r
Nosalty Logó

Horvát túrós tészta (Zagorski strukli)

Lakos Benedek
Horvát túrós tészta (Zagorski strukli)
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

527
Kalória
31.7g
Fehérje
55.3g
Szénhidrát
17.9g
Zsír
149.7g
Víz
142.6g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
4.4g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 527 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 2102 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 199 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    143 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1304.6 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    252 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    388 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    149.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 527 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    126.9 g

Zsír

  • Összesen
    71.7 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    570 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5218.4 g
  • Cink
    1304 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    562 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    1554 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    221.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    598.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    328 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    458 mg
  • Retinol - A vitamin:
    326 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    775 micro
Összesen 2102 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.7 g
  • Cink
    123 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    95 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    20.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    57 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 199 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit alaposan keverjük össze, majd 10 percig gyúrjuk a gombócot. Amikor elkészült, a külsejét olajozzuk be, és lefedve 30 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
  2. A kinyújtáshoz egy nagy terítőt vagy kendőt fogunk használni. Alaposan lisztezzük be, hogy ne ragadjon rá a tészta. Először sodrófával nyújtsuk ki a gombócot, amennyire csak tudjuk. Inkább legyen téglalap alakú a tészta.
  3. Ezután a kezünkkel fogjuk folytatni a nyújtást, amíg hajszálvékony nem lesz a tészta. Nyúljunk a tészta alá az egyik kezünkkel, és húzzuk a belsejétől kifelé, a másik kezünkkel pedig felülről óvatosan tartsunk ellen a húzásnak. Így haladjunk körbe, amíg a tészta olyan vékony nem lesz, hogy látjuk rajta keresztül a tenyerünket. Nem baj, ha kicsit elszakad, csak nagy repedések ne legyenek rajta.
  4. Amikor teljesen kinyújtottuk, terítsük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki, és készítsük el a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A töltelékhez keverjük össze a három hozzávalót. Ha nem találunk tradicionális friss sajtot, használjunk túrót. Ezt lehet, hogy egy kevés tejföllel fel kell majd lazítanunk, hogy krémesebb állaga legyen. Persze ne legyen túl folyós a töltelék.
  2. A tésztánkat vágjuk félbe hosszában. A töltelék felét halmozzuk egy vonalban a tészta egyik felére, a szélétől nagyjából 3 cm-re. Hajtogassuk rá a 3 cm-es tésztát a töltelékre, majd az alatta lévő terítő segítségével csavarjuk fel az egészet, hogy egy hosszú rudat kapjunk.
  3. Először a kezünkkel keressük meg, hogy a széleken hol kezdődik a töltelék. Innen szemmértékkel osszuk fel a rudat 4 egyenlő részre, és a tenyerünkkel nyomjuk le a tésztát, hogy kijelöljük a vágások helyét.
  4. Fogjunk egy kis tányért, majd a peremével vágjuk el a kijelölt kis táskákat. Ezzel enyhén lezárjuk a strukli széleit, így az nem fog teljesen szétesni a főzővízben.
  5. Főzzük meg a struklikat bő, sós vízben. Nagyjából 3-4 perc kell nekik, ez alatt az idő alatt teljesen megfőnek. Amikor elkészülnek, elkezdenek feljönni egy kicsit a felszínre. Szűrőkanállal emeljük ki őket a vízből.

A tálaláshoz

  1. A tálaláshoz olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát is. Pirítsuk meg alaposan, hogy szép aranybarna színe legyen. Kanalazzunk bőven a vajas zsemlemorzsából a feltálalt struklik tetejére.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 10 p

A strukli sok különböző formát ölthet, ez azonban az alaprecept, amiben egyszerűen csak egy sós, túrós töltelék van (hagyományosan friss sajttal készül). A házi rétestésztába göngyölt túrótöltelék talán a túrós tésztára emlékeztethet minket.

További receptek

Derelye

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Pontot tettek az örökös vita végére: kiderült, hogy az igazi...

Régóta fennálló vita övezi a műfenyő vs. valódi fenyő témakörét. Vajon melyik megvásárlásával ártunk többet a környezetünknek? A kivágott fákkal vagy a sok műanyaggal és melléktermékkel, ami egy műfenyő gyártása során keletkezik? Az Ökológiai Kutatóközpont elmondta, melyiket érdemes választani, ha a cél a fenntarthatóság.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...