r
Nosalty Logó

Házi rétes kicsit másként

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
HEsztus
Házi rétes kicsit másként
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 11% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 394 kcal
  • 11% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 2368 kcal
  • 11% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 231 kcal
  • 11% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Cink
  • Foszfor
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    734.5 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    167 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 394 kcal
  • 11% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Cink
  • Foszfor
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.8 g

Zsír

  • Összesen
    87.6 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4406.7 g
  • Cink
    1302 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    465 mg
  • Vas
    1003 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    1255 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    276.9 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    529.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    600 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 2368 kcal
  • 11% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Cink
  • Foszfor
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    432.9 g
  • Cink
    128 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    99 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    59 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 231 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet, a sót és a langyos vizet hólyagosra gyúrjuk. Ez a művelet akár 10-15 percig is tarthat. Liszttől függően kicsit több vagy kicsit kevesebb víz is elég lehet. Ha hólyagos a tészta, akkor 2 egyenlő részre vágjuk, és konyharuha alatt fél órát pihentetjük.
  2. Míg pihen a tészta, elkészítjük a túrós tölteléket. A mazsolát forró vízbe áztatjuk, majd ha megszívta magát, akkor lecsepegtetjük. A túrót, a cukrot, vanillincukrot a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával alaposan összekeverjük. Akinek nem elég édes a túró, az bátran rakjon még hozzá cukrot.
  3. Egy négyszögletű asztalt borítsunk be lenvászon terítővel. (Ovális asztalon is meg lehet próbálni nyújtani, de nehezebb.) A vászon terítő nagyon fontos, hogy ne ragadjon le a tészta a húzásnál. A terítőt belisztezzük, rátesszük a tésztát, kicsit kinyújtjuk (2x-3x átmegyünk rajta sodrófával), majd megkenjünk vékonyan olvasztott zsírral. A tésztát most óvatosan húzzuk ki, hogy szinte átlátszó legyen. (A rétestészta húzást mi mindig ketten csináljuk.) Az asztal szélén lelógó tésztát vágjuk le.
  4. A túrós keveréket (kézzel vagy kanállal) szórjuk rá egyenletesen elosztva a tésztára. Ezután először tekerjük fel az egyik oldalt a közepéig, majd jöhet a másik oldal is. Legegyszerűbb, ha a terítőt megemelve hagyjuk, hogy saját magára tekeredjen a tészta. Kézzel nem fog menni, mert elszakad.
  5. Most vágjuk el a 2 tekercs között a tésztát, húzzuk ki egy kicsit hosszabbra, és kezdjük el feltekerni, mintha csigát tekernénk belőle. Ha kész egy "csiga", vágjuk le, és tegyük kizsírozott tepsibe, majd folytassuk a "csigák" tekerését, míg el nem fogy a tészta. Ha nincs kedvünk ennyit pepecselni, akkor a "csigák" hajtogatása helyett 3 egyenlő részre is vághatjuk a tésztát, és rakhatjuk is be a tepsibe. A tészta másik felét ugyanígy készítjük el.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, olvasztott zsírral kicsit megkenjük, és porcukorral megszórva táljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3429
  • Feltöltés dátuma: 2019. január 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
HEsztus 2 recept

Ráérős szombat délelőttökön szoktuk elkészíteni nagymamámmal közösen ezt a receptet. Nem túl bonyolult, egyedül a nyújtásnál kell jobban odafigyelni, hogy ne lyukadjon ki a tészta. Megéri rászánni az időt, nálunk mindig azonnal elfogy.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek