Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefírkovászos töltött tészta

Kefírkovászos töltött tészta
Kefírkovászos töltött tészta
35 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vadkovászos tésztával öröm a "gyurmázás"! A tésztát könnyű összegyúrni, kinyújtani; de a legjobb formázni vele! Nem szakad; sima, nyúlékony, nagyon szép kis batyukat, tortellinit vagy kínai gombóc-formákat lehet hajtogatni, rövid idő alatt.

hozzávalók / 2 adag

Tésztához:

Töltelékhez:

Tetejére:

  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek apróra vágott kapor

ajánlat

A tésztát tölthetjük húsos vagy gombás töltelékkel; akkor morzsoljuk a tetejére a kapros túrót, és locsoljuk meg tejföllel. A variáció végtelen!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból közepesen kemény tésztát gyúrunk, majd a hűtőben pihentetjük 1-12 órát.
  2. Közben összeállítjuk a tölteléket: a puha sajtot/túrót összekeverjük a tojással, az apróra vágott kaporral, sózzuk-borsozzuk, és a hűtőbe tesszük felhasználásig. A töltelék tömör legyen; ha kell, tegyünk bele 1-2 kanál búzadarát.
  3. A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, mindegyik közepére kiskanálnyi tölteléket teszünk, majd tetszés szerintire formázzuk. (Youtube-on rengeteg videó van; onnan tanultam én is.)
  4. A megtöltött tésztát lehet tetszés szerint párolni, vagy pár perc alatt bő vízben kifőzni. Szaftos húsokhoz köretként tálalhatjuk, vagy főételnek egyszerűen leöntjük egy kis kapros-fokhagymás tejföllel.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 649
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

házi gyúrt tészta, kovászos tészta, vadkovászos tészta, kefíres gyúrt tészta, túrós-kapros tortellini,

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2013-07-21 20:28

Szia Torma! Na, végre kipróbáltam a kefirkovászos tésztát, és majd' meghaltunk, annyit ettünk belőle! (fel is töltöttem az én verziómat) Nagyon hálás vagyok az ötletért, és Évi néninek is - tőle merítettem ihletet a fűszerezéshez. Azóta már készítettem több félét, és tettem is el belőlük kiszárítva. A kagylóhéjon göngyörgtéshez még nem jutottam el, bár azt hiszem jó stresszoldó szabadfoglalkozás lenne! puszi, Zilka

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-07-21 22:18

De cuki vagy Zilka :) Mosolygok; főleg a sikered miatt, meg, hogy végülis nem tudtál ellenállni a kisértésnek! Én is hálás vagyok Évi néninek, mert annyi finom vadkovászos tésztát gyúrt; engem is inspirál! A gombásat feltétlen ki kell próbálnom hamarosan!
Kíváncsian várom a receptedet, puszi, T:)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2013-07-07 20:27

Szia Torma!

Csodásak! Én sosem készítek ilyen tésztákat...talán azért, mert nagyon kicsi a konyhám. Valahogy rá kell vennem magam pedig! :)

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-07-07 23:53

Szia Zilka :) nem hiszem, hogy kisebb a konyhád ( enyém hosszában 2 lépés, széltében 1!) nekem alig van munkafelületem. Ezért is nyújtom a tésztát 2 részletben...de tudsz egész kicsi adatokat is nyújtani, több részletben...Úgy gyorsabb is. Nekem nincsen tésztanyújtó gépem, de nem is veszek. Így gyorsabb.
Próbáld ki egyszer, meglátod nem nagy fakszni! És olyan NAGYON finom a frissen gyúrt tészta!!! A vadkovaszos lebbencstésztám a legegyszerűbb, de a metélt is az....
Remélem jól megy a nyarad? Minden jót, Torma :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-07-08 19:11

Na jó, akkor tényleg nem lehet egy szavam se...na és amúgy is, amit nagyon akarok, azt meg tudom csinálni. Egyébként ma vettem is durum lisztet, és bekevertem a kefires kovászt :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-07-08 23:46

Zilka, A Te konyhai tudásoddal nem lesz semmi nehézség ezzel a recepttel! Ami az én kedvenc töltött tészta főzési módszerem- újabban- ,hogy 2 ek olajban megpirítom a gombócok egyik oldalát egy serpenyőben, majd felöntöm egy kis vízzel ( kb 1,5 dl), amin átpárolom fedő alatt (5 perc?),majd ha a víz elpárolgott, akkor visszasütöm pirosra a gombócok másik oldalát is. Ez ázsiai módszer és ehhez leginkább egy mártogatós illik...szójaszósz, szezámolaj, foki, újhagyma, koriander, CHILI !! stb...és jó evőpálcikákkal enni/idétlenkedni...:P T

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2013-07-11 20:05

Ez jó kis módszernek hangzik! A nagymamám készítette úgy a nudlit, hogy nyersen jól lepirította vajban, és volt, hogy nem is párolta már tovább. (hát, a főzésre való időmről meg röviden annyit, hogy ma egy adag főtt kukorica fért bele a napba. De nem lesz ez mindig így :D )Üdv, Zilka

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-07-06 13:55

Valami Finomság! - majdnem nem ez, hanem az jutott eszembe elsőnek, ami itt egy nagyon jó,általunk nagyon szeretett magyar film, aminek a címe: Valami Amerika :)
Húúú, ez kihagyhatatlan, köszönöm szépen, mentem.:)
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-07-07 00:24

Szia Éva Anyóca! A lelkesedésed folyamatos a receptek kommentálásánál :))) nagyon kedves vagy! de hogy ugrott be Neked az a magyar film erről a képről?
Remélem kellemes a családi hétvégétek? Minden jót, Torma :)

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-07-06 01:11

Jo ez a tesztagyuras Vass; tegnap is osszedobtam egyet (feher kovasszal) lebbencsnek....az szuper-gyors...kinyujtom vekonyra es a pizzavagoval ossze-vissza vagom...a legtobb haromszog alaku lesz, ahogy "korcsolyazom" a vagoval....nekem nincsen tesztanyujtom, de nem hiszem, hogy veszek. A nagymamam modszerevel konnyen vagom a meteltet is....meg igen megszerettem a teszta toltest is! Kellemes hetveget, T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-07-05 17:26

Szia Torma!
Csak bevillant a kép és máris tudtam, hogy ezt csak te készíthetted. Nagyon gusztusos. Itt csöpögne a nyálam, ha magam is nem ilyesmivel laktam volna jól. Ma a rozskovászon volt a sor. Abból készítettem a tésztát,- és igazad volt,- imádtuk. Szenzációsan finom. Nagyon tetszik az ízesítés is. Gratulálok. Szép estét! Üdv: Vass