r
Nosalty Logó

Kakaós és fahéjas csiga Fruzsina konyhájából

NS
Kakaós és fahéjas csiga Fruzsina konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tésztához

Kakaós töltelékhez

Fahéjas töltelékhez

Tetejére

  • 1 dl tej (csak abban az esetben, ha puhát szeretnénk, nem pedig ropogós, leveles csigákat)
640
Kalória
11.3g
Fehérje
72.6g
Szénhidrátok
34.9g
Zsír
28.3g
Víz
99.3g
Koleszterin
4.2g
Rost
20.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tésztához

Kakaós töltelékhez

Fahéjas töltelékhez

Tetejére

Összesen 640 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tésztához

Kakaós töltelékhez

Fahéjas töltelékhez

Tetejére

Összesen 5127 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tésztához

Kakaós töltelékhez

Fahéjas töltelékhez

Tetejére

Összesen 346 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    34.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    363.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    28.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    346 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    326 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    234 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 640 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.2 g

Zsír

  • Összesen
    279 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    794 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2908 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    650 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    348 mg
  • Foszfor
    1301 mg
  • Nátrium
    342 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    581.2 g
  • Cukor
    164 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    226.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2765 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    284 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    486 micro
  • Kolin:
    717 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2607 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1872 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1043 micro
Összesen 5127 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    15.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    177 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    127 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 346 kcal

Elkészítés

Tésztához

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy teáskanál cukorral simára keverjük, és felfuttatjuk.
  2. 20 dkg sütőmargarint 10 dkg liszttel összemorzsolunk. A tésztát téglalap alakúra formázzuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A megmaradt lisztet (40 dkg) összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, cukorral, tejjel, tojássárgájákkal és a megmaradt margarinnal. Langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, a közepére helyezzük a margarinos tésztát, és összehajtogatjuk. Kinyújtjuk, majd ismét hajtogatjuk. Végül 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk.
  5. Egy kis olvasztott margarinnal megkenjük (ezt elhagyhatjuk, de így könnyebb lesz vágni, mert nem jön ki annyira a töltelék). Megszórjuk a cukros kakaóporral, illetve cukros fahéjjal, és úgy felcsavarjuk.
  6. Attól függően, hogy ropogós leveles csigát vagy pedig a képen látható, vastagabb, puha csigát szeretnénk, felvágjuk. Ha a ropogósat választjuk, akkor kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, ha pedig a puhább fajtát, akkor kb. 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, majd lapjára fektetve kivajazott tepsibe tesszük őket. A ropogósakat egymástól kb. 3-4 cm-re, míg a puhábbak között elég csak kb. fél-1 cm helyet hagyni.
  7. Az oldalát megkenjük olvasztott vajjal, a tetejét pedig felvert tojással (ha csak tojással kenjük meg, az is tökéletes). Ha a puhább változatot választjuk, akkor a sütés vége előtt úgy 5 perccel 1 dl tejjel meglocsoljuk őket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nálunk, ha csiga készül, mindig 2 féle kell: kakaós és fahéjas. Én ugyanis a kakaósat szeretem, a nővérem pedig a fahéjasat, így a felét ilyenre, a másik felét pedig olyanra csinálom..:) A receptben ezért írom a tölteléknél mind a kettőt, de természetesen, ha valaki csak kakaósat/fahéjasat szeretne, akkor az adott mennyiséget duplázni kell. Mi 4 fős család vagyunk, ennyi biztosan elfogy, de a mennyiség miatt 8 fősnek írtam a receptet, de annyira finom, hogy kevesebb ember is biztosan megeszi! Egy pohár tejjel az igazi.;)

További receptek

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Málnás aranygaluska

Az aranygaluska egy igazán klasszikus kedvenc: cukros dióba forgatott, egybe sütött, kelt tésztás gombóchalom. Az egyik legkirályibb édesség, ami már ránézésre is olyan, mint egy ...

Gerzsenyi Flóra

Óriás cruffin - csavart kalács

Kalácsot sok szomszédos országban készítenek, az elnevezés eredetileg szláv eredetű. A cruffin egy öszvér tünemény a croissant és a muffin keresztezése, ez a csoda pedig annak az ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...