Katica torta szülinapra
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 14% Zsír
A vaníliás piskótához
-
73g tojás92 kcal
-
27g finomliszt97 kcal
-
27g cukor103 kcal
A csokis piskótához
-
73g tojás92 kcal
-
23g finomliszt85 kcal
-
8 kcal
-
27g cukor103 kcal
A csokikrémhez
-
29 kcal
-
67g tej37 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
33g margarin239 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
84 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
A fondant alatti krémhez
A fondanthoz
-
50g pillecukor159 kcal
-
83g porcukor323 kcal
-
7g margarin48 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
3g cukorszirup7 kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 14% Zsír
A vaníliás piskótához
-
440g tojás554 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
-
160g cukor619 kcal
A csokis piskótához
-
440g tojás554 kcal
-
140g finomliszt510 kcal
-
46 kcal
-
160g cukor619 kcal
A csokikrémhez
-
171 kcal
-
400g tej224 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
200g növényi habtejszín502 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
A fondant alatti krémhez
-
150g margarin1076 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A fondanthoz
-
300g pillecukor954 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
40g margarin287 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
15g cukorszirup42 kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 14% Zsír
A vaníliás piskótához
-
11.2g tojás14 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
A csokis piskótához
-
11.2g tojás14 kcal
-
3.6g finomliszt13 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
A csokikrémhez
-
1.1g csokoládés pudingpor4 kcal
-
10.2g tej6 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
5.1g margarin36 kcal
-
6.3g porcukor25 kcal
-
5.1g növényi habtejszín13 kcal
-
0.2g habfixáló1 kcal
A fondant alatti krémhez
-
3.8g margarin27 kcal
-
6.3g porcukor25 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
A fondanthoz
-
7.6g pillecukor24 kcal
-
12.7g porcukor49 kcal
-
1g margarin7 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0.4g cukorszirup1 kcal
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.1 g
Zsír
-
Összesen 74.8 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 481 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 905.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 166 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 342 mg
-
Nátrium 284 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 327.4 g
-
Cukor 266 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 124.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 739 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 106 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 393 mg
-
Retinol - A vitamin: 706 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 397 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 659 micro
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 156.3 g
Zsír
-
Összesen 448.7 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 181 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 111 g
-
Koleszterin 2885 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5431.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 357 mg
-
Kálcium 998 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 278 mg
-
Foszfor 2053 mg
-
Nátrium 1705 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1964.5 g
-
Cukor 1594 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 747.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4433 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 43 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 635 micro
-
K vitamin: 366 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 455 micro
-
Kolin: 2358 mg
-
Retinol - A vitamin: 4234 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2379 micro
-
β-crypt 70 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3957 micro
- 5% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 137.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.9 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 19 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Hozzávalók
A vaníliás piskótához
-
8 db tojás
-
160 g finomliszt
-
160 g cukor
A csokis piskótához
-
8 db tojás
-
140 g finomliszt
-
160 g cukor
A csokikrémhez
-
1 csomag csokoládés pudingpor
-
4 dl tej
-
5 ek cukor
-
20 dkg margarin
-
25 dkg porcukor
-
200 ml növényi habtejszín
-
1 csomag habfixáló
A fondant alatti krémhez
-
15 dkg margarin
-
25 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
A fondanthoz
-
30 dkg pillecukor
-
50 dkg porcukor
-
4 ek margarin
-
1 ek cukorszirup
Elkészítés
A vaníliás piskótához
- Piskóta készítése:
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
- A sütőkarika alját kibéleljük sütőpapírral.
- A tojás sárgáját habosra keverjük.
- A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
- A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
- Majd óvatosan hozzákeverjük a lisztet.
- Beleöntjük a sütőformába, és előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
- Krém készítése a tortába:
- Pudingot a cukorral és a 4 dl tejjelmegfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
- A margarinból és a porcukorból robotgéppel egy vajkrémet keverünk, majd betesszük a hűtőbe.
- Felverjük a tejszínt a habfixszel.
- Amikor a puding teljesen kihűlt, akkor robotgéppel jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajkrémet és a felvert habot.
- Jól összedolgozzuk és betesszük a hűtőbe.
- Tortaforma elkészítése:
- A piskótákat vékonyan felszeleteljük.
- Egy nagyobb és egy kisebb tálba fóliát teszük, majd alulra betesszük az első vékony szeletet.
- Uána megkenjük a krémmel, majd megint piskótát teszünk és krémet, addig, míg meg nem telik a tál.
- Mindkét tál tetejére, ami majd a torta alja lesz, kerek lapot teszünk.
- Krém elkészítése a fondant alá:
- A hozzávalókat alaposan kikeverjük, tejszínnel lágyíthatjuk.
- A fondant elkészítése:
- A pillecukrot jól kivajazott tálban felolvasztjuk a mikróban.
- Beletesszük a glükózt és a glicerint, majdarobotgép dagasztókarjával beledolgozzuk a porcukrot.
- Amikor összeállt, vajas kézzel jól átgyúrjuk.
- A 2 kis tortát bevonjuk a fondant alá készített vajkrémmel.
- 2/3 fehér fondantot kinyújtunk és bevonjuk vele a katica testét, majd utána befestjük piros ehető ételfestékkel.
- Az arcához egy pici fondantot rózsaszín festékkel színezünk meg és azzal vonjuk be.
- A fekete részeket szintén festjük.
- A szemét és a száját belegyúrjuk a fehérbe, mert így nem kenjük össze a rózsaszín fondantot.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 23 cm
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 42555
- Feltöltés dátuma: 2011. június 15.
Ajánló
A tészta: 2 db 23 cm-es piskóta legyen. Tetszés szerint lehet a kakaós és vaníliás piskótát tenni a krémek közé. Én egy éjszakára hagytam a hűtőben, így jól összeszoktak a tálakban a piskóták. Könnyebb lesz burkolni. Az elkészítés idejéhez 360 percet írtam, de ez 2-szer 3 órát jelent. Egyik nap megsütöm a piskótát, megcsinálom a krémeket és összeállítom. Másik nap pedig bevonom és díszítem a tortát. A katica testét először bevontam a fondanttal, majd utána festettem pirosra, mert így nem kell annyi fondant, mintha belegyúrnánk a festéket. A katica "antennái" fogpiszkálóra tett fondantok. A pofikája 2 fehér gombóc, amit a fondant alá tettem.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
20 hónapos kisfiam imádja a katicákat. Gondoltam meglepem őt és a családot is egy tortával. Hosszú idő után most csináltam újra pillecukros fondantot és azt kell mondjam, hogy végül maradok ennél, mert a korábbival mindig történtek "balesetek" a bevonásnál. Ezzel gyakorlatilag tökéletesen, szakadásmentesen sikerült bevonnom a tortát. A korábbi fondantot zselatinból, vízből, glükózból, glicerinből, vajból és porcukorból csináltam. Az sem volt rossz, de kényesebb. Egyszerűbb torták bevonására tökéletes. Állagra a pillecukros sokkal rugalmasabb és jobban idomítható.