Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi sajt Timcsótól

Házi sajt Timcsótól
Házi sajt Timcsótól
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt tanultam ezt a sajtot Krisnavölgyben, azóta rengetegszer elkészítettem. Az ízét lehet variálni, ebbe egy "sajt fűszerkeverék van". Készen vettem, de nagyon jó bele a kapor, kömény, snidling, lilahagyma, kakukkfű, chili, dió és még sorolhatnám... A sajt keménységét a citromsav mennyiségével lehet szabályozni, ha kicsit többet teszünk bele, akkor keményebb lesz, kb. mint egy orda. Reszelni nem lehet, nem olvad, viszont grillezni nagyon szuper! Ebből a tej és citromsav mennyiségből 70 dkg sajt lesz. A savót sem szoktam kiönteni, kenyerek, pogácsák sütéséhez víz helyett használom.

Aki kedvet érez magában, hogy kipróbálja, azt szoktam javasolni, először csak natúr sajtot készítsen (sóval), hogy érezze milyen az "alap" íze, aztán jöhet a fantázia!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet feltesszük forrni
  2. A citromsavat feloldjuk 1,5 dl vízbe.
  3. Egy nagy szűrőt vagy tésztafőzőt kibélelünk egy ritkaszövésű anyaggal, melyet előtte bevizeztünk (kisgyermekesek előnyben, mert a textilpelus teljesen jó erre a célra).
  4. Ha már kezd a tej emelkedni, de még nem forr, beletesszük a sót, fokhagymát, fűszereket elkeverjük, és ha teljesen felforrt, beletesszük a feloldott citromsavat is.
  5. Picit elkeverjük, és rögtön elzárjuk alatta a gázt. A fehérje kicsapódik, feljön a tetejére, alul marad a savó, de nem szűrjük le, még 15 percet "pihen".
  6. Aztán beleöntjük a kibélelt szűrőbe, és egy vízzel teli edényt teszünk a tetejére, hogy a felesleges savót kipréseljük.
  7. Kb. 15-20 perc múlva kibonthatjuk a sajtot, és máris szeletelhető (bár ilyenkor még meleg). Hűtőben egy hétig is eláll.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 35 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 21 179
elküldve: 16
receptkönyvben: 693
elkészítve: 13/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Timcsó

Mióta szakács: 2012.02.05.
30 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

paneer, sajt házilag, fűszeres sajt

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márti1218
márti1218 / márti1218 Mon, 2016-01-11 13:06

Szia!
Ez nem a túró? Én így készítem a finom házi túrót,csak nem préselem formába,hanem a csöpögtetés után jól felhasználom.

nit222
nit222 Wed, 2014-09-17 18:52

Sziasztok!Nekem nem sikerült :( Olyan szomorú vagyok,mert ma direkt elmentem házi tejért és citromsavért,de semmi nem történik...nem csapta ki...Szomorkodásomban még citromot is facsartam bele,de semmi...

benes
benes Sun, 2013-06-02 19:13

Ez a sajt recept szuper,rendszeres fogyasztók vagyunk,vidéken lakunk,3éves kisfiam csak házi tejet,és ebből készült finomságokat kap.Baranya megyében lakunk,nálunk 150ft egy liter tej,szerencsések vagyunk?vagy máshol adják drágán.

saci1203
saci1203 Tue, 2013-03-26 16:18

Ezt a fajta sajtot 5-7 mm vastagra szelve nagyon jól lehet kirántani. Nem folyik ki a bundából. Lisztbe mártani, majd sós palacsinta tésztába, vagy még jobb sörtésztába (tej helyett sörrel hígítjuk) és megsütni.
Nagyon finom. Én szintén ilyen szögletes formátumút szoktam készíteni: egy folpack-ot kilyukasztgattam és abba teszem a gézt, amibe beleszedem a kicsapódott fehérjét.
A savóból pedig kelt kalácsot készítettem, nagyon jó volt vele. (Citromsav helyett ecetesen készítettem, de biztosan nem sok a különbség.)
Saci

gyorgyi7
gyorgyi7 Wed, 2013-01-23 11:53

SZIASZTOK! MI VIDÉKEN LAKUNK S HÁZI TEJET ÁRULUNK 1 LITER 160 FT S MÉG ÍGY IS ELUTASÍTJÁK.VAJON MIÉRT?

Timcsók
Timcsó / Timcsók Wed, 2013-01-23 19:33

Szia Kedves gyorgyi7!
Sajnálom, de valószínűleg azért nem kell mert "van" :-( látod ahol nincs ott kellene...
Nálunk házhoz hozza egy "bocis autó" biztosan ezért is drágább. Én sem tudok tőle minden héten venni sajtgyártáshoz, de remélem vesznek tőle mások is mert nagyon szeretném ha jönne a jövőben is és nem a multik kasszáit tömnénk... itt próbáltam mást is "megfertőzni" a sajtgyártással, hogy még több forgalma legyen a bocis autónak:-) próbáld meg te is hátha bejön nálatok is!
Jah, és a szokásos mantra miszerint "az embereknek nincs manapság pénze..." az agyamra megy!
Mert van ahol tényleg nincs! De amíg 1 doboz cigaretta árából 2,5 liter tejet tudna venni...
Kitartás, kívánom, hogy szaporodjanak a házi-tejivó, sajtgyártó emberek a környéketeken is!
Timcsó

Adribadri
Adribadri Thu, 2012-11-29 22:04

Ennek Indiában PANEER a neve vagy ez valami más? Én imádom a paneer-t... Ki fogom próbálni ezt a receptet.

Timcsók
Timcsó / Timcsók Fri, 2012-11-30 13:55

Szia Adribadri! De igen ez a paneer, nyugodtan próbáld ki! Majd írd meg milyen lett!
Üdv.: Timi

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-10-15 16:22

Szia Timcso! Megcsináltam az alapsajtot 2 liter tejjel és citromlével. Jól sikerült elsőre, fel is tettem a nosaltyra:) köszönöm a jó ötletet, azóta már snidlinges csilist is csináltam, szuper fincsi! Minde jót, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-09-15 02:16

Nem tudja valaki, hogy bolti tejjel is meg lehetne csinalni? Itt nem lehet hazitejet kapni. Ha valaki tudna nekem valaszolni erre nagyon megkoszonnem. udv. Veronika

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sat, 2012-09-15 09:30

Szia, nem próbáltam még, de szerintem mivel a sajt a tej szárazanyag és zsírtartalmából van...hát a bolti tejben elég alacsony a sajtkészítéshez. Gondolom azért a citromsavtól kicsapódik csak az a kérdés mennyi lesz belőle? Ha esetleg meg is próbálod mindenképp zsíros tejet vegyél és kicsiben (1-2 l ) próbáld meg.
Nálunk a piacon is lehet kapni házitejet, ott esetleg nem próbáltad?
Üdv.: Timi

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-09-15 11:01

Kedves Timcsok! Koszonom a gyors valaszt, de en mar nagyon kivancsi voltam az eredmenyre es, mivel, volt itthon a spejzban UHT tejem, igy ki is probaltam. Nagyon jo lett, 1 liter tejbol csinaltam, csak hogy kiprobaljam es legnagyobb oromomre 180gr lett belole. Ez a legzsirosabb tej amit itt lehet kapni. Nagyon koszi a receptet, hihetetlen, hogy a magyar ember mennyire lelemenyes!!!
Udv.: Veronika
U.I. Egyebkent citromsavam sem volt, ugyhogy friss citromlevel csinaltam. Maskor is csinalok. Szuper otlet!!!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-06-15 14:42

Én is jó helyen lakom - ami a házi tej árát illeti (190 Ft/liter) Olvasva a receptet és a hozzászólásokat, ismét kedvet kaptam az sk sajtkészítéshez. Az ecettel vigyázzatok, legutóbb nagyon kiérződött az íze, de lehet, hogy csak azért, mert kicsit megszaladt! Most inkább citromlével próbálom majd ki.

enianya1
enianya1 Thu, 2012-06-07 20:21

Többször csináltam már és tényleg nagyon jó recept. Különböző ízesítéssel variálható nem kell hozzá nagy szakértelem és ami a lényeg ,hogy pillanatok alatt megvan.A lányom odáig van érte!

WWke
Yog-Hurt / WWke Thu, 2012-03-15 11:34

Kedves Timcsó!
Ma elkészítettem ezt a sajtot kakukkfűvel és köménnyel. Nagyon finom, biztos ki fogom próbálni többféle ízesítéssel is. Szuper!

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2012-03-15 11:57

Kedves WWke!
Örülök, hogy jó lett a sajtod, jó ötlet a kakukkfű...hmm, nálam is van a kertben lehet majd én is kipróbálom!

kdorka
kellerdorka / kdorka Sun, 2012-03-04 18:30

Sziasztok!

Nagyon jó a recepted, már többször megcsináltam és csúcsszuper lett. Csináltam már diósat, chiliset, színes borsosat, olívabogyósat, fokhagymásat! Nálunk 165ft a tej! Mi meg is szoktuk füstölni. Egyébként lehet citromlével is. Ehhez a mennyiséghez 8-10 ek. citrom leve szükséges. Köszi, még egyszer!

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sun, 2012-03-04 21:23

Szia kdorka!
Nagyon örülök, hogy sikere van a sajtnak nálatok! Nálunk is készül szinte hetente (a fokhagymás-tárkonyos a kedvence a családnak), most mozzarellával kísérletezem, bár ahhoz oltó kell és tegnap úszott a konyha...de a végeredmény (majdnem) jó lett:-)
Köszönöm, hogy megírtad a citromlé mennyiségét talán Anikó is olvassa.
Hogy füstölitek meg, húsfüstölőben? Hmmm az is jó lehet...
Egyébként elkiabáltam magam a tej árral kapcsolatban mert épp tegnap mondták, hogy jövő héttől itt is 200ft. lesz:-((

aniko74
aniko74 Wed, 2012-02-29 12:12

Szia! Nagyon örülök, hogy felraktad ezt a receptet. Biztos ki fogom próbálni, de a citromsavat nem lehet mással pl. citromlével helyettesíteni? Mi is jó helyen lakunk a tej nálunk is 180ft.

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2012-03-01 08:35

Szia Anikó!
Úgy tudom, hogy lehet helyettesíteni a citromsavat igazi citromlével (vagy ecettel), én úgy még nem próbáltam. Az 5l tejhez talán raknék egy nagy citrom levét, esetleg két közepesét. Ha kipróbálod citromlével írd majd meg milyen lett:-)
Timi

rozsazsa
rozsazsa Thu, 2012-02-16 13:09

Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehetséges az 1.000.- ft költség?
Nálunk a házi tej literje kb 250.-
Már csináltam házisajtot, a gyerekemnek izlett, valószinű ezt is kipróbálom.

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2012-02-16 18:05

Kedves rozsazsa, akkor ezek szerint mi szerencsés helyzetben vagyunk mert itt most emeltek 190ft-ra eddig 180 volt literje...

716
tej 5 l
1 ek
citromsav 1 teáskanál
snidling 1 csokor
fokhagyma 2 gerezd
víz 1.5 dl