adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
1 kg kápia paprika
-
3 ek sűrített paradicsom
-
1 fej fokhagyma
-
1.5 dl balzsamecet
-
3 ek méz
-
1 ek limelé
-
1 db lime héja
-
1 kk fekete kardamom
-
1 db csillagánizs
154
Kalória
1.3g
Fehérje
38.7g
Szénhidrát
0.3g
Zsír
86.3g
Víz
-
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
34.8g
Cukor
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
83g kápia paprika18 kcal
-
3 kcal
-
5g fokhagyma7 kcal
-
13g balzsamecet11 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
6g méz19 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
1g limelé0 kcal
-
0g lime héja0 kcal
-
0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
Összesen
154
kcal
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1000g kápia paprika213 kcal
-
39 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
150g balzsamecet132 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
15 kcal
-
4g só0 kcal
-
300g barna cukor1140 kcal
-
75g méz228 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
8g limelé2 kcal
-
0g lime héja0 kcal
-
3 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
Összesen
1857
kcal
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
57.4g kápia paprika12 kcal
-
2.8g sűrített paradicsom2 kcal
-
3.4g fokhagyma5 kcal
-
8.6g balzsamecet8 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
5.2g cseresznyepaprika1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
17.2g barna cukor65 kcal
-
4.3g méz13 kcal
-
0.3g gyömbér0 kcal
-
0.5g limelé0 kcal
-
0g lime héja0 kcal
-
0.1g fekete kardamom0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
Összesen
106
kcal
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 145 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 86.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 1159 micro
-
β-crypt 335 micro
-
Likopin 1151 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
154
kcal
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2848.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 481 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 191 mg
-
Foszfor 399 mg
-
Nátrium 1745 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 463.8 g
-
Cukor 418 mg
-
Élelmi rost 22 mg
Víz
-
Összesen 1035.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1337 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 1137 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 398 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 193 micro
-
β-karotin 13908 micro
-
β-crypt 4023 micro
-
Likopin 13807 micro
-
Lut-zea 678 micro
Összesen
1857
kcal
- 1% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 26.6 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 59.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 65 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 798 micro
-
β-crypt 231 micro
-
Likopin 793 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
106
kcal
Elkészítés
- A kicsumázott és kimagozott kápia paprika húsát apró kockákra vágjuk. A sűrített paradicsommal, felaprított fokhagymával, balzsamecettel és a szintén felaprított thai chilivel és cseresznyepaprikával feltesszük főni. Utóbbiakat nem kell kimagozni annak, akik csípősebben szereti.
- Miután felforrt, ízesítjük a további hozzávalókkal: só, barna cukor, méz, gyömbér, limelé és a lime reszelt héja. A fekete kardamom magot és a csillagánizst fűszerkapszulában tegyük bele, így a főzés végén könnyen kidobható.
- Keverjük át, és lassú tűzön főzzük, míg a paprika megpuhul, és az állaga besűrűsödik - 25-30 perc elegendő. Ezután botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük, kóstolás után az ízeken még igazíthatunk, ízlés szerint.
- Gyorsan újra felforraljuk, majd átmerjük az előzőleg sterilizált üvegekbe. Magam 130-140 fokos sütőbe szoktam tenni az üveget és a tetejét, mert tartósítószert nem használok.
- Az üveget megtöltés után celofánnal vagy folpack-kal fedem, rácsavarom a tetejét. Ezután célszerű 5-10 percre fejre fordítani az üveget (a sterilitás miatt), majd visszafordítva száraz dunsztba teszem 24 órára. Hogy hány főre szól, az ennél a receptnél nem értelmezhető, sokáig elég. Kiváló lesz, meglátjátok!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 p
- Főzés ideje: 30 p
A chiliről most már biztosan tudjuk, hogy nem csak finom, hanem egészséges is -tehát nem is olyan nagy baj, ha függőséget okoz. Vérmérséklettől függ, hogy ki mennyire használja, de kisebb mennyiségben is gazdagítja az étel aromáját, tehát azok is bátran használják, akik nem szeretik a nagyon erőset. A csípős íz jól harmonizál akár a savanyúval, akár az édessel -ezt a keleti konyhaművészetben nagyon gyakran láthatjuk is. Próbáljátok ki, garantáltan élvezni fogjátok!