r
Nosalty Logó

Kelkáposzta-palacsinta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kelkáposzta-palacsinta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 551 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1101 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 133 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    603.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    254 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    295.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    105 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    901 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    372 micro
Összesen 551 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    48 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    364 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1206.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    508 mg
  • Nátrium
    246 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    590.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    313 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    209 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    327 micro
  • Kolin:
    341 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1802 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    745 micro
Összesen 1101 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    146.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 133 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. „Rohannom kell”-verzió:
  2. Egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
  3. Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
  4. A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
  5. Míg a levelek puhulnak, a lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
  6. A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
  7. Egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
  8. A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
  9. Azonnal tálaljuk.
  10. „Főzzünk finomat nyugalomban”-verzió:
  11. A lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
  12. 2 órán át pihenni hagyjuk.
  13. Míg a palacsintatészta pihen, egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
  14. Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
  15. A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
  16. A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
  17. Ha a 2 óra letelt, egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
  18. A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
  19. Azonnal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 109
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 10788
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 13.

Ajánló

Kétféleképpen próbáltam a levelek mártogatását. Az egyik az volt, hogy simán megmerítettem a levelet, serpenyőbe tettem, a levél széleit megigazgattam és kisütöttem. A másik az volt, hogy tésztát öntöttem a serpenyőbe, elegyengettem, majd a még folyós tésztára simítottam a levelet - színével lefelé (jahaj, ezért a szakkifejezésért most a biológusok biztos leszedik a fejemet... :) ) -, ügyelve arra, hogy ne maradjon levegő a tészta és a levél között, majd már sülés közben egy kanállal a fonákjára is locsolgattam tésztát és azt is elsimítottam. Ez így elég vastag lett, nem is tetszett annyira. A győztes megoldás a kettő ötvözete lett: a levelet megmártottam, színével lefelé került a serpenyőbe, és ha úgy éreztem, hogy túl kevés tészta van a fonákján, akkor kanállal simítottam még rá egy keveset. Ebédjavaslat: A következőt biztosan ki fogom próbálni: a kisült kelkáposzta-palacsintákra rizzsel elkevert főtt darálthúst halmozok, feltekerem őket úgy, hogy a levél töve kerüljön alulra. Beleteszem őket egy kivajazott / zsírozott / olajozott tepsibe, a tetejüket meglocsolom valamilyen ízesített (mondjuk zöldfűszeres vagy pirospaprikás) tejföllel / tejszínnel, 200 fokon - előmelegítve - addig sütöm, míg a tetején a tejföl kicsit megpirul (20-30 perc). Jó étvágyat hozzá! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hatalmas kelkáposztarajongó vagyok, egyszerűen lenyűgöz a levelek szépsége. Ennek ellenére valamiért nálunk sosem volt nagy divatja, pedig számtalan módon elkészíthető, egészséges és csudafinom. 2 napja nézegettem már ezt a káposztát, nem tudtam, mit kezdjek vele. Ma már muszáj volt valamit kitalálni, úgyhogy nekiestem az internetnek, és szerencsém volt. :) Olyat találtam, hogy bundázott kelkáposzta! Nohát, ez csudajó, de nem szeretek panírozni. Viszont azonnal adta magát az ötlet, hogy mi lenne, ha sűrű palacsintatésztába mártanám, és úgy sütném ki a leveleket... Neki is estem a dolognak, és legalább a fél konyhát összekentem... :) Ugyanis egyelőre elég szerény a konyhám felszereltsége, és nem volt megfelelő edényem a levelek mártogatásához. Szóval úszott minden a tésztában. :) De nem bántam, mert a végeredmény egy nagyon gyorsan ekészíthető, nagyon finom reggeli-vacsora lett, ami ráadásul nagyon laktató...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek