Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros-túrós szalonnás lepény

Kapros-túrós szalonnás lepény
Kapros-túrós szalonnás lepény
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ilyenkor kaporszezonkor elmaradhatatlan gyermekkorom óta a kapros-túrós lepény. Van aki sósan, van aki édesen szereti, én most a sós változatot hoztam. Az édes változat annyival különbözik, hogy a tésztába só helyet egy kis cukor kell, és a túróba is só helyett cukor kerül, a szalonnát pedig elhagyjuk róla. Nagyon finom, könnyű nyári ebéd vagy vacsora.:)

hozzávalók / 4 adag

  • 25-30 dkg fehér búzaliszt (én most teljes kiőrlésűvel kevertem)
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg zsír vagy vaj
  • 1 kk cukor
  • 1 tk só

A feltéthez:

  • 50 dkg túró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 ek búzadara
  • marék apróra vágott kapor
  • 2 egész tojás
  • 1-2 szelet házi szalonna

A tetejére:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. Összekeverjük a liszttel, sóval, zsírral, és tésztát gyúrunk belőle. Ha nem elég a 25 dkg, kicsit még adunk hozzá, óvatosan, mert viszonylag lágyabb tésztára van szükség. Ha kész, letakarva pihenni hagyjuk, és duplájára kelesztjük. Akinek nincs ideje, az 50 fokra előmelegített sütőben - nem hőlégkeverésen - rásegíthet a folyamatra (én most idő hiányában már kinyújtva kelesztettem a sütőben).
  3. A szalonnát apró kockákra vágjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  5. A két tojást szétválasztjuk. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk.
  6. A túrót a tejföllel, sóval, kaporral, a két tojás sárgájával és a búzadarával alaposan összekeverjük, majd a tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk.
  7. A megkelt tésztát kizsírozott/vajazott/sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, a tetején egyenletesen eloszlatjuk a kapros túrót, és megszórjuk az apróra kockázott szalonnával.
  8. A sütőben 20-30 percig sütjük.
  9. Amíg sül, a tejfölt és az 1 tojást alaposan elkeverjük egymással.
  10. A sütési idő vége előtt kivesszük a sütőből a lepényt, egyenletesen rákenjük a tojásos tejfölt, és visszatoljuk pirulni. Akkor kész, ha szép sárga a teteje, ez pár perc alatt megvan.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 299
elküldve: 4
receptkönyvben: 98
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Ada

Mióta szakács: 2012.02.13.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kapros lepény, túrós lepény, túrós-szalonnás lepény, kapros-szalonnás lepény, kapros-tejfölös lepény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mamokam0129
Mamokam0129 Fri, 2018-06-29 18:18

Kedves Ada!
Az örök kérdés: mekkora tepsit használt? Férfiembernek készíteném "szülinapi" tortaként, melyiket válasszam: a 26 vagy 28-as tortaformát? Segítségét előre is köszönöm!

laktiduj
laktiduj Wed, 2015-06-03 09:38

Most sül, remek lesz,látszódott már menet közben. Egyszerű,de nagyszerű recept. Édes változatát készítettem el,mert azt szeretem.