Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiflik thang zong technikával

Kiflik thang zong technikával
Kiflik thang zong technikával
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Interneten olvastam erről a sütési technikáról, először megsütöttem a Majomkenyeret thang zong-gal, gondoltam, utána meg kipróbálom a fokhagymás-sós változatot. Csodálatosan könnyű, finom volt a tészta állaga, így ezután elkészültek ezek a sós kiflik.

hozzávalók / 6 adag

Thang zong

Tészta

Töltelék

Tetejére

  • 1 db tojás
  • 2 kávéskanál (tengeri sóval megszórni)

ajánlat

Ha lágyabb lenne a tészta, kevés lisztet gyúrjunk hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A thang zonghoz 2,5 dkg lisztet és a vizet sűrűre főzzük, legalább 1 percig, állandóan kevergetve. Kihűtjük.
  2. Az élesztőt az 0,5 dl cukros, meleg tejben felfuttatjuk.
  3. Kimérjük a többi hozzávalót, és kenyérsütőgépbe öntjük.
  4. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a thang zong-ot.
  5. Jól kidolgoztatjuk a tésztát, a tejfölt szükség szerint adagoljuk.
  6. A tésztát lisztezett deszkára öntjük, ha kicsit lágyabb a tészta, akkor dolgozzunk hozzá még kevés lisztet, és a duplájára kelesztjük.
  7. Két-három részre osztjuk, kinyújtjuk, cikkekre vágjuk, és fokhagymás vajjal megkenjük.
  8. Felcsavarjuk, és papírral kibélelt tepsibe rakjuk, megkenjük tojással, megszórjuk tengeri sóval, és kelesztjük legalább 30 percig.
  9. Előmelegített sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 153
elküldve: 12
receptkönyvben: 232
elkészítve: 15/19
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vizes rántással készült kifli, sós-fokhagymás kiflik, tengeri sós kiflik

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

debmo
Debmo / debmo Mon, 2013-09-30 13:06

Nagyon szépek lettek a kiflik, próbáld meg a tojást kihagyni a tésztájából és akkor még finomabb és puhább lesz a végtermék. Üdv:DM

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2013-09-30 19:14

Lekváros buktát készítem tojás nélkül,de igazad van ebből is elhagyható.
Üdvözlettel:Helena

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-09-29 01:45

Gyönyörű, formás kis pufik lettek a kiflik Helena!!! En is ki fogom próbálni ezt a módszert! Köszi a megosztást, jo emlékeztető nekem! Kellemes vasárnapot, Torma :)

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2013-09-29 10:05

Köszönöm és remélem,hogy elégedett leszel vele!
Szép vasárnapot kívánok!
Üdvözlettel:Helena

szmari
szmari Sat, 2013-09-28 19:35

Kedves Helena,

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Hasonlóan jártas és gyakorlott vagyok én is a témában,
de én se tudom elképzelni, hogy ez a kis víz-liszt keverék mit változtathat a jófajta, megfelelően kidolgozott kelt tészta állagán. Szintén kíváncsi:-)

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2013-09-28 23:35

Szerintem ki kell próbálni,hogy lásd és akkor eldöntöd, hogy be -e vállt a recept, vagy nem.
Nekem is meglepő volt és új, gondoltam nem veszítek semmit ha kipróbálom, és aztán eldöl ,hogy fogom -e még sütni ezzel a módszerrel?? Bevallom én fogom gyakran sütni.
Üdvözlettel:Helena

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-09-28 19:37

Kedves Helena,
már a napokban is olvastam ezt a technikát, de Isten bizony nem értem, hogy ez a módszer miért jó. Rutinos kelt tészta sütőgető vagyok. Ezért nem értem, ha a liszthez adsz élesztőt, (ami a receptedben arányaiban tökéletesen megfelel) a gépben dagasztatod, keleszted, minek ez a vizes lisztes főzőtt keverék? A kelt tésztáim (kalács, bukta, sós kiflik) szintén könnyű, lágy, foszlós és puha -másnap is- ha ezt a módszert használnám, mi változik? Nyitott vagyok minden újdonságra, de ebben az esetben nem értem ez a módszer mi pluszt ad a tészta állagában. Őszinte kíváncsisággal várom válaszod. Szió:Gabi

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2013-09-28 23:25

Kedves Gabi!
Szerintem hihetetlennek tűnik,hogy ez javíthatja a tészta állagát.Nekem is könnyű ,finom a tésztám,e nélkül,de ezzel mintha tovább 4-5 nap után is puhább a kalács. Szerintem megér egy próbát! Sütöttem pizza tekercset ,kiflit ezzel a módszerrel,nekem nagyon bejön. A tang zongh által sokkal több vizet tud felszívni a liszt,és ezáltal puhább a tészta állaga.
Én is hihetetlenkedtem. Aztán több oldalon csakis ezt a technikát kerestem. Egy olasz oldalon láttam kenyeret(tang zongh-al),ami fantasztikusan nézett ki. Sok kenyeret és jót sütöttem én is,de keresem mindíg a legjobbat.Nézd meg ezt az oldalt, ha van kedved:
pappa-real.net-blog-antonella.
Üdvözelttel:Helena

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-09-29 19:14

Kedves Helena,
Elolvastam reggel a válaszodat, győzött a kíváncsiságom és elkészítettem a kifliket. Tényleg finomak lettek, érdemes kipróbálni. Ezzel együtt és bocsáss meg az őszinteségemért, még most sem tudom, hogy mi a különbség:) Nem lett puhább, másabb mint amit eddig készítettem kelt tésztából. Kérdezgettem a családomat is a véleményükről, de azt mondták nagyon finom, de miben más, mint amit eddig sütöttem? Na ez az:)))) A recepted jó, nekem csak plusz 1 púpos ek. liszt kellett még hozzá, amit dagasztás közben a gépbe tettem. A tetejére só helyett sajtot szórtam. A lényeget tekintve, a kiflik tényleg finomak, hogy 3-4 nap múlva milyen lenne, nem fogom megtudni. Nincs szívem a fiúk elől eldugni 1 darabot sem:)) Köszi a receptet, és mert jó, elmentettem. Kellemes estét, nagyon szép hetet kívánok Neked: Gabi

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2013-09-29 22:33

Kedves Gabi!
Hidd el ezen gondolkodtam én is,hogy miért más a tészta?? Nekem is nagyon jó kelt receptem van,amit használok,az is finom,meg ez is. A kíváncsiság vitt rá engem is ,hogy elkészítsem.
Sokszor fogom használni ezt a módszert,kenyeret szeretnék vele még sütni. A tészta állaga nekem nagyon bejön. Nem fogyott el 2-3 nap alatt ,így volt szerencsém tapasztalni,vagy inkább bebeszélem magamnak?
Viszont kívánok szép hetet!
Üdvözlettel:Helena

636
víz 125 ml
finomliszt 2.5 dkg
finomliszt 55 dkg
friss élesztő 3 dkg
tej 0.5 dl
cukor 1 csapott ek
tejföl 200 ml
1.5 kávéskanál
tojás 1 db
vaj 5 dkg
fokhagyma 5 gerezd
vaj 10 dkg
tojás 1 db
2 kávéskanál