Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Isler Fahéj konyhájából

Isler Fahéj konyhájából
Isler Fahéj konyhájából
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy ideje már úgy ettem volna islert. De azt itthon elkészíteni nem is olyan egyszerű. Pihentetni, szaggatni, töltögetni, csokimázazni, és ráadásul még egy napot állni hagyni... Kinek van erre ideje? Hétről hétre, hónapról hónapra csak halogattam az islersütést, mert nem akaródzott nekiállnom. A kisboltban viszont naponta csodáltam a szépséges, óriási islereket, míg aztán meg nem vettem egyet. Alig vártam, hogy hazaérjek vele, már estem is neki. Hatalmas csalódás volt, az a se íze, se bűze típus. Akkor azt mondtam, vége a kifogásoknak, igenis megsütöm a magam islerét, ha három napba telik is. Nem telt három napba, és nem is értem, miért ódzkodtam tőle, hiszen hamar kész lett. Nagy sikere volt, ezért azóta már többször is megsütöttem. Nem annyira macerás, amilyennek kinéz, és az íze megér minden várakozást.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ebből az adagból nekem 25 db 6 cm átmérőjű süti lett.

A lekvárt ne sajnáljuk, mert ha keveset teszünk bele, elvész az íze. Nem baj, ha a két tésztakorong csúszkál egymáson a sok lekvár miatt, 1-2 óra múlva beszívódik a lekvár, és jól összetapasztja a tésztákat.

Minél több napot áll, annál finomabb lesz!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben gyorsan, hogy ne olvadjon fel, elmorzsoljuk a hideg vajat.
  2. Hozzáadjuk a darált diót, a cukrot, a rumot és a citromhéjat, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  3. Hideg helyen legalább fél órát pihentetjük.
  4. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és kerekre kiszaggatjuk.
  5. Előmelegített sütőben közepes tűznél halványra sütjük.
  6. Ha kihűlt, kettesével lekvárral összeragasztjuk. Így hagyjuk állni legalább 1 órát.
  7. Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, és megmártjuk benne az islerek tetejét.
  8. Másnapig pihentetjük, hogy a tészta igazán beszívja a lekvárt, és megpuhuljon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 11 408
elküldve: 3
receptkönyvben: 229
elkészítve: 17/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

isli fánk, ischler, lekváros linzer csokival bevonva

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szmarti
szmarti / szmarti Wed, 2017-05-03 22:39

Nagyon jó recept, és nem is tudom, melyik kellemesebb meglepetés, hogy olyan egyszerű megcsinálni, vagy a süti fincsi íze... - Amitől még külön imádtam, hogy a kiszaggatáskor a tésztamaradékot könnyű volt visszagyúrni és újraformázni, nem romlott úgy a minősége az újrafeldolgozáskor, mint más tésztáké.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2017-05-04 18:22

Egyik kedvencem! Pont azok miatt, amiket írtál. Remélem, lesz lehetőségem megkóstolni. ;) Jó sütés-főzést! Együttérzek! :)

Fulekinévindomail.h
Fulekinévindomail.h Mon, 2014-05-26 20:18

Csak egy ötlet .eggyik este megsütöd másik, este megtöltöd csokiba mártod , másnap lehet enni..elöre megfőzöl,és már van is idöd rá.

PEGS
PEGS Mon, 2013-12-09 22:15

Sok más recept után,Isler készítéshez is 'Fahéj' a megoldás :) Köszönet ezért

a receptért is. Üdv.: Árpi

Dafkeee
Dafkeee Sat, 2013-11-09 21:58

A legutóbb felfigyeltem rád, egy csomó receptedet elmentettem... Ezzel kezdtem a "listát" :). Hát nem lett ilyen csinos a csoki rész, mint a tied, nem is tudom, miként lehetne ilyen vékony és sima csokitetőt varázsolni a dologra. Ettől eltekintve viszont úgy gondolom, nagyon finom lesz, alig várom már, hogy holnap reggel megdézsmálhassam :) Egy valamit nem kellett volna: kiszámolni a kalóriatartalmát :)) Köszönöm szépen a receptet, holnap reflektálok, milyen az íze :))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-11-09 22:16

Hát kalóriatartalma, az van. :)) A csokimáz meg csak finomabb, ha vastagabb. Ha az olvasztott csokiba keversz 1-2 ek étolajat vagy vajat, akkor folyósabb lesz, jobban elterül a sütin, viszont azzal számolni kell, hogy nem is keményedik száz százalékosra. Legalább is nekem ez a tapasztalatom az isler esetében.
Őrülök, hogy néhány receptem felkeltette az érdeklődésedet. Várom a véleményedet.
Üdv: Fahéj

Dafkeee
Dafkeee Sun, 2013-11-10 11:55

Finom :) (y) Csokimáz is finom, viszont nem szép. Ugyanez a tapasztalatom csokimázzal kapcsolatban, mint neked, más süti kapcsán (Marika szelet). Majd egyszer meglesz a középút biztosan. Köszönöm még egyszer :)

1749
finomliszt 40 dkg
vaj 30 dkg
dió 20 dkg
cukor 10 dkg
citromhéj 1 kk
rum 2 ek
lekvár/ dzsem 30 dkg
étcsokoládé 15 dkg