Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás csiga

Karamellás csiga
Karamellás csiga
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi lenne jobb egy ilyen hideg, havas téli napon, mint egy langyos pihe-puha kelt tészta valamilyen finom töltelékkel? Főleg ha a töltelék lágy karamell…:)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (8-10 db)

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Meleg habos kakaóval vagy karamellás tejjel remek uzsonna vagy tízórai.:)

További képek az elkészítéshez a blogomon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, a tojássárgáját, és lágy tésztává gyúrjuk.
  3. Ha már a tészta összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat, és ezt is beledolgozzuk.
  4. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
  5. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
  6. Elkészítjük a tölteléket: a vajat felolvasztjuk egy teflon serpenyőben, majd hozzáadjuk a sűrített tejet, és közepes lángon így forraljuk, amíg a karamell sűrű és világosbarna lesz.
  7. Az így kapott karamellt még melegen rásimítjuk a kinyújtott tészta egyik felére (gyorsan kell vele dolgozni, mert ahogy hűl, gyorsan dermed, és így lehetetlen lesz elkenni a puha tésztán)
  8. Ezután ráhajtjuk a tészta másik felét, kicsit átsodorjuk, és egy éles késsel kb. 2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A csíkokat ezután egyesével két végén megfogva elkezdjük csavargatni.
  9. Sütőpapírral bélelt sütőlapon az így kapott csavart rudacskákat csiga formában feltekerjük.
  10. 15 percig pihentetjük, majd megkenjük őket kevés vízzel hígított tojássárgájával, és megszórjuk jégcukorral.
  11. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép barnára sülnek.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 436
elküldve: 4
receptkönyvben: 177
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tejtermékből, maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellás tekercs, kelt csiga karamellel, karamellel töltött csiga

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Morgan
Margó / Morgan Mon, 2013-01-21 19:11

Annyira szépséges és étvágygerjesztő, hogy eláll a szavam...!!!! :)))
Holnap elkészítem!!!!!!!!!!!!!!!!!

vikki
vikki / vikki Mon, 2013-01-21 19:25

Köszönöm:) Remélem ízleni is fog, mert szerintem nagyon-nagyon finom is!:)

549
finomliszt 25 dkg
élesztő 1.5 dkg
tej 1.5 dl
tojássárgája 1 db
cukor 5 dkg
vaj 5 dkg
sűrített tej 10 dkg
vaj 2 dkg
tojássárgája 1 db
jégcukor 1 ek