r
Nosalty Logó

A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1004 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2009 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 261 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.1 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    184 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1671.5 g
  • Cink
    109 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    313 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    606 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    416 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    408 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 1004 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.1 g

Zsír

  • Összesen
    120.2 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3343.1 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    625 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    962 mg
  • Nátrium
    1213 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    374.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    832 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    509 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    816 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 2009 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    434.2 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    157 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 261 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát sós vízben feltesszük főzni és al dente állagúra főzzük, vagyis nem főzzük agyon "jó magyar szokás szerint" :)))) (ez pl. Barilla papardelle estén 7 perc, de rajta van a csomagoláson).
  2. Ajánlatom: amikor a tésztavíz már majdnem felforrt, de még nem dobtuk bele a tésztát, akkor kezdjünk hozzá a vargányás mártásnak.Fontos, mert így egyszerre készülnek el. Utóbbinak kb. 10 perc szükséges. Ha a mártásunk sokáig parkol a tűzhelyen, bebőrösödhet, elveszíti élvezeti értékét, stb.
  3. A mártás elkészítése: serpenyőben egy fakanálnyi vajat hevítünk, majd a vargányát nagy lángon addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta. Ez azért fontos, mert a vargánya aromája így jön ki. Majd aláöntjük a bort, és amikor a bor már kiforrt, akkor kicsire vesszük a lángot, hozzáadjuk a tejszínt, és végül az elmorzsolt gorgonzolát. Pár percig főzzük, míg besűrűsödik.
  4. Vigyázva sózzuk (a gorgonzola sós, nagyon el lehet sózni, szóval csak óvatosan!) és borsozzuk.
  5. Ekkorra lejár a tészta főzőideje, így a tésztát szűrőkanállal belemerjük a mártásba (tehát nem úgy, hogy a vizet leöntjük a tésztáról- ennek az a lényege, hogy így egy kis főzővíz is kerül a mártáshoz.)
  6. A tésztát a mártással összeforrósítjuk és azonnal tálaljuk. Ha túlzottan "összetapadtnak" éreznénk (vagyis kevés a mártás:))akkor a tészta főzővizéből, vagy ízlés szerint akár plusz tejszínt adjunk hozzá.
  • Receptkönyvben: 222
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 25483
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 19.

Ajánló

Ennek a tésztának a kedvéért még én is hajlandó volnék lemondani a húsról. :) Anyukám mondta nekünk kiskorunkban, hogy "azért néha levegőt is vegyetek közben"- na én így eszem ezt a tésztát. :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Van egy nagyon jó kis olasz étterem a városunkban, ott szerepel a fenti elnevezéssel az étlapon ez a tésztaétel. Mivel annyira ízlett nekünk, itthon is nekiláttam - állítólag sikerrel.:) Őszintén szólva fogalmam sincs, az étteremben miket tesznek bele, (nyilván a főbb hozzávalókon túl) - s én nem vagyok oly' bátor, mint Eszter, hogy a receptura után érdeklődjek (bár a jövőben még ez sem elképzelhetetlen...:) - így improvizáltam, de az íze szerintünk majdnem ugyanaz. Ja, és el ne feletsem. Ez is NEGYED ÓRA alatt kész! A kép minőségét nézzétek el, este készült, vakuzni meg nem akartam. Legközelebb majd lecserélem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.