r
Nosalty Logó

Kelkáposzta-palacsinta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kelkáposzta-palacsinta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 551 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1101 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 133 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    603.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    254 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    295.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    105 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    901 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    372 micro
Összesen 551 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    48 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    364 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1206.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    508 mg
  • Nátrium
    246 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    590.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    313 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    209 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    327 micro
  • Kolin:
    341 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1802 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    745 micro
Összesen 1101 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    146.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 133 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. „Rohannom kell”-verzió:
  2. Egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
  3. Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
  4. A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
  5. Míg a levelek puhulnak, a lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
  6. A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
  7. Egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
  8. A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
  9. Azonnal tálaljuk.
  10. „Főzzünk finomat nyugalomban”-verzió:
  11. A lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
  12. 2 órán át pihenni hagyjuk.
  13. Míg a palacsintatészta pihen, egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
  14. Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
  15. A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
  16. A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
  17. Ha a 2 óra letelt, egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
  18. A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
  19. Azonnal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 10369
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 13.

Ajánló

Kétféleképpen próbáltam a levelek mártogatását. Az egyik az volt, hogy simán megmerítettem a levelet, serpenyőbe tettem, a levél széleit megigazgattam és kisütöttem. A másik az volt, hogy tésztát öntöttem a serpenyőbe, elegyengettem, majd a még folyós tésztára simítottam a levelet - színével lefelé (jahaj, ezért a szakkifejezésért most a biológusok biztos leszedik a fejemet... :) ) -, ügyelve arra, hogy ne maradjon levegő a tészta és a levél között, majd már sülés közben egy kanállal a fonákjára is locsolgattam tésztát és azt is elsimítottam. Ez így elég vastag lett, nem is tetszett annyira. A győztes megoldás a kettő ötvözete lett: a levelet megmártottam, színével lefelé került a serpenyőbe, és ha úgy éreztem, hogy túl kevés tészta van a fonákján, akkor kanállal simítottam még rá egy keveset. Ebédjavaslat: A következőt biztosan ki fogom próbálni: a kisült kelkáposzta-palacsintákra rizzsel elkevert főtt darálthúst halmozok, feltekerem őket úgy, hogy a levél töve kerüljön alulra. Beleteszem őket egy kivajazott / zsírozott / olajozott tepsibe, a tetejüket meglocsolom valamilyen ízesített (mondjuk zöldfűszeres vagy pirospaprikás) tejföllel / tejszínnel, 200 fokon - előmelegítve - addig sütöm, míg a tetején a tejföl kicsit megpirul (20-30 perc). Jó étvágyat hozzá! :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hatalmas kelkáposztarajongó vagyok, egyszerűen lenyűgöz a levelek szépsége. Ennek ellenére valamiért nálunk sosem volt nagy divatja, pedig számtalan módon elkészíthető, egészséges és csudafinom. 2 napja nézegettem már ezt a káposztát, nem tudtam, mit kezdjek vele. Ma már muszáj volt valamit kitalálni, úgyhogy nekiestem az internetnek, és szerencsém volt. :) Olyat találtam, hogy bundázott kelkáposzta! Nohát, ez csudajó, de nem szeretek panírozni. Viszont azonnal adta magát az ötlet, hogy mi lenne, ha sűrű palacsintatésztába mártanám, és úgy sütném ki a leveleket... Neki is estem a dolognak, és legalább a fél konyhát összekentem... :) Ugyanis egyelőre elég szerény a konyhám felszereltsége, és nem volt megfelelő edényem a levelek mártogatásához. Szóval úszott minden a tésztában. :) De nem bántam, mert a végeredmény egy nagyon gyorsan ekészíthető, nagyon finom reggeli-vacsora lett, ami ráadásul nagyon laktató...

Hozzászólások (11)

bokine

Csuda aranyos vagy :-D Tetszik a recept, mi is szeretjük a kelkáposztát, pont most jutott eszembe a kelkáposztás töltött káposztám, úgy hogy elkészítem hétvégén és felrakom a receptek közé. Természetesen ezt is kipróbálom. Köszi: Bokros Erika

Törölt felhasználó

Kedves Erika! Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! :) H?, egy jó kis töltött káposztát most de meg tudnék enni... :) Majd megnézem a receptjeidet - és várom a kelkáposztás töltötkáposztát is! :) Üdvözlettel: Vica

Törölt felhasználó

Kedves Vica, mi nagyon szeretjük a rántott kelkáposzta levelet is, jó kis tartárral! Próbáld ki! Én pedig ezt fogom kipróbálni, nagyon látványos, guszta! Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Zsuzsa! Köszönöm, feltétlenül ki fogom próbálni! :) Jó sütést kívánok: Vica

Fahéj

Kedves Vica! Hát ez eszméletlenül ötletes! Gratulálok! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Köszönöm szépen! :) Minden jót: Vica

Törölt felhasználó

Jo kis recept. En szoktam kirantani a huslevesben fott kelkaposztat cikkekre vagva, nagyon finom. Neha csirkemajat dugdosok a levelek koze es ugy panirozom ki, nagy sikere van ugy is a csaladban.

Törölt felhasználó

Hát ez egy csoda, mint egy festmény! Nekem Van Gogh jut róla az eszembe, biztosan ki fogom próbálni.

Törölt felhasználó

Na meg ezek a verziók, eldobtam t?lük az agyamat, ráadásul jót kacagtam a verziók elnevezésén. Köszi a receptet, meg a vidám pillanatokat:()

Törölt felhasználó

Kedves mézescsupor! Örülök, hogy tetszik! :) Ugye milyen szépek a kelkáposzta levelei? :) Bár a kép meglehet?sen pocsék, természetes fény nálunk most már délel?tt is kevés van csak. Úgy szeretnék majd egy napfényes lakásba költözni... Köszönöm a kedves, dicsér? szavakat! :) Vica

Törölt felhasználó

Kedves evanagyi! Nagyon jó ötlet köszönöm szépen! :) Vica

Skorpió

Szia Vica! Megint van 1 köcsög, aki lopkodja a NS-ról a recepteket, többek közt ezt is! http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&from=0&pid=&pev=2010&pho=10&pnap=13&kat=&searchkey=&hol=&n=bubszi Babóthné Bátki Ildikó Üdv: Skorpió

Törölt felhasználó

Kedves Skorpió! H?, nem gondoltam volna, hogy ez velem is megtörténik majd... Regisztráltam az oldalon, kommentben megkértem, hogy legyen kedves megjelölni a forrást. Köszönöm, hogy szóltál! További szép napot! Vica

Babszika

Isteni ez a recept, képzeljétek a tésztát tejföllel ( 2 ek) készítettem, és a megmaradt tejfölt kis sóval, fokhagymával összekevertem és a megsült kelkáposzta palacsintát evés el?tt ezzel kenegettük. Nem bírtunk jóllakni vele...:D Nagyon köszönöm a receptet, nekünk bejött. :)

Olgis

Nagyon mutatós és egészséges.

ppppaaaa

Ez valami hihetetlen jó :) Köszönöm az ötletet. Jó pár hete már elmentettem a receptet és most volt lehet?ségem kipróbálni is. Tejföllel, fokhagymával, lilahagymával és ?rölt piros paprikával megkenve. Ízlett az egész családnak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek