Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyűrűs virágzsemle

Gyűrűs virágzsemle
Gyűrűs virágzsemle
60 perc / előkészület: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha megfonnám kerekre (négyes fonás) vagy hosszúkásra (hatos fonás), ha ünnepre megszórnám mákkal és mandulával, már készen is lenne a barhesz. Én ezt az egyszerű gyűrűs tortaformában sütött zsemléket gyártom belőle.

hozzávalók / 7 adag

előtészta

tészta

ajánlat

Ha tej helyett vizet használunk, akkor persze vizes zsemlét készítünk. Az előtésztát ebben az esetben hűvös helyen egy egész éjszakán is hagyhatjuk kovászolódni.

Szólj hozzá!

elkészítés

Előtészta

  1. Az élesztőt feloldjuk a langyos tejben a mokkáskanálnyi cukorral, hozzáöntjük a rétesliszt és burgonyapehely keverékéhez. A burgonyapelyhet lehet helyettesíteni 2-3 áttört főtt krumplival is, de el is hagyható. Ha teszünk bele, szaftosabb lesz a zsemle, nehezebben szárad ki. Összekeverve ez egy sűrűn folyó massza lesz.
  2. Letakarjuk, meleg helyen fél órát kelesztjük.

Tészta

  1. Hozzászitáljuk a másik lisztet (a szitálással is egy csomó levegőt juttatunk be), sózzuk. Az aszkorbinsav is segít az élesztő munkájában, akárcsak a rétesliszt a nagyobb sikértartalmával.
  2. 10-15 perc gépi dagasztás után letakarjuk, meleg helyen egy órát kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, hengerré formázzuk, elosztjuk 7 részre, cipókat gömbölygetünk, sütőpapíros tortaformába rakosgatjuk, szépen kialakítva a virágot.
  4. Megkenjük tejjel, esetleg tejföllel vagy tojássárgával, letakarva ismét megkelesztjük, úgy 15-20 perc alatt szépen meg- és összenőnek a zsemlék.
  5. Ezzel egyidejűleg 200 fokra előmelegítjük a sütőt, alulra egy hőálló edényben beteszünk egy kis csészényi vizet.
  6. Hőlégkeveréssel 200 fokon 10 percig sütjük, aztán mérsékeljük a hőmérsékletet 170 fokra, és továbbsütjük még 25 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral. A sütőből való kivétel után letakarjuk egy konyharuhával a kihűlésig.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 417
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Aurélia

Mióta szakács: 2011.04.10.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 8-12 hónap

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: édes leveles, burek, bagel, kifli, perec, buci, pita, hamburger-buci, croissant, briós

egyéb elnevezések

tejes zsemle, forma zsemle, zsemle tejjel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-11-26 14:16

Szép kis cipócska! finom könnyű lehet a tésztája; ahogy olvasom a hozzávalókat! Jó a leírás is, GRATULA! Üdv, Torma :)

Aurélia
Aurélia / Aurélia Tue, 2013-11-26 15:17

Kedves Torma!
Kösz a dicséretet, valóban könnyű a tészta. Egy-egy zsemle cca. 12 dkg-os lesz.4-5 szeletre fel lehet szeletelni. Reggelire egyet megenni...már kiadósnak számít :-)) Amolyan harapnivaló, még csak nem is emlékeztet a bolti zsemlének nevezett összeesős, csupa-lyuk morzsálódós valamire ...Szeretettel üdvözöllek: Lia

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-11-26 14:13

Kornél, én úgy tudom, hogy a légkeveréses sütő kb 20 fokkal erősebb; így a sima sütőben 220 fok kell kezdetnek...
Bocs, hogy belekotyogtam...:P és remélem jól tudom...esetleg dobd be a kérdést a Google- ba, biztos kiköpi a választ! Üdv, Torma :)

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2013-11-26 14:25

OK. köszi.
Csak azért kérdezem, mert a légkeveréses jobban szárítja a tésztát, de nekem is valami ilyesmi rémlett, csak nem voltam biztos benne.

Aurélia
Aurélia / Aurélia Tue, 2013-11-26 15:02

Az a tapasztalatom, hogy a keletkező gőz miatt egyáltalán nem szárad ki, viszont egyenletesebb a sütő hőmérséklete légkeverés mellett. Még annyi, hogy a másik fázisnál is 170 fok helyett 190.

Aurélia
Aurélia / Aurélia Tue, 2013-11-26 14:13

Az én tudomásom szerint a légkeverés 20 fokkal emeli a hőmérsékletet, akkor tehát 220 foknak kell lennie alul-felül sütésnél. Gázsütőnél elvileg 6-os fokozat, de az enyém ott már szénné égetett mindent. Azért is cseréltem le olyan tűzhelyre, aminek a sütője elektromos.

302
rétesliszt 20 dkg
burgonyapehely 18 g
tej 3.5 dl
élesztő 2.5 dkg
cukor 0.5 teáskanál
finomliszt 30 dkg
1 teáskanál
aszkorbinsav 1 késhegynyi