Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors meggy-dzsem Petruskától

Gyors meggy-dzsem Petruskától
Gyors meggy-dzsem Petruskától
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem szeretem az olyan lekvárokat, dzsemeket, melyekkel nagyon sok a munka. Ezért nem lesz nálam sose igazi, sűrű szilvalekvár, mert én azt is csak 2 percig főzöm. :)

Ha van segéderőnk, be lehet fogni! Nekem a fiam segített a magozásban, és egy ügyes kis szerkezet: a meggymagozó! :) Így tényleg gyerekjáték az egész!

Ebből az adagból 8 kisebb üveggel lett. (Kb. 40 dkg töltősúly, mint az Uncle Bens-es üvegek.) És egy kicsi még maradt is kóstolni! :)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A magozott meggyet darabosra turmixoljuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha savanykásabb a meggy, tehetünk bele több cukrot is, kilónként plusz 10 dkg-ot.
  2. Egy nagyon tiszta lábosban feltesszük főni az egészet. Közben kavargassuk, ha felforrt, tegyük kis lángra, és főzzük még 2-3 percig.
  3. Tiszta csavaros üvegekbe töltjük, a tetejét jól rácsavarjuk, és fejtetőre állítjuk az üvegeket 5-10 percre. Ennyi idő alatt a forróság lefertőtleníti az üvegek felső részét is, nem kell bele tartósítószer, dunszt! Utána fordítsuk vissza. Pattogó hangokat hallhatunk, mikor a fémtetőt a vákuum beszívja.
  4. Ha kihűlt, mehet a végleges helyére.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 40 591
elküldve: 7
receptkönyvben: 182
elkészítve: 14/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Petruska

Mióta szakács: 2011.10.30.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
receptverseny: dr. Oetker egyébgyümölcs- befőzés receptverseny
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

meggylekvár, extra gyors gyümölcsdzsem, dzsem meggyből

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsófi1953
zsófi1953 Fri, 2015-06-12 07:23

Ez hány üveg lesz?Ja és nem értem a dunszt után, vagy alatt kell megfordítani és tovább dunsztolni?

ladybird216
Petruska / ladybird216 Sat, 2015-06-13 12:29

Kedves zsófi1953,
én azt írtam, hogy nem kell dunsztolni! :) Csavaros üvegbe teszed a meggy dzsemet, rácsavarod a tetejét, és rögtön fejre állítod. Kb. 5 percre. Utána talpra állítod őket. Ennyi, nem kell dunsztba tenni. Nem tudom megmondani pontosan mennyi üveg lett belőle, mert ez függ az üvegek nagyságától is. Annyi üveg kell, amiben elfér a teljes mennyiség. :)

fukszia01
fukszia01 Mon, 2014-06-30 20:27

Ma elkészítettem életem első dzsemjét. Kiváló. Szeretni fogjuk nagyon. Köszönöm a receptet. Sokat segített.

anyuka54
anyuka54 Sat, 2012-06-30 08:36

Csak celofánnal ne próbáljátok ki, úgy nem lehet.A dzsem fix-el készült lekvárt érdemes ép tetejű üvegbe tenni és akkor nem kell celofán.

nyckelpiga
nyckelpiga Fri, 2012-06-29 10:52

Kedves Petruska! Nagyon szimpatikus ez a gyors befőzés :) A celofán mikor kerül rá?

ladybird216
Petruska / ladybird216 Fri, 2012-06-29 12:37

Szia!
Én a kupak alá szoktam tenni, ha esetleg nem teljesen ép belülről. Csavaros kupak kell rá; ha csak celofán van rajta, nem fog kifolyni ha fejre állítod? Én úgy még nem próbáltam.

477
meggy 3 kg
cukor 60 dkg
dzsemfix 2 csomag
citromsav 2 teáskanál