r
Nosalty Logó

Gyűrűs virágzsemle

Aurélia
Gyűrűs virágzsemle
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

előtészta

tészta

302
Kalória
9.4g
Fehérje
59.6g
Szénhidrát
1.8g
Zsír
11.1g
Víz
-
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
2.6g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír

előtészta

tészta

Összesen 302 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír

előtészta

tészta

Összesen 2116 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír

előtészta

tészta

Összesen 235 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    570.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    59.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 302 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3992.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    485 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    652 mg
  • Nátrium
    2532 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    417.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    78 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    335 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 2116 kcal
  • 11% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    442.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    281 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    8.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 235 kcal

Elkészítés

előtészta

  1. Az élesztőt feloldjuk a langyos tejben a mokkáskanálnyi cukorral, hozzáöntjük a rétesliszt és burgonyapehely keverékéhez. A burgonyapelyhet lehet helyettesíteni 2-3 áttört főtt krumplival is, de el is hagyható. Ha teszünk bele, szaftosabb lesz a zsemle, nehezebben szárad ki. Összekeverve ez egy sűrűn folyó massza lesz.
  2. Letakarjuk, meleg helyen fél órát kelesztjük.

tészta

  1. Hozzászitáljuk a másik lisztet (a szitálással is egy csomó levegőt juttatunk be), sózzuk. Az aszkorbinsav is segít az élesztő munkájában, akárcsak a rétesliszt a nagyobb sikértartalmával.
  2. 10-15 perc gépi dagasztás után letakarjuk, meleg helyen egy órát kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, hengerré formázzuk, elosztjuk 7 részre, cipókat gömbölygetünk, sütőpapíros tortaformába rakosgatjuk, szépen kialakítva a virágot.
  4. Megkenjük tejjel, esetleg tejföllel vagy tojássárgával, letakarva ismét megkelesztjük, úgy 15-20 perc alatt szépen meg- és összenőnek a zsemlék.
  5. Ezzel egyidejűleg 200 fokra előmelegítjük a sütőt, alulra egy hőálló edényben beteszünk egy kis csészényi vizet.
  6. Hőlégkeveréssel 200 fokon 10 percig sütjük, aztán mérsékeljük a hőmérsékletet 170 fokra, és továbbsütjük még 25 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral. A sütőből való kivétel után letakarjuk egy konyharuhával a kihűlésig.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28

Ha megfonnám kerekre (négyes fonás) vagy hosszúkásra (hatos fonás), ha ünnepre megszórnám mákkal és mandulával, már készen is lenne a barhesz. Én ezt az egyszerű gyűrűs tortaformában sütött zsemléket gyártom belőle.

További receptek

Diós búrkifli házilag

Manapság már oly kevés helyen árulják az édes péksütemények koronázatlan királyát, ahol pedig mégis kapni, hát, gyakran inkább kiábrándító vagy feledhető élményt nyújt a bolti ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...