Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós és fahéjas csiga Fruzsina konyhájából

Kakaós és fahéjas csiga Fruzsina konyhájából
Kakaós és fahéjas csiga Fruzsina konyhájából
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk, ha csiga készül, mindig 2 féle kell: kakaós és fahéjas. Én ugyanis a kakaósat szeretem, a nővérem pedig a fahéjasat, így a felét ilyenre, a másik felét pedig olyanra csinálom..:) A receptben ezért írom a tölteléknél mind a kettőt, de természetesen, ha valaki csak kakaósat/fahéjasat szeretne, akkor az adott mennyiséget duplázni kell. Mi 4 fős család vagyunk, ennyi biztosan elfogy, de a mennyiség miatt 8 fősnek írtam a receptet, de annyira finom, hogy kevesebb ember is biztosan megeszi! Egy pohár tejjel az igazi.;)

hozzávalók / 8 adag

Tésztához

Kakaós töltelékhez

Fahéjas töltelékhez

Tetejére

  • 5 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej (csak abban az esetben, ha puhát szeretnénk, nem pedig ropogós, leveles csigákat)

ajánlat

A sütési idő változhat attól függően, hogy vékonyabbra vagy vastagabbra vágjuk őket. Előmelegített sütőben 15-25 perc kell nekik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy teáskanál cukorral simára keverjük, és felfuttatjuk.
  2. 20 dkg sütőmargarint 10 dkg liszttel összemorzsolunk. A tésztát téglalap alakúra formázzuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A megmaradt lisztet (40 dkg) összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, cukorral, tejjel, tojássárgájákkal és a megmaradt margarinnal. Langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, a közepére helyezzük a margarinos tésztát, és összehajtogatjuk. Kinyújtjuk, majd ismét hajtogatjuk. Végül 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk.
  5. Egy kis olvasztott margarinnal megkenjük (ezt elhagyhatjuk, de így könnyebb lesz vágni, mert nem jön ki annyira a töltelék). Megszórjuk a cukros kakaóporral, illetve cukros fahéjjal, és úgy felcsavarjuk.
  6. Attól függően, hogy ropogós leveles csigát vagy pedig a képen látható, vastagabb, puha csigát szeretnénk, felvágjuk. Ha a ropogósat választjuk, akkor kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, ha pedig a puhább fajtát, akkor kb. 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, majd lapjára fektetve kivajazott tepsibe tesszük őket. A ropogósakat egymástól kb. 3-4 cm-re, míg a puhábbak között elég csak kb. fél-1 cm helyet hagyni.
  7. Az oldalát megkenjük olvasztott vajjal, a tetejét pedig felvert tojással (ha csak tojással kenjük meg, az is tökéletes). Ha a puhább változatot választjuk, akkor a sütés vége előtt úgy 5 perccel 1 dl tejjel meglocsoljuk őket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 47
össznézettség: 12 732
elküldve: 2
receptkönyvben: 90
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: 1

szakács

vFruzsina

Mióta szakács: 2014.12.08.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fahéjas csiga, kakaós csiga, édes csigák

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

640
finomliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
tej 2 dl
élesztő 3 dkg
tojássárgája 2 db
porcukor 5 dkg
1 csipet
cukrozatlan kakaópor 4 dkg
cukor 5 dkg
fahéj 2 ek
cukor 5 dkg
margarin 5 dkg
tojás 2 db
tej 1 dl