Nosalty Logó

Káposztasavanyítás hordóban

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
AxXx
Káposztasavanyítás hordóban
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 544 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6529 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 19 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    34347.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    850 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    256 mg
  • Foszfor
    554 mg
  • Nátrium
    32663 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.4 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    1956.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    776 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1527 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    879 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    670 micro
  • β-karotin
    945 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    774 micro
Összesen 544 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    324.2 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412172.7 g
  • Cink
    47 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    10195 mg
  • Vas
    122 mg
  • Magnézium
    3073 mg
  • Foszfor
    6650 mg
  • Nátrium
    391958 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1516.4 g
  • Cukor
    820 mg
  • Élelmi rost
    630 mg

VÍZ

  • Összesen
    23477.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1309 micro
  • B6 vitamin:
    32 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    9313 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18319 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    60 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10554 micro
  • Kolin:
    2657 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8043 micro
  • β-karotin
    11345 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    9285 micro
Összesen 6529 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1258.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    1197 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 19 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Minden edényt, gyalut, kést, vágódeszkát, mérőpoharat, a fűszerpaprikát is! alaposan elmosunk, szárazra törlünk.Nagyon fontos, hogy minden tiszta legyen, mert ellenkező esetben megromlik a káposztánk.
  2. Eltávolítjuk a fejes káposzta külső leveleit, félbevágjuk, kivágjuk a torzsákat.
  3. Fél marék sót szórunk a hordó aljába, ezt letakarjuk néhány egészséges és tiszta káposztalevéllel.
  4. Elkezdjük legyalulni a káposztát, én nagyjából 2 kg-os adagokban gyalultam egyszerre, majd ez ment a cseréphordóba. Vigyázzunk! A kés(ek) élesek!
  5. Minden sorra 6 dkg só (1 kg káposzta 3 dkg só), néhány szem borókabogyó és bors, teáskanál köménymag, 3-4 babérlevél, 1-2 fűszerpaprikakerül. Ezt finoman hozzáforgatjuk a szálas káposztához, és ököllel alaposan ledöngöljük. A harmadik réteg döngölésénélmár fel kell jönnie a káposztalének. A hordó töltésénél és a döngölésnél használjunk gumikesztyűt!
  6. Ha már a hordó harmada megtelt, tehetünk bele egészben hagyott káposztafejet. Ebben az esetben vágjuk ki a káposzta torzsáját, de a fejet hagyjuk egészben. Az így keletkezett lyukat, töltsük fel sóval. A talpára állítva tegyük a hordóba,köré és fölé szálas káposzta kerüljön, alaposan ledöngölve.Azidén én kihagytam, sok helyet foglal a hordóban. :)
  7. A cserépedénynek nem kell csurig lennie, hagyjunk 10-20 cm - vagy, ha kevesebb a káposztánk, több helyet -az edény peremétől.
  8. Gyaluljunk le néhány fej vöröshagymát, szedjük szálaira, és ezzel szórjuk meg, az utolsó réteg káposztát, dobjunk rá néhány szem borsot, borókát, babért. Tisztítsuk meg az edény szájátés a víztartó árkot. A vöröshagyma el is maradhat, de azontúl, hogy jó ízt ad a káposztának, meggátolja a rosszindulatú baktériumok elszaporodását.
  9. Tegyük rá a fedőt, helyezzük a hordót a helyére, töltsük fel a víztartó árkot tiszta vízzel.
  10. A hordót állítsuk meleg helyre, a konyha egy sarkába, vagy olyan helyre, ahol nem zavar minket. Fontos, hogy az erjedés kezdetén 20-25 fokos helységben legyen. Ha hidegebb van, nem,vagy csak nehezen indul meg a tejsavas erjedés, a káposzta megkeseredik, megromlik. Néhány óra elteltével, már hallani lehet, ahogy buborékok pattannak szét a vízben. : )
  11. Miután alaposan forr, már kimehet hűvösebb helyre, miután leáll az erjedés, (2-3 hét) mehet a garázsba, pincébe, spájzba, erkélyre. Hűvös, száraz helyen biztos, hogy friss, ropogós savanyúkáposztánk lesz egész télen.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 72
  • Össznézettség: 203400
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 15.

Ajánló

Fontos: Soha ne nyúljunk kézzel a hordóba! Használjunk fa vagy műanyag csipeszt. Esetleg húzzunk gumikesztyűt vagy nylonzacskót a kezünkre. A csipeszek legyenek mindig tiszták.  Amennyiben nem fagymentes helyen tartjuk a hordót, távolítsuk el a pereméről a vizet. Ellenkező esetben, csak a tavaszi olvadáskor férünk hozzá a savanyú káposztánkhoz.  Ha nem hordóban, hanem vödörben, vagy üvegben savanyítunk, előfordulhat, hogy erjedéskor túl sok lé képződik. Ez a lé kifolyhat az edényből, ezért tegyünk a vödör vagy üveg alá egy nagyobb edényt, így nem folyik szét mindenhol a káposztalé.

Receptkategóriák

Évekkel ezelőtt az interneten vettem egy 35 literes káposztasavanyító hordót. Receptet nem találtam hozzá, a működését nem ismertem, fogalmam sem volt, hogy mennyi káposzta kell bele, le kell szorítani a káposztát vagy sem.  Így kísérletezni kezdtem. Az első évben 20 kg káposztát vettem, ezt legyalultam sóztam, fűszereztem, majd egy falappal leszorítottam ez edényben. Működött, de a leszorítás elég macerás dolog a cserép adottságai miatt.  Idén már 32 kg káposzta jött haza a piacról, és leszorítás nélkül került a hordóba. Az interneten böngészve látom, hogy  sok helyen lehet kapni káposztasavanyító cseréphordót. Léteznek kisebbek - nagyobbak,10-50 literes méretig. Ezért úgy gondoltam, megosztom a tapasztalataimat. Savanyú káposztát készíthetünk bármilyen, tiszta, zárható edényben. Vödörben, 5 literes dunsztos üvegben ...stb, azonban ezeknél az edényeknél fontos, hogy a káposzát leszorítsuk, hogy az erjedéskor keletkező gázok ne nyomják fel a káposztalé tetejére a szálaskáposztát. Úgy vettem észre, hogy literenként 1 kg káposztát számolhatunk.  Fűszerezni sokféleképp lehet. Tegye mindenki saját ízlése, elképzelése szerint, azonban a só mennyiségén nem érdemes változtatni. A káposztánkhoz tehetünk kaprot, borsikafüvet, birsalmát, meggyfalevelet, fehérbort, tormát (ezt sajnos nem kaptam a piacon).  Remélem, a recepttel sokaknak segítettem, jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások

sziszu

Kedves axXx! Ez a legjobbkor jött!!! Köszönöm a receptet, épp ezzel a gonddal küzdöttem, h ha nem teszem tele a hordót, mert túl nagy, akkor mit tegyek, h ne nyúlósodjon meg a káposzta. A hagyma kit?n? ötlet. És a fejes káposztát jó-e így beletenni a hordóba, ahogyan te is írtad, ez is kérdés volt számomra, de meggy?ztél, h jó. Mégegyszer köszönöm a receptet.

AxXx

Súlyozd le! :) Már eltelt egy hét a recept megírása óta. Eddig a konyhában volt a káposzta, 22-24 fok között. Ma kinyitottam a hordót, és a fels? réteg káposzta, szinte száraz volt. A káposzta enyhén megsárgult( csak a fels? pár cm ) Els? próbálkozásom volt, súly nélkül, de többet nem csinálom így! Lesúlyozni a hordóban falapokkal,(spatula, gyógyszertárban kapható) és arra valami súly. Tiszta tégla, vagy k? nylon zacskóba csomagolva. Esetleg a fenti hozzászólásban említett vízzel telt nylon zacskó. Ezt most kipróbálom én is :)

szollgyi

Pont ilyen a mi hordónk is :) Én szoktam bele rakni jól megmosott birsalma szeleteket, és van, hogy torma szeleteket is. A tetejét pedig le szoktam súlyozni. Eddig lét változatot próbáltam: egy nagy tálban k?, nem jött be, mert a tál el?bb utóbb tele lett a visszacsurgó lét?l, és m?vészet volt kiszedni alóla a káposztát, illetve a lé becsurgott a káposztába is... :S A másik módszer: vizes zacsi. Legumiztam egy zacsit tele vízzel, aztán még bele raktam egy másik zacsiba, amit lehegesztettem. Vagy még egybe. 3 adagból 1 lyukas maradt, az bele szivárgott a káposztába. Nem lett t?le baja, de azért biztos nem egészséges "extra" vizet hozzáadni. Te mivel súlyozod le? Vagy semmivel? Mert ha eddig bevált Neked így, akkor én sem kínlódok a súlyozással ezek után :)

AxXx

Szia, Köszönöm a hozzászólást. Most súly nélkül próbáltam, de nem jött be a dolog! Így kipróbálom a te nylon zacskós vizes ötleted ;)

szollgyi

Reménykedtem, hogy beválik súly nélkül is, de ezek szerintem nem annyira. Akkor a vizes megoldást javaslom. A káposztának nem lett baja attól, hogy egy adag víz is került bele. A só úgyis kihozta bel?le azt, ami még benne volt :)

vadgesztenye

Kedves szollgyi! A súly alá egy lapostányért (a legnagyobbat ami belefér az edénybe)arra a súlyt, ami lehet jól záródó m?anyag edény vízzel vagy mosott k?vel, kaviccsal töltve. Amikor káposztát szeretnénk kivenni,el?ször a súlyt,majd a tányért vesszük ki.Azután "lemossuk a káposztát",ami abból áll,hogy nedves fehér vászon vagy pamut anyaggal letöröljük a káposzta tetejér?l a habot. Ezt tesszük a hordó belsejével is. Célszer? erre a célra rendszeresített edényt ,ruhát használni.A fels? réteg káposztát szedjük mindig, ne nyúljunk mélyen az edénybe. Nyomkodjuk egyenletesre ,hogy a lé feljöjjön, és a lemosott tálat és a nehezéket helyezzük vissza az edénybe. a cserépedény tetejét visszatéve ne felejtsük vízzel feltölteni a peremén a "vályút"légmentes zárást biztosít. Más edénybe való savanyításkor id?nként akkor is le kell mosni a káposzta tetejét , ha nem akarunk bel?le kivenni. Így semmi nem veszik kárba, és tavaszig is jó min?ség? káposztánk lesz.

AxXx

Köszönöm az elismerést, jól esett :) A fent leírt súlyozás... a hordó szája meglehet?sen keskeny, így csak egy tényleg "kis" tányér fér bele... A hordó belseje, viszont már elég széles, sok a lefedetlen rész a kistányér alatt. Elegend?, ha csak a közepét szorítjuk le?

vadgesztenye

A legszerencsésebb,ha az egész le van fedve. A lefedéshez fa fed?t lehet készíteni olyan módon,hogy deszkákat egymás mellé rakva, kör alakúra formázunk. A kör valamivel kisebb legyen mint a hordó belseje.Legalább 5 darabból álljon, a középs? egy keskenyebb darab legyen. Ez azért van, hogy a teteje és az alja sz?kebb arra az edény közepén van szükség. A tetejére keresztbe 2 db kis rudat fektetünk erre jön a súly.. Nem mindegy milyen a fa anyaga, erre talán az asztalos pontos választ ad.Jó munkát,finom káposztát kívánok.:D

vadgesztenye

Gratulálok! 42 éve savanyítottam el?ször, és még most is tanultam! ( legközelebb borókabogyót teszek bele én is).Köszönöm!

illesera

Kedves AxXx ! Tegnap délután elkészült a nagy m?, a recepted alapján! Én m?anyag , fedeles vödörben készítettem, 10 kg-t, találtam egy a vödörbe ill? m?anyag tálat ( virágalátétként szolgált szegény eddig :) ), és egy többszörösen folpackba és nylon zacsikba bugyolált köször?k? !!! ( hogy honnan került hozzánk, lövésem sincs, de tegnap a kamrában lázas kutatásom eredményeképpen el?került ) lett a nehezék. Ma reggel már szépen forrdogált, és most délután megkóstoltam a kifolyt levét, és már finom savanykás. Azért kicsit izgulok, mert bár éjjel f?tünk, de délel?tt kikapcsoltuk a f?tést, és bár így is 22 fok van a konyhában, mintha most nem forrna olyan lelkesen ! Remélem nem lesz baja, nagyon szeretném, ha jól sikerülne ! Köszi a receptet és a jó tanácsokat, remélem sikerrel járok ! Üdv Era

AxXx

Kedves Era, Nem lesz vele gond :) 20 fok alá ne menjen a h?mérséklet pár napig... Ha rendesen elindul az tejsavasodási folyamat, akkor már nincs gond. 3-4 nap után akár ki is mehet spájzba, vagy garázsba. Nincs olyan veszélyesen hideg még.

Hasznos Virág

Én is kipróbálom. Vira

illesera

Sziasztok! Nagyon jól sikerült a káposztám ! isteni finom, a piacon kaphatóak meg sem közelítik ! Ma f?ztem is bel?le székelykáposztát, az is szuper lett ! Nagyon féltem t?le, hogy nem sikerül, de most már ( így utólag :::) ) rájöttem, hogy nem is olyan bonyolult a dolog!Ezután folyamatosan fogom készíteni, az biztos! Köszönöm ismét, hogy megosztottad velünk a savanyú káposzta készítés fortélyait ! Üdv Era

Edi

A szüleimnek szinte ugyan ilyen hordójuk van :) Én mindig teszek bele hagymát is, felkarikázva, rétegenként, birsalmát, és fokhagymát. Nálunk úgy az igazi, nagyon finom, karakteres ízt ad neki :)

redworm

Kedves Szakért? hölgyek és urak! Segítséget kérek és kicsit egyértelm?bb véleményeket :) A történet szerint csak itt kell leszorítani: "Vödörben, 5 literes dunsztos üvegben ...stb, azonban ezeknél az edényeknél fontos, hogy a káposzát leszorítsuk, hogy az erjedéskor keletkez? gázok ne nyomják fel a káposztalé tetejére a szálaskáposztát." Szlovák típusú kis méret? (10 literes) cseréphordóba akkor kell súly vagy nem? (Egy nagyobb lapos k? bele sem férne szerintem.) A súlyt a káposztára kell tenni vagy a hordó tetejére? (a neten böngészve hol ezt hol azt a változatot találtam) Tegyük föl, hogy a káposztára teszem a súlyt , akkor kell alá nyelvleszorító falap vagy nem? El?re is köszönöm a válaszokat, hétvégén kezdeném a savanyító akciót :)

redworm

Látom, mindenki káposztát savanyít és nem ér rá válaszolni :) Közben én is elkészültem a magam tíz kilójával. Nagyon köszönöm a receptet, mindent az alapján csináltam. Az én hordóm nem nagy, ezért az okozott gondot, hogy a levélnek való fejet egyben hogy rakjam bele. Félbevágtam, az lett a vége. A súlyt most kihagytam, mert akkora terméskövet sem találtam, ami átfért volna a hordó száján. Csak falapokat tettem bele, de annak meg nem sok értelme van. Már az els? napon hallottam, hogy bugyborékol a víz :) Kíváncsian várom a végeredményt.

redworm

Úgy látom, én itt csak magamnak írogatok... Az én káposztám egy csoda, nagyon jól sikerült és csak két hetet kellett várni az elkészítése óta. Nem nagyon savanyú, ezért nem is kellett használat el?tt kimosni. Jód nélküli, nagyszem? tengeri sóval készítettem, borókabogyót nem tettem bele, nehogy gin illata legyen... Majd legközelebb. Viszont szemes kukoricát raktam bele, szép sárga lett t?le. Legközebb egész csövet fogok bele rakni, mert a szemes elég macerás. K? vagy súly nem kellett a tetejére, így is tocsog a lében még a legteteje is. Köszönet a receptért és a tanácsokért mindenkinek!

Törölt felhasználó

Szia! Szerintem pont azért nem nagyon savanyú a káposztád, mert még nem forrt ki, nem savanyodott meg rendesen. Eleve a két hét (minden leírás szerint) kevésnek t?nik. Mondjuk én kukoricát biztos nem tennék bele, bár a cukor (keményít?) tartalma segítheti a savanyodást, de nem érzem bele valónak, a szín meg... hát a káposzta eredetileg fehér, akkor miért jó, ha sárga? Nekem elég fura lenne a kajában. Szerintem nyomassad csak le valahogy, mert nagy a veszélye, hogy különben meg fog romlani. Nekem 35 l-es hordóm van, abba belefért a két keramittégla is némi óvatossággal. A tisztességes, régi leírások szerint kell a káposzta tetejére egy tiszta, fehér ruha. Arra a deszkák, amik azért vannak, hogy egyenletesen elosszák a nyomást, ne süllyedjen el a nehezék, mindenhol le legyen nyomva a ruha (és a káposzta). A deszkékra a nehezék, ami klasszikus esetben k?. Méghozzá nem akármilyen k?, olyan kell, ami nem szívja be a nedvességet, azaz nem porózus, nem üreges; nem mállik (tehát az égetett tégla, tufak? ezek miatt kiesett), és ELLENÁLL a savanyú (gyengén savas) közegnek (azaz mészk?, dolomit is kizárva). A sav miatt a fémek többsége sem alkalmas nehezéknek (hacsak nincs otthon mondjuk egy kis kezes koracél-, titán- v. aranytömböd). ?szintén szólva én tiszta ruha helyett egy szúnyoghálószer?, csak annál vastagabb, merevebb m?anyag hálót használtam, mert azt könnyebb tisztítani. Deszkákat magam vágtam, a hordó méreteihez igazodva, 4 db-ot, a széls?k rövidebben, a középs?k hosszabbak. Tölgyb?l vannak. (Mondjuk ezt nem tudom, hogy teljesen jó ötlet volt-e, az els? évi káposztám olyan lett, hogy mikor kivettem, szép fehér volt, de a leveg?n elég gyorsan beszürkült. Felmerült bennem, hogy talán a tölgyfa csersavtartalma okozott valami kavarást. Nem emlékszem már, hogy a só jódozott volt-e, lehet, hogy azzal reagált.) A nehezékeim, ahogy írtam, keramittéglák. Ez az a régi, sárga járdaszegélyez? m?k?. Helyenként burkolásra is használták, de vizesen/havasan iszonyúan csúszik. Ma már leginkább régi járdák bontásánál lehet találni. Sav- és lúgálló, nagyon kemény, és nagy a fajsúlya. A hordó száján persze csak állítva fér be, aztán bent el lehet fektetni a deszkákra keresztbe. Persze szép lassan, óvatosan, hogy ki ne verje az ember a cserépedény oldalát. De itt olvastam most vízzel töltött m?anyagzacskóról is, végülis az sem rossz, egyes dolgokban még jobb is lehet (könny? beszerezni, könny? berakni, nem veszélyezteti a hordót, nem kell lemosni, csak egyszer?en kicserélni). Csak egy jó er?s, vastag, megbízhatóan nem lukas fagyasztózacskó típust kell találni hozzá. Sajnos az újdonság elmúltával nálunk már nem fogyott annyira a káposzta, úgyhogy az idén én is megpróbálkozom bef?ttesüvegben, vagy kis vödörben csak pár kiló savanyításával, ami ahhoz az évi 3-4 töltött- és rakottkáposztához elég.

Törölt felhasználó

Ja, és ízlések és pofonok... de én túlzásnak tartom a rengetegféle f?szereket... az már inkább savanyúság/saláta és nem f?zési alapanyag. Eleinte én is próbáltam, aztán csináltam natúrt is, és igazából nem is igen éreztem a különbséget (nem, nem keveset raktam bele). Én úgy vagyok vele, hogy a sav. káp. egy alap, amib?l sok mindent lehet csinálni, viszont nem akarom mindegyik káposztás kajába ugyanazokat a f?szereket. De ha már eleve teleszórtam velük savanyításkor a káposztát, azt már nem lehet bel?le kiszedni. A babérlevelet még csak-csak... de pl. az én töltöttkáposztámba nem fér bele a köménymag (míg egy káposztás salátába meg esetleg igen), márpedig azt legfeljebb Hamupip?ke válogatja ki a savanyúkáposzta közül. A gyerekek az egész borsra se szeretnek ráharapni (voltaképp én se), s?t eleve nem szeretik az er?set, így nálunk a csíp?spaprika is kil?ve... Kb. marad akkor a babér, vagy akár az se. Szerintem "a'la natúr" is csodajó dolog ez.

redworm

Köszönöm Kapitánynak a részletes válaszokat, sajnos a lenyomatás nálam biztosan nem fog menni. Kb. 10 literes a hordóm, örültem, hogy a fejeket félbe vágba bele tudtam rakni. K? vagy m?anyag zacskó már nem fér bele, és a hordó száján sem tudnám betenni. Állandóan nézem, eddig még nincs vele gond. A savanyúság is ízlés dolga, anyukám szerint például nagyon savanyú és ? ki is mosta. A kukoricát a szomszéd sváb bácsitól tanultam, de több helyen olvastam róla, hogy hagyományos kellék. Ártani nem árt.

Törölt felhasználó

szerintem ez a recept nagyon elsózza 3x a káposztát. mi hosszú évek óta készítünk és kb 1% (30 dkg) sót használok. fontos hogy a hordóba töltés el?tt elég levet ereszen. én többször "átgyúrom". a súly is kell, én egy ökölnyi "kavicsot" használok. tapasztalatunk szerint legalább 3 hét érés kell hogy fogyasztható legyen, és h?v?s tárolás.

redworm

A Terebess honlapján elég sok adat van a savanyítás menetér?l és ott is 3%-os arányt ír a téli káposztához.

Törölt felhasználó

Az én receptem szerint kb. 35-40 kg káposztához 30-35 dkg só kell, aztán amikor látni, hogy a káposzta nem enged elég vizet, akkor valóban jó lesúlyozni, amire a legjobb szerintem egy 5 kg-os csomag só több réteg nejlon -ba bekötve, ha nem kapunk 5kg-os sót, akkor legalább 4 db 1 kg-os sóval nyomassuk le. Ha jól bekötöttük a sót, akkor amikor kivesszük és már nem kell, akkor ha másnak nem szórósónak jó lesz. Minden évben két hordóval készítek, mert nagyon szeretjük. Töltött káposztának pedig le szoktam venni a leveleket a torzsáról (forró vízben kicsit fellazítani és leszedni óvatosan a leveleket, majd 10-es kötegekbe letenni a káposzta közé. Így kevesebb helyet foglal el.

AxXx

35-40kg káposzta és 35-40dk só... ez 1% A neten rengeteg recept van, de ennyire kevés sót, sehol nem írnak. A 3% általában elfogadott, néhány recept 2% körüli mennyiséget ír, de még az is pont a duplája a tiédnek. Szerintem - és ez csak az én véleményem, az 1% kissé sótlan, kevés levet ereszt a káposzta, és talán hamarabb is romlik? - Nálam a 3% bevált. :) Ett?l függetlenül, köszönöm a hozzászólásod.

dőlfi57

És hol van bel?le a birsalma? Van egy jó tipp Általában a káposztát a piacon meglehet venni legyalulva 5-10kg os kiszerelésben, Cserép hordóban a leg egyszerübb káposztát savanyitani.Kiskata itt a savanyitás tul van részedról favorizálva. A hordó legyen tiszta ez alap vet? dolog, ezt mindenki tudja. 10kg káposztához 30dk só ez jó, de nem árt el?tte egy nappal a gyalult káposztát lesózni, mert másnap könnyebb a cserép hordóba bele döngölni kézzel. A hordó aljára hintünk egy marék konyha sót, egy sor káposzta, és jön a vörös hagyma egészbe, és a birsalma szeletek is plussz a füszerek rétegelve, közben ökölbe szoritott kézzel döngöljük addig amig levet nem ereszt. Amikor a hordó meg telt, de hagyjunk helyet hogy forrás közben a lé ne fusson ki, de tegyünk a hordó alá egy müanyag lavórt. Letakarjuk, és körbe öntjük vizzel, és szoba h?mérsékletü helységbe tesszük.A többit a természet megoldja.Ennyit röviden a káposzta sdavanyitásról. Nem egy ördöng?s feladat, csak oda kell figyelni rá.

ascorbin

Sziasztok! Ilyen és ekkora az én hordóm is. Az el?z? két évben megpuhult a káposztám, de az okát nem bírom kideríteni. Most mintha jó lenne, annak ellenére, hogy az egyik zacskó víz belefolyt. Viszont az a mellékíz, amit elrakáskor még nem tudtam mire vélni, egyáltalán nem csökkent a f?szerezés hatására sem. Azt gondolom, hogy befülledtek azok a hatalmas fejek, amiknek a levelei sokkal jobban tetszettek, mint az el?z? években vásároltak. Találkozott valaki már ilyen káposztával, és reménykedhetek-e abban, hogy ha nyersen nem is, f?zve, újabb f?szerekkel fogyasztható lesz?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.