól.
  4. Egy hetet szobahőmérsékleten érleljük, naponta egy-kétszer megszellőztetve. Hét nap után hűtőbe költöztetjük, ahol aztán hónapokig is eláll.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 118
  • Össznézettség: 374
  • Feltöltés dátuma: 2021. január 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Rosanics Petra 121 recept

A legkedveltebb ázsiai savanyúságnak annyi verziója van, ahány háztartásban készítik, de lehet, több is. A legtöbb recept folyamatosan fejlődik és változik, ahogy újabb és újabb tippeket hallunk mi, kimchirajongók. Ezt a verziót például a kedvenc koreai kisboltomban dolgozó hölgyből csaltam ki, és tuti, hogy megtartom a tőle hallott praktikákat. Cukor helyett így pépesre zúzott gyümölcs kerül a kimchibe, sima sózás helyett pedig sós vízben wellnessezik a kelkáposzta. A kész kimchit persze hipp-hopp lestipi-stopizták az ázsiai konyhát amúgy hírből sem ismerő rokonok, úgyhogy lassan neki is állhatok egy újabb adagnak :D

Hozzászólások

Hozzávalók

sóoldatos áztatás

szószozás

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!