r
Nosalty Logó

Házi sajt - natúr és tökmagos

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Házi sajt - natúr és tökmagos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 559 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 2235 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 134 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    36.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3079.3 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    399 mg
  • Vas
    250 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    1783 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 559 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    120.1 g

Zsír

  • Összesen
    145.8 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12317.1 g
  • Cink
    1305 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    1595 mg
  • Vas
    1002 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    1030 mg
  • Nátrium
    7131 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    40 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.9 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    373.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    686 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    600 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2235 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    738.4 g
  • Cink
    78 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    60 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    427 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    36 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 134 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejbe belemorzsoljuk a túrót.
  2. Alacsony lángon, időnként megkeverve felforraljuk (meglepő, de elég sokáig tart).
  3. Ha forr, beletesszük a sót és a szódabikarbónát, kettőt-hármat keverünk rajta, levesszük a tűzről, tiszta konyharuhán keresztül leszűrjük.
  4. A konyharuhában maradt masszát visszatesszük az edénybe, és hozzádolgozzuk a picire vágott vajat.
  5. Nagyon kis lángon, folyamatosan kavargatva még 5 percig főzzük.
  6. A tökmagot durvára törjük/ vágjuk.
  7. A masszát kétfelé szedjük, az egyik részébe belekeverjük a tökmagot.
  8. Utána vizezett edényekbe tesszük, és jól lenyomkodjuk.
  9. Hűtőben kihűtjük (de nem mélyhűtőben!).
  10. Azonnal fogyasztható, mihelyt kihűlt, és megszilárdult.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 477
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 36093
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 21.

Ajánló

 Ez a sajt ráadásul  egyszerű, nem igényel sok időt az elkészítése, viszont nagyon finom, és az ízesítése is tetszés szerint variálható - tökmag helyett kömény, dió, színes bors, fűszernövények...

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A házi sajtgyártás olyan öröm, mint a házi kenyérsütés: olyan ősi alaptáplálékot készíthetsz, aminek az előállítása évszázadokig házilag történt - aztán az emberek sajnos leszoktak róla, és azóta a boltba járnak érte. Ideális esetben akkor csinálunk tényleg száz százalékosan egészséges, adalék- és tartósítószermentes sajtot, ha mindhárom hozzávaló házi, és nem a boltban vesszük. A legtöbb helyen, ha mást nem is, de házi tehéntejet be lehet szerezni, és Ildikó csodás házi túróreceptjével a saját túrónkból készíthetjük a saját sajtunkat :) Ebből az alapanyag mennyiségből kb. 60 dkg sajt lesz. A receptet Polcz Alaine Főzzünk örömmel! című szakácskönyvében találtam.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.