Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalács hatos fonással

Kalács hatos fonással
Kalács hatos fonással
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon jól bevált, kipróbált kalács recept. A hatos fonással különleges, hosszú kalácsot kapunk. Én a legnagyobb méretű tepsimben átlósan elhelyezve szoktam sütni. A hatos fonás készítése a youtube-on videón megtekinthető.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet megszitáljuk, vagy kézi habverővel jól átkeverjük, közepébe kis mélyedést képzünk.
  2. A langyos tejből 1 dl-t elveszünk, elkeverjük benne az élesztőt és 1 kk cukrot, kicsit pihentetjük, majd a liszt közepébe öntjük. Kevés liszttel elkeverjük, és letakarva pihentetjük.
  3. A maradék tejbe beleütjük az egész tojást, megsózzuk, elkeverjük benne a cukrot. Ha a kovászunk megkelt (kb. 5-6 perc), hozzáöntjük a cukros, tojásos tejet, és elkezdjük dagasztani.
  4. Dagasztás közben apránként adagoljuk a tésztához az olvasztott vajat.
  5. A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta rugalmas, jól formázható nem lesz. Nagyon fontos, hogy ne legyen ragadós, folyós, mert akkor képtelenek leszünk befonni, inkább kicsit keményebb állagra törekedjünk!
  6. Letakarva a tésztát, kb. duplájára kelesztjük, úgy 45 perc alatt, majd lisztes deszkára borítjuk, és ismét lazán átgyúrjuk.
  7. A tésztából 6 egyforma súlyú cipót formázuk, mindegyik cipót kb. 50 cm hosszú hengerré alakítjuk, majd hatos fonással összefonjuk.
  8. A kész kalácsot a két végénél óvatosan alányúlva egy szilikonos sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe helyezzük, és letakarva kb. 20 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  9. Közvetlenül sütés előtt a kalácsot felvert tojással megkenjük.
  10. A sütőben szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x32 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 262
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Annamo

Mióta szakács: 2012.06.11.
27 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kalács, fonott kalács, élesztős kalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

419
finomliszt 80 dkg
tej 4 dl
élesztő 3 dkg
cukor 10 dkg
vaj 8 dkg
tojás 1 db
1 csipet