Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chililekvár DoktorChef konyhájából

Chililekvár DoktorChef konyhájából
Chililekvár DoktorChef konyhájából
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A chiliről most már biztosan tudjuk, hogy nem csak finom, hanem egészséges is -tehát nem is olyan nagy baj, ha függőséget okoz. Vérmérséklettől függ, hogy ki mennyire használja, de kisebb mennyiségben is gazdagítja az étel aromáját, tehát azok is bátran használják, akik nem szeretik a nagyon erőset. A csípős íz jól harmonizál akár a savanyúval, akár az édessel -ezt a keleti konyhaművészetben nagyon gyakran láthatjuk is. Próbáljátok ki, garantáltan élvezni fogjátok!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Nem minden chili egyforma, teljesen más az aromájuk, ezért kombinálom én is őket ebben a receptben. Kóstolása felejthetetlen élmény: nem egyszerre érezzük az édeset és a csípőset! A chililekvár húsokhoz kiváló (grillezett csirkemellhez vagy vörös húsokhoz, vadhoz is), de akár főtt virslihez vagy hamburgerben is kitűnő. Próbáljátok ki, megéri! A barátaimnak ajándékba is szoktam adni, teljesen odavannak érte...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kicsumázott és kimagozott kápia paprika húsát apró kockákra vágjuk. A sűrített paradicsommal, felaprított fokhagymával, balzsamecettel és a szintén felaprított thai chilivel és cseresznyepaprikával feltesszük főni. Utóbbiakat nem kell kimagozni annak, akik csípősebben szereti.
  2. Miután felforrt, ízesítjük a további hozzávalókkal: só, barna cukor, méz, gyömbér, limelé és a lime reszelt héja. A fekete kardamom magot és a csillagánizst fűszerkapszulában tegyük bele, így a főzés végén könnyen kidobható.
  3. Keverjük át, és lassú tűzön főzzük, míg a paprika megpuhul, és az állaga besűrűsödik - 25-30 perc elegendő. Ezután botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük, kóstolás után az ízeken még igazíthatunk, ízlés szerint.
  4. Gyorsan újra felforraljuk, majd átmerjük az előzőleg sterilizált üvegekbe. Magam 130-140 fokos sütőbe szoktam tenni az üveget és a tetejét, mert tartósítószert nem használok.
  5. Az üveget megtöltés után celofánnal vagy folpack-kal fedem, rácsavarom a tetejét. Ezután célszerű 5-10 percre fejre fordítani az üveget (a sterilitás miatt), majd visszafordítva száraz dunsztba teszem 24 órára. Hogy hány főre szól, az ennél a receptnél nem értelmezhető, sokáig elég. Kiváló lesz, meglátjátok!
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 807
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

DoktorChef

Mióta szakács: 2014.01.09.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

chilis lekvár, lekvár chiliből, pikáns chilis lekvár

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

157
kápia paprika 1 kg
sűrített paradicsom 3 ek
fokhagyma 1 fej
balzsamecet 1.5 dl
chili 15 db
chili 1 tk
cseresznyepaprika 3 db
1 kávéskanál
barna cukor 30 dkg
méz 3 ek
gyömbér 1 ek
limelé 1 ek
lime héja 1 db
fekete kardamom 1 kk
csillagánizs 1 db