Karácsonyi mákos-meggyes torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Happygirlkitchen
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
Piskóta
-
55g tojás69 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
10 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
Krém
-
83g mascarpone337 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
58g meggybefőtt42 kcal
-
2g porcukor9 kcal
Összesen
660
kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
Piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
57 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
Krém
-
500g mascarpone2020 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
350g meggybefőtt252 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Összesen
3957
kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
Piskóta
-
20.5g tojás26 kcal
-
5.6g finomliszt20 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
0.9g étkezési keményítő4 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
Krém
-
31g mascarpone125 kcal
-
12.4g habtejszín36 kcal
-
2.5g citromlé1 kcal
-
21.7g meggybefőtt16 kcal
-
0.9g porcukor3 kcal
Összesen
245
kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 49.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 805.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 332 mg
-
Nátrium 239 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 66.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 169 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 247 micro
Összesen
660
kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 85.3 g
Zsír
-
Összesen 295.4 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 1302 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4834 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 1201 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 1990 mg
-
Nátrium 1432 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 229.5 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 397.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1023 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 284 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 898 mg
-
Retinol - A vitamin: 1013 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1483 micro
Összesen
3957
kcal
- 8% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 300.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 24.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
245
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
6 db tojás
-
6 ek finomliszt
-
6 ek cukor
-
1 csomag sütőpor
-
1 ek étkezési keményítő
-
1 ek narancshéj
Krém
-
50 dkg mascarpone
-
200 ml habtejszín
-
1 citromból nyert citromlé
-
35 dkg meggybefőtt
Elkészítés
Piskóta
- A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájákat és a cukrot habosra, fehéredésig keverjük kézi mixerrel vagy keverőgéppel. A lisztet és a sütőport valamint az étkezési keményítőt összekeverjük, és átszitálva a habos tojássárgájához adjuk.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Először 1-2 kanál habbal fellazítjuk a lisztes tojássárgáját, majd szép fokozatosan beledolgozzuk a hab többi részét, lehetőleg ne nagyon törjük össze a habot, de ne maradjon a masszában lisztcsomó. Ízlés szerint hozzáadjuk a narancs- vagy citromhéjat.
- Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formában 180 fokon sütjük. Nem szabad kinyitni a sütőt. Amikor látjuk, hogy szép világos barna, akkor tűpróbával ellenőrizzük. Amennyiben a közepe még ragadós egy alufóliával letakarjuk és süssük még pár percig.
- Folyamatosan figyelni kell. Az alapreceptet elkészítjük és a végén még hozzákeverünk 3 evőkanál darált mákot és 1 kiskanál étkezési keményítőt. A masszát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük. (Én 17-18 cm-es formát használok mostanában, szeretem, mert magas lesz a piskóta és szerintem így mutatós. )
- A piskótát megsütjük, 3 részre vágjuk és alaposan kihűtjük.
Krém
- A mascarponét habosra keverjük, majd a felvert tejszínt hozzákeverjük. Ízesítjük a citrom levével és a porcukorral.
- A tortát egy kemény kartonra építjük, hogy alul legyen tartása. A karton köré helyezzük a kapcsos tortaforma karikáját és abban kezdjük rétegezni a tortát. Piskóta, amit megkenünk egy ecset segítségével a meggybefőtt levével , majd krémmel, aminek a közepén hagyunk egy kis helyet a meggynek.
- A közepére halmozzunk meggyet, majd újra piskóta, meggylé, krém és meggy a tetejére, majd piskóta . Ezt 3-4 órára hűtőbe helyezzük. Amikor megkötött, levesszük a tortakarikát és a megmaradt krémmel beburkoljuk. Amennyiben nem csak a torta közepére szeretnénk meggyet úgy is készülhet a rétegezés, hogy megkenjük a piskótákat krémmel és megszórjuk a tetejét meggyel.
- Amikor ráhelyezzük a következő piskótalapot, szépen összenyomkodjuk a krémet a meggyel. (Én most az oldalát darált mákkal díszítettem a tetejére pedig stencil papírmintát helyeztem, amit ehető bársony festékkel fújtam le.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 9611
- Feltöltés dátuma: 2021. december 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Happygirlkitchen
61 recept