r
Nosalty Logó

Gyűrűs virágzsemle

Aurélia
Gyűrűs virágzsemle
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

előtészta

tészta

302
Kalória
9.4g
Fehérje
59.6g
Szénhidrát
1.8g
Zsír
11.1g
Víz
-
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
2.6g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír

előtészta

tészta

Összesen 302 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír

előtészta

tészta

Összesen 2116 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír

előtészta

tészta

Összesen 235 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    570.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    59.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 302 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3992.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    485 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    652 mg
  • Nátrium
    2532 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    417.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    78 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    335 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 2116 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    442.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    281 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    8.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 235 kcal

Elkészítés

előtészta

  1. Az élesztőt feloldjuk a langyos tejben a mokkáskanálnyi cukorral, hozzáöntjük a rétesliszt és burgonyapehely keverékéhez. A burgonyapelyhet lehet helyettesíteni 2-3 áttört főtt krumplival is, de el is hagyható. Ha teszünk bele, szaftosabb lesz a zsemle, nehezebben szárad ki. Összekeverve ez egy sűrűn folyó massza lesz.
  2. Letakarjuk, meleg helyen fél órát kelesztjük.

tészta

  1. Hozzászitáljuk a másik lisztet (a szitálással is egy csomó levegőt juttatunk be), sózzuk. Az aszkorbinsav is segít az élesztő munkájában, akárcsak a rétesliszt a nagyobb sikértartalmával.
  2. 10-15 perc gépi dagasztás után letakarjuk, meleg helyen egy órát kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, hengerré formázzuk, elosztjuk 7 részre, cipókat gömbölygetünk, sütőpapíros tortaformába rakosgatjuk, szépen kialakítva a virágot.
  4. Megkenjük tejjel, esetleg tejföllel vagy tojássárgával, letakarva ismét megkelesztjük, úgy 15-20 perc alatt szépen meg- és összenőnek a zsemlék.
  5. Ezzel egyidejűleg 200 fokra előmelegítjük a sütőt, alulra egy hőálló edényben beteszünk egy kis csészényi vizet.
  6. Hőlégkeveréssel 200 fokon 10 percig sütjük, aztán mérsékeljük a hőmérsékletet 170 fokra, és továbbsütjük még 25 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral. A sütőből való kivétel után letakarjuk egy konyharuhával a kihűlésig.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28

Ha megfonnám kerekre (négyes fonás) vagy hosszúkásra (hatos fonás), ha ünnepre megszórnám mákkal és mandulával, már készen is lenne a barhesz. Én ezt az egyszerű gyűrűs tortaformában sütött zsemléket gyártom belőle.

További receptek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...