r
Nosalty Logó

Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Gonoszka1
Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2028 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 8112 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 182 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Magnézium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    521.8 g
  • Cukor
    502 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    578.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 2028 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Magnézium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    703.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    205 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2087.4 g
  • Cukor
    2009 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    2313.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    121 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 8112 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Magnézium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    3 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 182 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyömbért meghámozzuk, felkarikázzuk. A citromokat alaposan megsikáljuk. 3 db-nak vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. 5 db citromnak kifacsarjuk a levét.
  2. Előveszünk egy fém lábost vagy sértetlen zománcú edényt. Kb. 15 dkg cukrot az aljára terítünk, és hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Ha már elkezdene bugyogni, és szép világos barna, akkor óvatosan összerázzuk, hogy mindenhol karamellizálódjon a cukor, majd beleöntünk 3 dl vizet. Vigyázzunk, mert fröcsköl!
  3. Ha felolvadt, akkor hozzáöntünk még 1,5 l vizet, beletesszük a felkarikázott gyömbért, lehámozott citromhéjat, a citromlevet,és a cukrot. Felforraljuk. Ha felforrt, hozzátesszük a citromsavat óvatosan, mert ha hirtelen öntjük bele, akkor kifut. Kb. 5 percet főzzük, majd lefedve 3 órát hagyjuk, hogy a gyömbér kiengedje finom ízét.
  4. Kb. 3 óra múlva fertőtlenített üvegekbe töltjük leszűrve. Ha teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük. A cukor és a citromsav tartósít, így hetekig eláll a hűtőben.
  5. Nagyon finom üdítőital akár szénsavas, akár mentes vízzel is.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 60
  • Össznézettség: 53835
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 17.

Receptkategóriák

Gyömbérszörp Gonoszka konyhájából
Gonoszka1 428 recept

Tél van, és ilyenkor a téli szörpök szezonja van. A Férjem elment vásárolni, és felhívott, hogy van gyömbér a boltban, mi lenne, ha venne és csinálnék gyömbérszörpöt. Mondtam, hogy vegyen, de akkor citromot is hozzon, mert ami itthon van, az kevés. Így elkészítettem ezt a finom szörpöt, mert a citrus mix rostos szörpből már alig maradt egy kevéske. A főzési idő megadásánál az érlelési időt nem adtam hozzá. Ebből a mennyiségből kb. 3,5 l szörp lett.

Hozzászólások

sziszi01

Szia! Ismét 1 gyöngyszem! :-) Hasonlót már készítettem, habár ott nem kellett a cukrot karamellizálni. Mentettem, feltétlenül kipróbálom! :-) Sziszi

Gonoszka1

Kedves Sziszi01! Remélem Nektek is ízleni fog, szerintem egy nagyon finom üdít?. A canada dry-hoz hasoló íz?, csak ez nincs tele tartósítóval. Üdvözlettel:Kinga

Törölt felhasználó

Már másodszor csinálom ezt a fincsi szörpöt, eddig bárki kóstolta el volt ragadtatva t?le :))) Köszönöm, gyakran lesz nálunk!

Gonoszka1

Kedves Sz-Lena! Nagyon szívesen! Mi is nagyon szeretjük, így nálunk is gyorsan fogyó szörp. Örülök, hogy ízlik, és másoknak is örömet tudsz okozni vele. Üdvözlettel:Kinga

jucus60

Elkészítettem ezt a szörpöt, kicsit tovább állt - egyéb elfoglaltság miatt - mint 3 óra. Nem tudom, hogy emiatt lett-e csíp?s, vagy egyébként is az? Ett?l eltekintve nagyon különleges és fincsi, köszönöm a receptet. Jucus

Gonoszka1

Kedves Jucus60! Nagyon szívesen! Egy kicsit a friss gyömbér csíp?s, de az enyém az nem volt nagyon csíp?s. Nem hiszem, hogy a tovább állás miatt lett csíp?sebb, de mondjuk nem tudom, hogy a tovább állás az mennyivel volt hosszabb id?. Ez egy különleges, mondhatni pikáns szörp, mi szeretjük. Remélem Ti is élvezni fogjátok az elkészített szörpödet! Üdvözlettel:Kinga

jucus60

Kb. 4 órát állt. De így is fogy! Nagyon finom! :-)

Gonoszka1

Kedves Jucus60! Örülök neki, hogy ízlik azért, még ha kicsit csíp?sebb is. Jó sütést-f?zést kívánok! Üdvözlettel:Kinga

Törölt felhasználó

Szia Gonoszka! :-) Nagyon jól hangzik, biztos ki fogom próbálni f?leg ilyen melegben, biztos kellemes!

Gonoszka1

Kedves Virág-konyha! Csak ajánlani tudom, nekünk nagyon ízlett, és a canada dry-ra hasonlít az íze. F?leg szénsavas vízzel. Szerintem ha szeretitek a gyömbért, akkor érdemes elkészíteni. Üdvözlettel:Kinga

Törölt felhasználó

Szia! Kipróbáltam a receptet és csak ajánlani tudom mindenkinek:) Én imádom a gyömbért és örülök hogy sokan megpróbálkoznak a házi szörpök készítésével és nem a tartósítószeres,ízfokozókkal teli szörpöket fogyasztják csak.

Gonoszka1

Kedves ÍzTündér! Örülök, hogy ízlett a szörpöm, és köszönöm, hogy ezt megosztottad velem. Én nagyon sokféle szörpöt készítek, mert a Férjem az nagyon "szörpös". Így gyakorlatilag állandóan gyártom neki az újabb, és újabb adagokat. Így legalább nem az adalék anyagos, tartósítószeres löttyöket issza, hanem a gyümölcsöt mégha cukorral is.

