Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt kakaós kuglóf Dettytől

Kelt kakaós kuglóf Dettytől
Kelt kakaós kuglóf Dettytől
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kuglófot kétféle receptből és a konyhai tapasztalatomból gyúrtam össze. Úgy érzem, sikerült, nagyon finom lett!

hozzávalók / 4 adag

A kovászhoz

A tésztához

ajánlat

Reggeli, tízórai, uzsonna vagy csak úgy egy pohár tejjel, mert finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 dl langyos tejbe tesszük a 3 dkg cukrot, a 3 dkg élesztőt és 20 dkg lisztet (az 50 dkg-ból). Kikeverjük, és meleg helyen kelesztjük.
  2. A maradék liszthez adjuk a porcukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, sót és elkeverjük a liszttel.
  3. A maradék tejet meglangyosítjuk, a margarint megolvasztjuk. A tojássárgáját és a megkelt kovászt is a liszthez adjuk, és bedagasztjuk. A maradék tejet fokozatosan adjuk hozzá, lágy  kelttésztát dagasszunk. Aki teheti, géppel dagasszon, csodásan kidolgozza a tésztát, és nem fáradunk el.
  4. A tésztát kettévesszük, az egyik feléhez adjuk a 2 ek kakaót és még 2 ek tejet. Jól összedolgozzuk. Külön edényben  meleg helyen kelesszük.
  5. Ha megkelt, henger alakúra sodorjuk, összecsavarjuk a fehér és a kakaós tésztát. 22 cm-s kuglóf formába tesszük, és még 30 percig kelesztjük. Ha megkelt, tojással lekenjük a tetejét.
  6. Előmelegített sütőben először magas hőfokon kezdjük sütni, míg a térfogat nő (200-220 fok). Ha már a térfogata nem nő (20 p), vegyük vissza a hőfokot, és süssük át a kuglófot 170-180 fokon még 45-50 percig.. Ha hirtelen pirulna a teteje, tegyünk rá sütőpapírt. Ha megsült, tegyük rácsra míg kihűl. Tetejét porcukorral szórjuk le.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 38 870
elküldve: 18
receptkönyvben: 211
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Detty

Mióta szakács: 2011.07.04.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kuglóf, kelt kuglóf, márványkuglóf

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Czincsilla
Czincsilla Wed, 2015-11-04 09:03

Köszönöm ezt fantasztikus receptet!Nem vagyok a kelt tészták mestere, de ez még nekem is sikerült.

882
finomliszt 20 dkg
tej 2 dl
friss élesztő 3 dkg
cukor 3 dkg
finomliszt 30 dkg
tej 1.5 dl
porcukor 10 dkg
tojássárgája 3 db
margarin 10 dkg
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag