Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házilag füstölt kacsamell

Házilag füstölt kacsamell
Házilag füstölt kacsamell
52 perc / előkészület: 40 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer már füstöltem itthon a pastramihoz a húst, ez adta az ötletet, hogy ugyanezt tegyem a kacsamellel. Így én választhatom meg, mennyire legyen füstölt íze. Nem nagy munka, de inkább nyári elfoglaltság, mert csak füsttel jár. Akinek nincs kertje, számíthat avval, hogy egy ideig szellőztetni kell, függönyt mosni, stb. Ám az érzés, hogy én füstöltem házilag a húst, - sikerrel,- olyan öröm, hogy ez az apró kellemetlenség megéri.

Használtam még hozzá egy jókora öntöttvas lábast, néhány méter alufóliát és egy grillrácsot a mikróból. Első alkalommal kísérleteztem, hogy faforgácsot rakok közé, de nem kaptam olyat, amit szívesen használtam, így ezt az egyszerű módszert választottam.

hozzávalók / 3 adag

Füstölés:

ajánlat

Mindenki bátran kísérletezzen a maga ízlése szerint fűszerezni a füstölni valóját.

Szólj hozzá!

elkészítés

Füstölés:

  1. A kacsamelleket szárazra töröljük, sózzuk, frissen őrölt borssal szórjuk meg ízlés szerint.
  2. A tetővel rendelkező, vastag falú lábast vastagon kibéleljük fóliával úgy, hogy a tetején jóval túl érjen a fólia. Erre szórjuk a füstöléshez használt fűszereket, növényeket (rizs, zöld tea, rózsabors, borókabogyó, rozmaring, babér). Fölé helyezzük a grillrácsot, arra pedig a sózott, borsozott kacsamelleket. A tetőt ráhelyezzük a lábasra, és a fóliával teljesen lezárjuk a kiáramló füst útját.
  3. A lábas alá gyújtunk kis lángon, és várakozunk. (Ezeket a zsenge kacsamelleket kis lángon 35-40 percig füstöltem.)
  4. Kibontjuk a csomagolást, s ha elég füstösnek érezzük a húst, akkor a szokott módon megsütjük. Először serpenyőben nagy lángon mindkét oldalát 2-3 percig pirítjuk, majd még 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 6 percig sütjük.
  5. Ha megsült, akkor még letakarva 10 percet pihentetjük. Addig van időnk előkészíteni a tálalást.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28x28 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 773
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

füstölt kacsamell, kacsamell házi füstöléssel, füstölt kacsamell házilag

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

A.Eszter
A.Eszter Fri, 2015-08-14 09:12

Kedves Éva!
Nagyon köszönöm bíztató soraidat, és bármilyen újításra vevő vagyok! Meggyfa, almafa, elszáradt ágából szerinted próbálkozzak? Vagy inkább csak a kéreg nélküli fa részek "játszanak" a füstölésnél? Mindenképpen ki fogom próbálni!
Szép hétvégét! Eszter

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2015-08-14 13:52

Kedves Eszter!
Én elsőre mindenképpen csak a kéreg nélküli változatot próbálnám ki, aztán ha ízletes, akkor bizony kéreggel is tennék egy kísérletet. Úgy örülök, hogy megtetszett neked. Szinte féltem feltenni, hogy már megint furcsa hozzászólásokat kapok érte. Akkor értekezünk ez ügyben, ki mire haladt a kísérletekben. Kellemes hétvégét kívánok én is!
Éva

A.Eszter
A.Eszter Thu, 2015-08-13 14:12

Kedves Évi néni!
Nagyon rég óta szeretném kipróbálni a házi füstölést, és ez a recept nagyon megtetszett! A kérdésem csak az lenne, hogy zöld/fekete tea is szerepel a hozzávalók között. Van jelentőssége, hogy melyik, vagy opcionális? Ugyanez lenne a kérdés a Jázmin rízzsel kapcsolatban, az lehe esetleg "egyszerűbb" /olcsóbb/ rízs is, vagy nagyon ragaszkodjak a drágábbhoz? Gondolom Ő adja majd a füst alapjánt, a többiek meg az ízét.
Előre is köszönöm a segítséget! Eszter

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2015-08-13 17:08

Kedves Eszter!
Azonnal mondom a magyarázatot. Az alapanyagok között sajnos nem találtam zöld teát, ezért választottam a fekete tea opciót, s mögé írtam, hogy zöld. Valójában csak szálas zöld teát használtam. A jázmin rizs az én választásom volt pont az illata miatt. Annyira kevés kell belőle. Nem próbáltam más rizzsel, így abban sajnos nem tudok választ adni a kérdésedre, Az egész füstölés egyébként nem olyan nagy ügy . Régen szerettem volna kipróbálni. Olvastam hozzá mindenfelé, hogy milyen forgácsot használnak a füstöléshez. Én szívem szerint, ha lett volna kipróbáltam volna egy meggy, - vagy almafa forgácsot. De sajnos nem volt, nem tudtam szerezni. Nem lefutott ez a dolog nálam. Ez csak egy hirtelen hangulat volt és azt használtam, amit otthon találtam. Biztosan kipróbálok még más fűszerekkel való füstölést is. Ha valami szenzációsat találok, mindenképpen értesítelek róla.
Éva

333
kacsamell 60 dkg
jázmin rizs 5 dkg
rozmaring 1 szál
rózsabors 1 kávéskanál
babérlevél 2 db
feketetea-fű 2 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
borókabogyó 6 db