r
Nosalty Logó

Karamelles almás pite Júliától

Júlia
Karamelles almás pite Júliától
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

töltelék

karamell

346
Kalória
2.8g
Fehérje
52.9g
Szénhidrát
14.9g
Zsír
83.6g
Víz
56g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
36.2g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír

tészta

töltelék

karamell

Összesen 346 kcal
  • 2% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír

tészta

töltelék

karamell

Összesen 4168 kcal
  • 2% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír

tészta

töltelék

karamell

Összesen 213 kcal
  • 2% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    100.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.9 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    83.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 346 kcal
  • 2% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    33.7 g

Zsír

  • Összesen
    178.6 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    672 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1208 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    293 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    576 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    634.5 g
  • Cukor
    434 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1002.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1533 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    277 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1477 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    591 micro
  • β-crypt
    106 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    522 micro
Összesen 4168 kcal
  • 2% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    61.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    51.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 213 kcal

Elkészítés

tészta

  1. Az omlós tésztához először is a lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. A vajat felkockázzuk, és még hidegen elmorzsoljuk a lisztben. Amikor már omlósnak tűnik, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sót és a tojássárgát, és szintén kézzel összedolgozzuk. (Ha túlságosan száraz lenne a tészta és nem áll össze teljesen, egy kis hideg vízzel lehet nedvesíteni, de ne túl sokkal!). Kilisztezett munkafelületen kinyújtjuk, és egy piteformába helyezzük, a széléről a felesleget levágjuk, és hűtőbe tesszük 15-20 percre. Hűtőből kivéve villával megszurkáljuk, sütőpapírral béleljük, száraz babot szórunk rá, hogy lenyomja, és 190 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a babot levesszük róla, és további 5 percen keresztül bennhagyjuk.
  2. Közben 3-4 almát megpucolunk, és szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon be. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk az almákat, és óvatosan megpároljuk a vajban az almaszeleteket, amíg megbarnul a széle. Kivesszük a serpenyőből, és félrerakjuk.
  3. A töltetlékhez a maradék almát is megpucoljuk, felszeleteljük, és egy lábasban 100 g cukorral pároljuk, amíg az almák meg nem puhulnak (ha túlságosan levesnek tűnik a töltetélék, be lehet sűríteni egy kevés vízben feloldott étkezési keményítővel). A tölteléket az elősütött formába rakjuk, a vajas almaszeleteteket a tetején szépen elrendezzük, és további 30 percen keresztül sütjük. Hagyjuk hűlni.
  4. A maradék cukrot a vízzel együtt egy lábasban elkezdjük melegíteni, és addig főzzük, amíg karamell nem lesz belőle. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejszínt. A pite tetejére csurgatjuk a karamellt, és kb. egy óráig hagyjuk pihenni, hogy a karamell kicsit megdermedjen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Az utóbbi időben valahogy nem sikerültek úgy a sütireceptjeim, ahogyan szerettem volna őket, úgyhogy úgy döntöttem, hogy egy régi kedvenchez nyúlok, amit szinte sose rontok el: ez pedig az almás pite volna.  Viszont egy sima almás pitét túlságosan unalmasnak találtam elsőre, úgyhogy megpróbáltam feldobni egy kis karamellel... a végeredmény a fellegekbe repített. El is fogyott egy nap alatt az egész pite. 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek