r
Nosalty Logó

Horvát túrós tészta (Zagorski strukli)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Horvát túrós tészta (Zagorski strukli)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 527 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 2102 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 199 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    143 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1304.6 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    252 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    388 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 527 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    126.9 g

Zsír

  • Összesen
    71.7 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    570 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5218.4 g
  • Cink
    1304 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    562 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    1554 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    221.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    598.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    328 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    458 mg
  • Retinol - A vitamin:
    326 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    775 micro
Összesen 2102 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.7 g
  • Cink
    123 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    95 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    57 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 199 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit alaposan keverjük össze, majd 10 percig gyúrjuk a gombócot. Amikor elkészült, a külsejét olajozzuk be, és lefedve 30 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
  2. A kinyújtáshoz egy nagy terítőt vagy kendőt fogunk használni. Alaposan lisztezzük be, hogy ne ragadjon rá a tészta. Először sodrófával nyújtsuk ki a gombócot, amennyire csak tudjuk. Inkább legyen téglalap alakú a tészta.
  3. Ezután a kezünkkel fogjuk folytatni a nyújtást, amíg hajszálvékony nem lesz a tészta. Nyúljunk a tészta alá az egyik kezünkkel, és húzzuk a belsejétől kifelé, a másik kezünkkel pedig felülről óvatosan tartsunk ellen a húzásnak. Így haladjunk körbe, amíg a tészta olyan vékony nem lesz, hogy látjuk rajta keresztül a tenyerünket. Nem baj, ha kicsit elszakad, csak nagy repedések ne legyenek rajta.
  4. Amikor teljesen kinyújtottuk, terítsük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki, és készítsük el a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A töltelékhez keverjük össze a három hozzávalót. Ha nem találunk tradicionális friss sajtot, használjunk túrót. Ezt lehet, hogy egy kevés tejföllel fel kell majd lazítanunk, hogy krémesebb állaga legyen. Persze ne legyen túl folyós a töltelék.
  2. A tésztánkat vágjuk félbe hosszában. A töltelék felét halmozzuk egy vonalban a tészta egyik felére, a szélétől nagyjából 3 cm-re. Hajtogassuk rá a 3 cm-es tésztát a töltelékre, majd az alatta lévő terítő segítségével csavarjuk fel az egészet, hogy egy hosszú rudat kapjunk.
  3. Először a kezünkkel keressük meg, hogy a széleken hol kezdődik a töltelék. Innen szemmértékkel osszuk fel a rudat 4 egyenlő részre, és a tenyerünkkel nyomjuk le a tésztát, hogy kijelöljük a vágások helyét.
  4. Fogjunk egy kis tányért, majd a peremével vágjuk el a kijelölt kis táskákat. Ezzel enyhén lezárjuk a strukli széleit, így az nem fog teljesen szétesni a főzővízben.
  5. Főzzük meg a struklikat bő, sós vízben. Nagyjából 3-4 perc kell nekik, ez alatt az idő alatt teljesen megfőnek. Amikor elkészülnek, elkezdenek feljönni egy kicsit a felszínre. Szűrőkanállal emeljük ki őket a vízből.

A tálaláshoz

  1. A tálaláshoz olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát is. Pirítsuk meg alaposan, hogy szép aranybarna színe legyen. Kanalazzunk bőven a vajas zsemlemorzsából a feltálalt struklik tetejére.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 7784
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 23.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Horvát túrós tészta (Zagorski strukli)
Lakos Benedek 96 recept

A strukli sok különböző formát ölthet, ez azonban az alaprecept, amiben egyszerűen csak egy sós, túrós töltelék van (hagyományosan friss sajttal készül). A házi rétestésztába göngyölt túrótöltelék talán a túrós tésztára emlékeztethet minket.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek