Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás birsalmalekvár

Karamellás birsalmalekvár
Karamellás birsalmalekvár
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kaptam birsalmát, és maradékok voltak ezek a gyümölcsök. Mint már írtam néhányszor, nálam ha egy gyümölcs pár nap alatt nem talál magának gazdát, lekvárként végzi! Ez történt most is. A karamell ízesítést meg gondoltam, kipróbálom a birsalmánál is.

A szőlő csak akkor jó, ha mag nélküli, mert különben úszkálnak a fekete magok, és az nem valami jó. (Tudom, mert egyszer a "mag nélküli szőlő" után sokáig kellett "halásznom" a magokat. Azóta nagyon óvatos vagyok!)

A cukor karamellizálásánál vigyázni kell, ne égjen meg nagyon, mert akkor keserű lehet.

Ebbe direkt nem tettem fűszert, mert a karamellel akartam csak ízesíteni. Nekem talán nem lett elég édes, de én még hagytam a fél kg cukorból egy keveset. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Aki szereti a birsalmát, a karamellát, a lekvárt, annak érdemes elkészíteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöket megmossuk és feldaraboljuk. A birsalmát jól megdörzsöljük, mert a héj rajta marad.  Ahogy daraboljuk, locsolgatjuk a citromlével, fogyjon el az egész citrom leve.
  2. Egy vastag aljú lábasba először a szőlőt tesszük, és elkezdjük főzni. Belenyomjuk a narancslét, és ahogy a szőlő kezd levet engedni, mehet bele a többi gyümölcs. Így nem kell víz a birsalma párolodásához.
  3. A cukor negyedét is beletesszük, és elkezdjük nagy lángon főzni, időnként megkeverve. Addig főzzük, amíg olyan állagú nem lesz, hogy lehet már botmixerrel pépesíteni. Ez kb. fél óra a gyümölcsöktől függően.
  4. Az igényünk szerint pépesített lekvárt vissaztesszük a tűzre, és elkezdjük újra főzni. Ekkor már gyakrabban kell keverni, és figyelni, mert nagyon fröcsköl.
  5. Közben a még fel nem használt cukor kb. negyedét száraz lábasba tesszük, és karamellizáljuk, majd beleöntjük a lekvárba. Ezt gyorsan kell végezni, hogy ne kössön meg a cukor. Nagyon jól elkeverjük, majd megkóstoljuk, kell-e bele a még kimaradt cukor.
  6. A karamell és az esetleges cukor után még kb. 10-15 percig szinte állandóan kevergetve főzzük még, majd a már elkészített steril üvegekbe töltjük. A szintén steril tetőket jó erősen rászorítjuk az üvegekre, és fejre állítjuk 5 percre.
  7. Az idő letelte után száraz dunsztba tesszük másnapig. (Én egy hűtőtáskát szoktam újsággal és meleg pléddel kibéleleni.)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 146
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

birsalmalekvár, vegyes gyümölcsdzsem, szőlős-banános birslekvár szilvával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2012-10-22 23:04

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm szépen. Valóban, elvonási tüneteim vannak, hogy nem csücsül egy sem a dunsztban.
Üdv.
Boszi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-10-22 19:53

Kedves Boszi!

Nagyon belejöttél a lekvárkészítésbe.:-O
Egyik fincsibb mint a másik.:-O
Szép napot holnapra: Éva-Anyóca

490
birs 1.5 kg
szőlő 20 dkg
szilva 30 dkg
banán 2 db
narancslé 1 narancsból nyert
citromlé 1 citromból nyert
cukor 50 dkg