Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellhabos torta Gabystól

Karamellhabos torta Gabystól
Karamellhabos torta Gabystól
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A saját tortaalapomat töltöttem meg ezzel a karamellás, habos krémmel. Kellemes, nem túl édes, könnyű torta lett.

Aki nem szereti a növényi tejszínhabot, nyugodtan elkészítheti a kedvenc egyéb habtejszínéből. Ekkor viszont a kemény hab eléréséhez használjunk 1-2 zacskó habfixálót.

Az elkészítési időbe a karamell hűlési idejét nem jeleztem. Mindent összevetve kb. 1 óra alatt készen lettem. 

hozzávalók / 12 adag

A krémhez

A tortaalaphoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tortaalapot készítünk. Különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét.
  2. A fehérjéből kemény habot készítünk, a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral.
  3. A kemény habra ráöntjük a cukros tojássárgáját, ráhintjük a lisztet és a zsemlemorzsát.
  4. A tálat körbe-körbe forgatva, határozott mozdulatokkal alulról felfelé -széles fakanállal- összekeverjük. A habot ne törjük össze!
  5. Ecsettel nagyon vékonyan kizsírozzuk, és liszttel meghintjük (az oldalát is) a tortaformánkat. A felesleges lisztet ütögessük ki belőle.
  6. Beleöntjük a a masszát a tortaformába, egyenletesen eligazítjuk, a tetejét elsimítjuk. 
  7. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha a tűpróba során nem ragad a tészta és szép aranysárga színe van, vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk kihűlni.
  8. A krémhez a cukorból sötét színű karamellt készítünk (keverjük, vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz). 3 dl tejjel felöntjük, óvatosan, mert sisteregni fog!
  9. A maradék hideg tejben keverjük el a pudingport (cukor már nem kell).
  10. Ha a tejben teljesen felolvadt a cukor és a karamellás tej felforrt, adjuk hozzá az elkevert pudingot, és főzzük sűrűre. Időnként megkavarva, hogy ne bőrösödjön be, teljesen hűtsük ki!
  11. A tejszínből készítsünk nagyon kemény habot, a díszítéshez 1 evőkanállal vegyünk ki belőle.
  12. A többit a kihűlt karamellel keverjük össze, és a tortát 3 lapba vágva töltsük meg. A tetejét és az oldalát vékonyan kenjük be a krémmel.
  13. A torta tetejére villával csíkokat húzunk, apró habrózsákat nyomunk a szélére, a középre pici kakaót szitálunk.
  14. 2-3 órára tegyük a hűtőbe, de ideálisabb, ha az éjszakát ott tölti a tortánk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 28x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 426
elküldve: 10
receptkönyvben: 113
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karamellás torta, karamelltorta, torta karamellkrémmel töltve

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2018-01-15 21:05

Kedves NoSalty!

Most fedeztem fel, hogy ez a receptem "elutasítva" állapotban van. Megtudhatnám hogy miért? Köszi Gabi

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2018-01-15 21:31

Kedves Gabys!

Semmi "rendelleneset" nem találtunk, amiért elutasításra ítéltetett volna a recept, ezért újra aktiváltuk.
Elnézést a kellemetlenségért, üdvözlettel:

Nosalty csapata

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2018-01-15 21:39

Az a helyzet, hogy én sem tudtam semmi rendellenességről, ezért lepődtem meg, hogy miért került és vajon mióta "ítéltetett" elutasításra.

Rontó
Rontó / Rontó Tue, 2016-02-09 02:22

Nekem sajnos nem sikerült ez a torta, bár azt meg kell jegyeznem, hogy a tortalap nagyon jó lett, de a krém nem is értem hogy kivitelezhető. Ugyanis a pudingport alapból 5 deci tejjel kell csinálni és még úgy is sűrű lesz, itt a 3 deci tejből egy olyan kemény csuszpájz lett, hogy folyamatos kevergetés mellett is egy nagy gumó lett, amit képtelenség volt szépen elegyíteni a tejszínhabbal, így egy darabos trutymó lett. Ízre jó volt, de nem nagyon mutogattam másoknak...

