r
Nosalty Logó

Házi sajt Timcsótól

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Timcsó
Házi sajt Timcsótól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 20% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 716 Kcal
  • 20% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 2862 Kcal
  • 20% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 53 Kcal
  • 20% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    39.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3214.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    1471 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    1694 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.4 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    96 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1175 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 716 Kcal
  • 20% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    156.2 g

Zsír

  • Összesen
    101.3 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12857 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    5883 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    6776 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    209.6 g
  • Cukor
    203 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    316.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    392 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    383 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    189 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4702 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    582 micro
Összesen 2862 Kcal
  • 20% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    2 mg
  • Nátrium
    127 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    5.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 53 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet feltesszük forrni
  2. A citromsavat feloldjuk 1,5 dl vízbe.
  3. Egy nagy szűrőt vagy tésztafőzőt kibélelünk egy ritkaszövésű anyaggal, melyet előtte bevizeztünk (kisgyermekesek előnyben, mert a textilpelus teljesen jó erre a célra).
  4. Ha már kezd a tej emelkedni, de még nem forr, beletesszük a sót, fokhagymát, fűszereket elkeverjük, és ha teljesen felforrt, beletesszük a feloldott citromsavat is.
  5. Picit elkeverjük, és rögtön elzárjuk alatta a gázt. A fehérje kicsapódik, feljön a tetejére, alul marad a savó, de nem szűrjük le, még 15 percet "pihen".
  6. Aztán beleöntjük a kibélelt szűrőbe, és egy vízzel teli edényt teszünk a tetejére, hogy a felesleges savót kipréseljük.
  7. Kb. 15-20 perc múlva kibonthatjuk a sajtot, és máris szeletelhető (bár ilyenkor még meleg). Hűtőben egy hétig is eláll.
  • Elkészítettem: 35 alkalommal
  • Receptkönyvben: 410
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 28667
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 15.

Receptkategóriák

Házi sajt Timcsótól
Timcsó 30 recept

Évekkel ezelőtt tanultam ezt a sajtot Krisnavölgyben, azóta rengetegszer elkészítettem. Az ízét lehet variálni, ebbe egy "sajt fűszerkeverék van". Készen vettem, de nagyon jó bele a kapor, kömény, snidling, lilahagyma, kakukkfű, chili, dió és még sorolhatnám... A sajt keménységét a citromsav mennyiségével lehet szabályozni, ha kicsit többet teszünk bele, akkor keményebb lesz, kb. mint egy orda. Reszelni nem lehet, nem olvad, viszont grillezni nagyon szuper! Ebből a tej és citromsav mennyiségből 70 dkg sajt lesz. A savót sem szoktam kiönteni, kenyerek, pogácsák sütéséhez víz helyett használom. Aki kedvet érez magában, hogy kipróbálja, azt szoktam javasolni, először csak natúr sajtot készítsen (sóval), hogy érezze milyen az "alap" íze, aztán jöhet a fantázia!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek