Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Héjában sült krumpli

Héjában sült krumpli
Héjában sült krumpli
57 perc / előkészület: 2 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez is egy olyan köret nálunk, ami már gyerekkorom óta rendszeresen terítéken van. Kicsit hosszadalmasabb az elkészítése, és nem illik minden húshoz. Viszont nálunk sokszor ez a vacsora, forrón a legfinomabb, frissen sózva, és házi jellegű tejföllel kitűnő!!! Amikor fogyasztjuk, akkor kell lehúzni a héját.

Édeskés íze van. Ahol éri a tepsit, ott jól megpirul.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Langyos kacszsírral; mustáros flekkenhez; tejföllel megsózva; szaftos húsokhoz.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyaszemeket megmossuk, a héjukat nem távolítjuk el. Megjegyzés: újkrumpliból NEM lehet elkészíteni!
  2. Egy tepsire tesszük a megtisztított burgonyát, és sütőbe (nem kell előmelegített!) toljuk.
  3. Kb. 25-30 perc elteltével megrázzuk egy kicsit a tepsit, hogy megforduljanak kissé.
  4. Még kb. 20 perc elteltével megnézzük, hogy elkészültek-e: villát szúrunk bele, és ha puha, akkor kész. Vigyázzunk, nehogy túl sokáig süssük, nehogy kiszáradjon.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30×40×2 cm
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 90
össznézettség: 122 893
elküldve: 3
receptkönyvben: 92
elkészítve: 9/11
Facebookon megjelent: -

szakács

WhiteMagic

Mióta szakács: 2011.01.27.
29 recept

receptjellemzők

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hajában sült burgonya, tepsis krumpli, hajas burgonya

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koncz László
Koncz László Sun, 2018-09-23 19:13

A héjában sült krumpli egy egyszerű és nagyszerű,nagyon finom ennivaló.Régen az öregek ezt az ételt ókrumpliból készítették a tél beálltával,mivel addigra megédesedett a krumpli és a víz tartalma minimálisra csökkent.Ha jó minőségű krumplit tudunk szerezni,például a ma már alig fellelhető baba krumplit,egy óra alatt meg is sül.A frissen megsült krumplit a régi öregek betekerték néhány percre házi szőttes konyharuhába,ami alatt a maradék víztartalom miatt felhólyagosodott a krumpli héja és így könnyen meghámozhatóvá vált úgy,hogy a pirult réteget ne húzza le az ember,ami egy külön ízvilágot kölcsönöz ennek a fejedelmi ételnek.Általában vajjal és sóval(nem margarinnal,mivel az nem is létezett!!!) fogyasztották.Volt aki zsírral,hagymás zsírral,pörkölttel,vagy más egyébbel ette.Én vajjal és sóval szeretem a legjobban,mert az édes ókrumpli ízét kiemeli a só és a vaj semmihez sem hasonlítható íze.Sokak szerint kizárólag a parázson sült krumpli az igazán finom,nem a gáz-,és villanytűzhelyben sülté.

mandibula89
mandibula89 Tue, 2015-09-01 15:52

Mmmh. Kicsit bevágom a tetejét, vajat és reszeltsajtot teszek bele.. És a héját is megeszem! Főleg az alja olyan finom ropis! Egyébként dzsekis krumplinak hívtuk, az angol elnevezés után szabadon. :D

lindababa
lindababa Fri, 2014-07-25 17:51

Mi sosem húztuk le a héját. S most gyorsan csinálok is magamnak.

gamica
gamica Sun, 2013-02-17 08:21

ÓÓÓÓ igen, a "mártós"! Én így hívtam kiskoromban, amikor a nagymamám a "lerniben" sütötte így a "hajában sült" krumplit. Amikor kivette, akkor egy kis időre ruhába csomagolta őket, de mielőtt begöngyölte egy kis vízzel megspriccelte a héját, mert így utána könnyebb azt lehúzni. És mitől mártós? Hát attól, hogy zsírt olvasztottunk, abban egy hagymát megpirítottunk, a végén egy kis piros paprikát is szórtunk rá, és abba mártogattuk a krumplifalatokat. Mennyei.... megismételhetetlen... :-)

noecska
noecska Sun, 2012-05-06 12:29

Próbáljátok ki libazsírral és sóval! Igazi finom téli vacsora.

Koncz László
Koncz László Sun, 2019-02-03 19:46

Kedves noecska!Én már nagyon sokféleképpen ettem,például kacsazsírral,libazsírral,kolbászzsírral,szalonna zsírral,pirított füstölt szalonnával,füstölt sült kolbásszal,csirke,disznó és marhapörkölttel,hagymás zsírral,de nekem vajjal és sóval ízlik a leges legjobban.Nyilván mindenkinek más és más az izlése.Sokszor a felkarikázott krumplit vagy a tükörtojást és a rántottát is vajban sütöm.

saslány
Saslány / saslány Sun, 2012-05-06 06:08

Szia!
Imádom, gyerekkoromat idézi :D Sajnos tényleg sokáig kell rá várni, régen bátyámmal alig tudtuk kivárni, hogy elkészüljön :D Mi úgy ettük, hogy kis tálkába olajat és sót tettünk, és abba mártogattuk. Igaz, nem egy fogyókúrás így, de szerintem egyszer érdemes kipróbálni úgy is :)

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Tue, 2012-05-08 18:59

Szia!
Igen, nagyon is igazad van, illetve az utánad, de még előttem szólónak is! Azt is írhattam volna (most pótolom) a "mivel ajánlom" kérdéshez, hogy sült kacsához, illetve annak a zsírját szoktuk rácsurgatni, ha kacsához ezt a köretet készítjük! :) Nem fogyókúrás, az biztos, de egyszer élünk! :))
Üdv, WM

144
burgonya 1 kg