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2016-02-09 23:11

Kedves Rontó!
Nagyon sajnálom, hogy csak félig sikerült a torta. Annak örülök, hogy a tortaalap jól sikerült, annak már nem, hogy a krém nem lett jó. De ne hari, arra gyanakszom, valamit elrontottál. Nagyon sok krém van aminél a pudingalaphoz nem kell az előírásos 5 dl. tej, mert lazítjuk, teszínhabbal vagy vajjal. Ennél is ez történt. Először megcsináltad a karamellt a 3 dl. tejjel? a maradék fél dl. tejben kell elkeverni a pudingport és a kettőt összefőzni. Ha kihült akkor kell akár adagonként összekeverni a habbal. Hidd el nekem, kellemes, könnyű karamellkrém/hab lesz belőle. A képen is látható, de azért bánatos vagyok... Ha nem ment el a kedved, talán próbáld meg még 1x. Üdv: Gabi

Szilviaa
Szilviaa Sat, 2014-06-14 14:56

Elkészítettem a krémet. Naaagyon, de naggggyon finom!!! Köszönjük a receptet.:)

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2014-06-14 20:46

Én pedig nagggyon nagggggyon szépen köszönöm, hogy mosolygós, boldog pillanatokat, perceket kapok Töled!:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-09-18 08:18

Kedves Gabys!

És akkor a már jól megszokott , de be is vált szöveg: "Meglátni és megszeretni, egy pillanat műve volt!!! ":D

Köszönöm, a lányom kedvence a karamell....azonnal mentettem, ezt tudom, el fogom készíteni, elsőnek a lányom , de aztán az egész család imádni fogja!! :)

Éva-Anyóca

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-09-18 11:01

Na igen, ilyen a szerelem:DDDD Mi is szeretjük a karamell ízét. Remélem a lánykádnak és persze a kis családodnak is ízleni fog. Nagyon szép napot!:) Gabi

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-09-17 00:45

Szia Gabci! Ez nagyon fincsi lehet; jó vastagon van benne a krém! Jó a leírása is a receptnek, ügyi vagy! Pusszancs, Tormus :)

Alkonyat
Alkonyat / Alkonyat Mon, 2013-09-16 15:01

Na ezt már nem hiszem el :-D
Megláttam, hogy karamell és habos, és lecsaptam rá. Örömmel látom, hogy ezt is Te készítetted.
Olvasom, hogy hol főzöl konyha, kert, meg ahol kedved van, mostmár ellátogathatsz akár az én konyhámba is :-)
Mentettem a receptet.
Puszi: Alkonyat

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-09-16 23:34

:DDD
khm...2 dudás 1 csárdában???:))) Köszi a +hívást,szívesen ellátogathatok, de lécci szólj mikor alkalmas, hogy legyen időm kiválasztani a sok pazar sütid közül melyiket készítsd el, és én lelkesen befalom a konyhádban:))) Remélem így gondoltad:):PPP Puszi: G

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-09-16 07:31

Gabikám, gratulálok ehhez a habkönnyű tortához. Nálunk minden jöhet amiben karamell van. A nagyobbik unokám imádja. Mára tervbe vettem a karamellöntetes piskótádat. Azzal várom haza délben az első iskolai napon. ( Nálunk még csak most kezdődik).
Puszi: Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-09-16 12:10

Köszönöm szépen Piroskám:) Biztos vagyok benne, hogy a sütinek örülni fog az unokád, abban pedig csak bízom hogy ízleni is fog:) Az enyémek még csak óvisak, már 1 hete járnak. Az első napok nem nagyon akarództak nekik - nem is csodálom az egész nyár egy nagy nyaralással telt nekik-, de már lelkesen mennek, belerázódtak:) Puszim: Gabi

337
cukor 15 dkg
tej 3.5 dl
karamellás pudingpor 1 tasak
növényi tejszín 4 dl
cukrozatlan kakaópor 1 teáskanál
tojás 8 db
cukor 25 dkg
finomliszt 6 dkg
zsemlemorzsa 9 dkg