Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Intelligens krémes Mignon konyhájából

Intelligens krémes Mignon konyhájából
Intelligens krémes Mignon konyhájából
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még húsvét előtt olvastam a Nők Lapjában Varga Izabellával egy cikket, abban szerepelt ennek a receptnek a leírása. Húsvétra elhasználtam az összes tojást, erre a sütire már sajnos nem maradt. Most hozott újra a tojásos nénink finom házi tojást, így végre sor kerülhetett erre a receptre is.
Az ízletes és nagyon guszta végeredmény láttán vendégeim nem is gondolták, hogy ezzel a finomsággal szinte alig volt munkám! Pedig tényleg nagyon gyorsan és könnyen előkészíthető, a mutatós végeredmény garantált siker, a gyerkőcök is kimondottan odavoltak érte!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítünk 1 közepes és 1 nagy keverőtálat.
  2. Szétválasztjuk a tojásokat: a nagy tálba a sárgákat, a közepesbe a fehérjéket tesszük. Rugós fejű kézi habverővel habosra keverjük a sárgákat a cukrokkal, majd lassan hozzáadagoljuk a vajat. Hozzáöntjük a tejet, a lisztet, és csomómentesre keverjük.
  3. Géppel kemény habot verünk a fehérjékből, és óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás masszába.
  4. Sütőpapírt terítünk egy tepsibe (méret a recept alatt!), alaposan kikenjük vajjal, szétkenjük rajta a lekvárt, majd beleöntjük a tésztát.
  5. Meghintjük a mandulával, és betesszük a hideg sütőbe. 180 fokon, légkeveréssel 50-60 percig sütjük. Kb. 20-30 perc sülés után, mikor a tészta teteje már szép aranybarna, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen! Akkor jó, ha már nem ring, mint a kocsonya.
  6. Várjuk meg, míg kihűl, és akkor szeleteljük fel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x29x7 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 819
elküldve: 18
receptkönyvben: 533
elkészítve: 9/26
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

egyszerű krémes, gyors krémes, krémes süti

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Thu, 2015-05-07 13:38

Kedves hozzászólók! Nagy huncut volt, aki kitalálta ezt a sütit és az elegáns nevet, mert ez a recept (arányait tekintve: 1 l tej 10 tojás, kevés liszt) nem más, mint a jó öreg tejespite felturbózott változata és megtalálható itt a NoSalty-n is! Drága Mignon ez nem jelenti azt, hogy "leszólnám" a receptet. :)

mignon
Mignon / mignon Sat, 2014-03-22 21:38

Kedves Erzsébet!
Én köszönöm, és nagyon örülök! :)
Üdvözlettel:
Mignon

kati32
anyuci32 / kati32 Sun, 2012-11-04 21:01

Szia! Én már sokszor elkészítettem ezt a sütit, és nagyon szeretjük. Legutóbb kipróbáltam úgy, hogy 2 ek liszt helyett kakaóport raktam bele. Ez lett a csokis változat, és így is nagyon finom! Próbáld egyszer ki ha lesz kedved! További szép estét.

mignon
Mignon / mignon Sun, 2012-11-04 21:44

Szia Kati!
Nagyon örülök, hogy megszerettétek, nálunk is nagy kedvenc, így biztos kipróbálom a kakaóporos változatot is! :)
Köszönöm, hogy megosztottad velünk véleményed, remélem a többieknek is tetszeni fog!
További jó sütés-főzést neked, üdvözöllek:
Mignon

ladyeva
ladyeva Tue, 2012-05-15 11:21

Hét végén elkészítettem.
Tökéletesen követve a leírást, ugyanolyan szép, réteges lett mint amilyen a képen látható.
Az első gondom az volt, hogy amikor az aljáról leszedtem a sütőpapírt, nem mertem visszafordítani, hiszen a lekvártól ragacsos volt az alja.
A nagyobb problémám az volt, hogy a nagy várakozás után senkinek nem izlett. Természetesen meg lehetett enni, de amikor megkóstolták azt kérdezték, hogy elrontottam-e, mert az egész szalonnás vagy kocsonyás állagú.
Tudom, hogy mindenkinek más az ízlése, de ez nálunk egyáltalán nem aratott sikert.

mignon
Mignon / mignon Tue, 2012-05-15 13:54

Kedves Ladyeva!
Örülök, hogy jól sikerült :)
Szomorú vagyok, hogy nem ízlett. :( Ez sajnos benne van a pakliban, ízlések és pofonok... én is jártam már sajnos így. El kellett fogadnom a véleményeket és nem került az a recept a kedvencek közé.
Ami a készítéssel kapcsolatos dolog: én nem fordítom fel a sütőpapír leszedéséhez. Felszeletelem rajta és darabonként emelem át a tálcára. Nekem az alja és a teteje nem marad igazán kocsonyás (ez persze biztos függ a sütőtől és sütési időtől is), a közepe krémesebb állagú, de annak úgy is kell maradnia ehhez a típusú sütihez.
Remélem azért nem szegi kedvedet ez az eset az újabb receptek kipróbálásától!
További jó sütés-főzést neked, üdvözöllek:
Mignon

ladyeva
ladyeva Wed, 2012-05-16 06:13

Kedves Mignon!

