r
Nosalty Logó

Hagyományos spanyol karácsonyi sütemény

NS
Hagyományos spanyol karácsonyi sütemény
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Kovász

Tészta

Krém

444
Kalória
9g
Fehérje
45.8g
Szénhidrát
24.8g
Zsír
19.4g
Víz
53.7g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
14.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Kovász

Tészta

Krém

Összesen 444 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Kovász

Tészta

Krém

Összesen 3561 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Kovász

Tészta

Krém

Összesen 306 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 444 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.3 g

Zsír

  • Összesen
    198.1 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1412.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    595 mg
  • Nátrium
    357 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    366.1 g
  • Cukor
    118 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    155 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    364 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    329 mg
  • Retinol - A vitamin:
    356 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    565 micro
Összesen 3561 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 306 kcal

Elkészítés

Kovász

  1. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, és ügyeljünk arra, hogy a helység, ahol a kelesztést végezzük is kellően meleg legyen.
  2. A kovászhoz a tejet langyosra melegítjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és elkeverjük a többi hozzávalóval.
  3. Amikor duplájára emelkedett, megindultak az élesztőbaktériumok, akkor összeállítjuk a tészta többi részét.

Tészta

  1. A kimért lisztet átszitáljuk, hogy ne legyen csomós.
  2. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, és a közepébe kis mélyedést készítünk, ahova beleöntjük a kovászt.
  3. Elkezdjük összedolgozni, közben hozzáadjuk a tojást, citrushéjakat és a vajat kis darabokban. Ha túl lágy, adjunk hozzá egy kis lisztet. Rugalmas tésztát kell nyernünk.
  4. Egyneművé dolgozzuk, majd legalább 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nem kel a tészta.
  5. Ekkor megformázzuk a korona (vagy koszorú) formát. Én az egyszerűbb módszert választva a hüvelykujjammal átszúrtam a tésztalabda közepét, és innen tágítottam, amíg kb. 10 cm átmérőjű lyuk nem lett rajta. Mivel a formázást követően újból keleszteni kell, számoljunk azzal, hogy a tészta minden irányban terjedni fog, és ez a középső lyuk veszíteni fog a méretéből.
  6. A megformázott koronát sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és újra kelesztjük kb. 30-60 percet.
  7. Ezután lekenjük egy felvert tojással, kirakjuk a gyümölcsökkel. Egy olyan módszert is láttam, hogy egy csepp vízzel elkevert kristálycukorral is meglocsolgatják foltokban a tetejét. Én is így tettem hát.
  8. 180 fokos, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ez kb. 25 percet vesz igénybe.

Krém

  1. A mascaroponét kikeverjük a narancslekvárral és a cukorral. Felverjük a tejszínt, és hozzákeverjük a mascarponés krémhez.
  2. Habzsákba töltjük, és hullámokban (nyugodtan jó vastagon!) rávisszük a kihűlt, kettévágott roscón-ra.
  3. Visszahelyezzük a tetejét, és tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Spanyol származású főnökömet szerettem volna Karácsonyra meglepni egy hagyományos, spanyol süteménnyel. Az internet segítségével ezt az egyet találtam, és nagyon nagy sikere volt.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...