Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi rétes kicsit másként

Házi rétes kicsit másként
Házi rétes kicsit másként
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ráérős szombat délelőttökön szoktuk elkészíteni nagymamámmal közösen ezt a receptet. Nem túl bonyolult, egyedül a nyújtásnál kell jobban odafigyelni, hogy ne lyukadjon ki a tészta. Megéri rászánni az időt, nálunk mindig azonnal elfogy.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a sót és a langyos vizet hólyagosra gyúrjuk. Ez a művelet akár 10-15 percig is tarthat. Liszttől függően kicsit több vagy kicsit kevesebb víz is elég lehet. Ha hólyagos a tészta, akkor 2 egyenlő részre vágjuk, és konyharuha alatt fél órát pihentetjük.
  2. Míg pihen a tészta, elkészítjük a túrós tölteléket. A mazsolát forró vízbe áztatjuk, majd ha megszívta magát, akkor lecsepegtetjük. A túrót, a cukrot, vanillincukrot a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával alaposan összekeverjük. Akinek nem elég édes a túró, az bátran rakjon még hozzá cukrot.
  3. Egy négyszögletű asztalt borítsunk be lenvászon terítővel. (Ovális asztalon is meg lehet próbálni nyújtani, de nehezebb.) A vászon terítő nagyon fontos, hogy ne ragadjon le a tészta a húzásnál. A terítőt belisztezzük, rátesszük a tésztát, kicsit kinyújtjuk (2x-3x átmegyünk rajta sodrófával), majd megkenjünk vékonyan olvasztott zsírral. A tésztát most óvatosan húzzuk ki, hogy szinte átlátszó legyen. (A rétestészta húzást mi mindig ketten csináljuk.) Az asztal szélén lelógó tésztát vágjuk le.
  4. A túrós keveréket (kézzel vagy kanállal) szórjuk rá egyenletesen elosztva a tésztára. Ezután először tekerjük fel az egyik oldalt a közepéig, majd jöhet a másik oldal is. Legegyszerűbb, ha a terítőt megemelve hagyjuk, hogy saját magára tekeredjen a tészta. Kézzel nem fog menni, mert elszakad.
  5. Most vágjuk el a 2 tekercs között a tésztát, húzzuk ki egy kicsit hosszabbra, és kezdjük el feltekerni, mintha csigát tekernénk belőle. Ha kész egy "csiga", vágjuk le, és tegyük kizsírozott tepsibe, majd folytassuk a "csigák" tekerését, míg el nem fogy a tészta. Ha nincs kedvünk ennyit pepecselni, akkor a "csigák" hajtogatása helyett 3 egyenlő részre is vághatjuk a tésztát, és rakhatjuk is be a tepsibe. A tészta másik felét ugyanígy készítjük el.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, olvasztott zsírral kicsit megkenjük, és porcukorral megszórva táljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 670
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

HEsztus

Mióta szakács: 2019.01.08.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: rétes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rétes, házi rétes, nagyi rétese, rétestészta, túrós rétes, házi túrós, rétes tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

394
finomliszt 25 dkg
víz 1 dl
1 csipet
tehéntúró 50 dkg
mazsola 1 marék
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 2 púpozott ek
vaníliás cukor 1 csomag
sertészsír 5 dkg