Nagyra értékelem kedves és elegáns válaszodat. Természetesen továbbra is keresem és elkészítem az érdekes recepteket.
Úgy gondolom, hogy nemcsak a pozitív értékelésnek kell elhangozni, ha az nem bántó.
Köszönöm
Éva

mignon
Mignon / mignon Wed, 2012-05-16 12:29

Kedves Éva!
Igen, nagyon egyezik a véleményünk! :)
Mindféle értékelésnek helye van, minden a stíluson múlik! Akkor kapunk igazán jó képet a receptekről, ha sokféle visszajelzés érkezik róla! Ezért is szoktam mindenkinek megköszönni, aki veszi a fáradtságot és a recept elkészítése után jelzéssel van a tapasztalatairól, legyen az pozitív vagy éppen negatív! Így alakulnak, változnak, sokszor javulnak is a receptek!
További szép napot neked, üdv:
Mignon

diavega
DiaNatura / diavega Sat, 2012-05-12 22:54

Sziasztok!
Kipróbáltam a receptet Mignon és ezúton is nagyon köszönöm!Szuper volt!
Azt gondolom megfejtettem a süti működését, mert ez tényleg egy izgalmas recept! :) Ahogy belekevertem a kemény tojáshabot a hígabb masszába, nem akartam teljesen összetörni a habot, így a tetején marad egy habosabb rész, míg a liszt lesüllyedhetett az aljára,így szerintem az eltérő összetétel az egyik oka, a különböző végeredményű rétegeknek. Valamint nekem 15 perc után kissé felpúpozódott a teteje, ekkor forró levegő kerülhetett oda és szerintem ez is alakította ki az egyik réteget.
Jó elmélkedést mindenkinek!
Üdv,
Dia

mignon
Mignon / mignon Sun, 2012-05-13 11:06

Kedves Dia!
Örülök, hogy ízlett a süti, ilyen visszajelzést mindig nagyon jó olvasni! :)
Igen, valami ilyesmi történhet a tésztával sülés közben, érdekes folyamatok ezek nagyon. És a legfontosabb, hogy a végeredmény ilyen finom lesz tőle! :)
Szép napot, üdvözöllek:
Mignon

cilinke-56
cilinke-56 Tue, 2012-05-08 19:16

Nagyon ügyes vagy Mignon !Gratulálok ! Én már próbálkoztam régebben ezzel a sütivel,de nakem nem sikerült szépre megsütni.Kétszer próbáltam,de nem válik szét ilyen szépen.Azért nagyon finom vol úgy is !Az aja picit "szalonnás" lett . De nem adom fel ! Még egyszer majd mgpróbálom !!!
Üdv :Cilinke

mignon
Mignon / mignon Tue, 2012-05-08 20:21

Kedves Cilinke!
Köszönöm, aranyos vagy! :)
Igazából nem tudom pontosan, hogy mitől függ a biztos siker... de nekem olyan finom és mutatós lett első sütésre, hogy azóta már újra elkészítettem és akkor is ilyen szépen elkülönültek egymástól a rétegek.
Mivel főleg tojásból áll, azok minősége biztos nagyban befolyásolja a végeredményt és én most is friss házi tojásból tudtam megsütni.
Remélem megpróbálod újra és külcsínyre is tetszetős lesz neked is! :)
Üdvözöllek:
Mignon

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Tue, 2012-05-08 12:14

Juliska12-nek, Tündér 2000-nek , Joss 71-nek is ugyan azt tudom üzenni, amit KisEdi-nek.

Mignon ! Csillagos 5*-ös a recepted !!! :)

mignon
Mignon / mignon Tue, 2012-05-08 13:34

Köszi, köszi! :)
Remélem így már tényleg kedvet kapnak hozzá a többiek is! :)
Várjuk majd Almamagocskával a visszajelzéseiteket! :)
Szép napot mindenkinek:
Mignon

joss71
joss71 / joss71 Mon, 2012-05-07 13:33

Ha jól értelmezem,a teteje és az alja megsül,átsül, a középső rész nem.A nyers tojás nem túl egészséges,gondoljunk itt a szalmonellára,stb.

mignon
Mignon / mignon Mon, 2012-05-07 13:43

Kedves joss71!
A nyers tojástól én is nagyon félek! Két kisfiú anyukájaként, nagyon figyelek erre, mert nem szeretnék egy ilyen fertőzésbe belefutni.
De ennél a receptnél a süti kb. 1 órát van 180 fokon a sütőben! Ennyi idő alatt a szalmonella baktériumnak esélye sincs a túlélésre, már 70 fok körül elpusztulnak!
A középső rész sem marad nyers ennyi sütési idő alatt! Ahogy írtam, akkor jó ha már nem ring, tehát ez is átsül!!
Próbáld csak ki bátran, nagyon fincsi ízleni fog! :)
Üdvözöllek:
Mignon

timeska
timeska Mon, 2012-05-07 21:14

Kedves Mignon és joss71! Egy kis belekotty: a szalmonella nem a tojásBAN van, hanem rajta...azaz a héjon. Ha el akarjuk kerülni, akkor mielőtt feltörnénk gondosan meg kell mosni a tojásokat. (azért szokott a nyers tojásos ételekben elszaporodni a szalmonella baktérium, mert ahogy a héjról az ételbe kerül miután nincs főzés-sütés(azaz hőkezelés) nincs esély az elpusztításukra).
Maga a tojás belül teljesen streil...hisz gondoljunk bele: az egy új élet bölcsője:))
csak bátran-megfelelő gondossággal!
Üdv
Timka

KisEdi
Edi / KisEdi Mon, 2012-05-07 13:22

Szerintem úgy lehet krémes, hogy kettévágod, és megkened :D

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Tue, 2012-05-08 12:08

Szia KisEdi ! Évek óta ismerem ezt a receptet, nem kell ketté vágni és megkenni krémmel. Ez a tészta attól intelligens, hogy "kialakítja" sütés közben az alját-tetejét tésztának, a közepét fött krémnek. Nálunk sokszor elkészül, mert egyszerű és nagoyn finom ! :)

KisEdi
Edi / KisEdi Tue, 2012-05-08 13:13

Igen, utána rájöttem én is :) Kinyomtattam a receptet, biztosan el fogom készíteni :)

mignon
Mignon / mignon Mon, 2012-05-07 13:12

Sziasztok!
Most látom, hogy egyszerre többen is írtunk. :)
Örülök, hogy volt aki már készítette és ízlett neki, remélem a többiek is elkészítik, márcsak kíváncsiságból is! :)
Fontos, hogy hideg sütőbe kell tenni (ahogy írom is a receptben), mert így fokozatosan kialakulnak a rétegek. Hétvégén újra elkészítettem, tényleg nagyon figyelni kell, hogy ne süljön meg nagyon a teteje, jó 20 perc után érdemes letakarni. Nekem most bő 1 óra volt a sütés, előtte nagyon ringott még a köezepe, ezt is figyelni kell és úgy igazítani a sütési időt.
Remélem sokan kipróbáljátok és sikert arattok vele!
Jó sütést mindenkinek, üdv:
Mignon

nutria
Asszonycicc / nutria Mon, 2012-05-07 13:07

Na vajon mitől krémes? Mert a sütéstől a teteje és az alja megsül, de a belseje nem. Más receptnél le is írják, hogy a sütés első felében magas hőfokon kell sütni, hogy az alsó réteg kialakuljon, az alacsonyabb hőfokon történő hosszabb sütési idő alatt pedig a teteje alakul ki.

tucsike
tucsike Mon, 2012-05-07 13:02

Én már többször elkészitettem ezt a sütit. A közepe krémes, finom, olyan mint a madártej.

Juliska12
Juliska12 Mon, 2012-05-07 12:58

Neharagudj Mignon a leírást értem, de mitől lesz a süti közepén a képen látható fehér rész??

mignon
Mignon / mignon Mon, 2012-05-07 13:07

Ahogy sül a tészta, lesz egy sültebb-tömörebb alja, rajta ez a krémesebb-lágyabb, kicsit világosabb réteg, amit a mandulás, sültebb felső rész követ. Nagyon finom és ezért is csodálkoznak sokan, hogy ilyen egyszerű elkészíteni, mert a tészta "magától" sül ilyenre. Talán ezért is "intelligens krémes"?:)
Próbáld ki bátran, biztos ízleni fog!!
Üdvözöllek:
Mignon

714
tojás 10 db
cukor 15 dkg
vaj 15 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
tej 1 l
finomliszt 10 púpozott ek
mandulapehely 3 ek
sárgabaracklekvár 2 ek
vaj 3 ek