Kerepesi

Szia! ki szeretném próbálni a receptet. Szerinted nem gond, ha a citromlevet csak a végén öntöm bele, miután kicsit h?lt a szörp? Csak hogy a c vitamin tartalma megmaradjon. Üdvözlettel: Gyöngyi

Gonoszka1

Szia! Próbáljad ki, hogy csak a végén öntöd hozzá, de akkor szerintem a tarthatósága lerövidül, és a c vitamin tartalma az állásban egyébként is csökken. A vékonyan lehámozott héjat viszont ne a végén tegyed hozzá. És szerintem a kész szörpöt h?t?be tárold, ha így készíted. A citrusos szörpöket én is a h?t?ben tárolom, mert egyrészt a C vitamin tartalma lassabban csökken, és azok mivel nyers szörpök a cukor tartósitó hatása ellenére romlékonyabbak. Persze ez nem azt jelenti, hogy 1-2 nap, de mondjuk 3-4 hétnél én h?t?ben sem tárolnám már. És persze én nem teszek hozzá tartósítószert sem újabban (már a málna szörpömbe sem!)

Törölt felhasználó

Kedves Kinga! Még nem h?lt ki teljesen, de már megkóstoltuk. Nagyon-nagyon finom, aromás! Köszönjük a receptet! Üdv: Marianna

Gonoszka1

Kedves Marianna! Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és ízlik Nektek! További jó sütést-f?zést, és új receptek kipróbálását kívánom! Üdvözlettel:Kinga

Törölt felhasználó

Drága Kinga! Újból megemelem a kalapom... Imádom a gyömbért, hát ez tényleg nekem való... Én barna nádcukrot karamellizáltam, a maradék cukrot pedig édesít?kkel helyettesítettem. (nyírfacukor + eritrit) Már a bef?z?automatában csúcsül a 4 teli paradicsomos üveg. Így nem kell h?t?ben tartani (bár attól nem félek, hogy megromlik...) A meggyszörpöd holnap készül. Olyan boldog vagyok, hogy a gyerk?cöknek ilyen egészséges finomságokat adhatok! U.i.: a kislányom megkóstolta már a málnaszörpöt, azt mondta: "Anya, te zseniális vagy!" :-D A dícséretet ezennel átruházom. Ölellek: Dóri

Gonoszka1

Kedves Dóri! A dicséret Téged illet, mert Te készíted el ezeket az egészséges, és finom szörpöket! És örülök, hogy a kislányodnak is ízlik, és így egy egészséges és finom, valóban gyümölcsb?l készült innivalót iszik. Mégsem egy colát, vagy mindenféle tartósítóval, meg s?rítményekkel, meg ízfokozokkal készült vackot. Én hagyományos módon fejre állítom az üvegeket a forró szörp betöltése után, majd dunsztba rakom pár napra. Így eláll hónapokig, s?t a bodzaszörpöm, pedig azt nem is dunsztolom eláll egy évig. Persze én cukorral készítem, így az édesít?s változatra azt javaslom, hogy azt az üveget amit kinyítsz, azt h?t?be tartsad. Kellemes hetet kívánok Nektek! Üdvözlettel:Kinga

Katonca

Elkészítettem tegnap a szörpöt. Minden dicséret megilleti! Követtem szóról-szóra a receptet, és amikor elkészült beh?töttem a h?t?be és ásványvízzel iszogatom. Isteni!!!! Köszönöm a receptet, ezentúl csak így fogom elkészíteni.

Gonoszka1

Kedves Katonca! Nagyon örülök, hogy ízlik a szörp! Nagyon kedves vagy, hogy ezt megosztottad velem, hiszen a szakács öröme, ha ízlik az általa elkészített m?. További jó sütést-f?zést, és szép napot kívánok Néked! üdvözlettel: Kinga

Törölt felhasználó

Kedves Gonoszka! Köszönöm a receptet, már többször elkészítettem, nagyon finom. Én annyit csavartam rajta, hogy az összes cukrot karamellizáltam. Bár kissé macerás, de még jobb íze lesz. Kellemes nyári f?z?cskét kívánok! Matteo

Gonoszka1

Kedves Matteo! Örülök, hogy tetszett, és többször elkészítetted már. Biztos hosszadalmasabb úgy, ha az összes cukrot karamellizálod, de biztos, hogy karamellesebb lesz az íze. Majd én is ki fogom próbálni úgy, s?t lehet, hogy egy kis naranccsal is megbolondítom. További kellemes sütést-f?zést, és szép napot kívánok! Üdvözlettel: Kinga

Kitsune

Kedves Gonoszka, felkeltem éjjel egykor indokolatlanul, így nekiálltam a szörpödnek. A cukrok fele barna karamellizálva, a másik felében pedig 300 g eritritolt és 520 g gyümölcscukrot használtam. Most kísérletezek ezekkel, s?t a karamellizálás is eléggé új nekem. Roppant izgalmas, nagyon remélem, hogy jól sikerül majd... :) Referálok a késztermékr?l!

Gonoszka1

Kedves Kitsune! Kíváncsian várom tapasztalatodat. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a cukor tartósít is, így szerintem azt semmiképpen nem szabad teljesen elhagyni. Kellemes kísérletezgetést kívánok. Kellemes napot, és jó sütést-f?zést kívánok! Üdvözlettel: Kinga

lilcsa

Köszönöm a receptet! :) Az els? adag is nagyon finom lett, de mivel én jobban szeretem az intenzív gyömbér-citrom kombinációt, fél kiló gyömbért és 8 citromot vettem alapul. Nagyon különleges, jól illik nyáron a nagyfröccsbe, télen meg kifejezetten passzol forró vízzel.

Gonoszka1

Kedves Lilcsa! Nagyon szívesen! Örülök, hogy tetszik a recept, és a recepteket mindig formálhatjuk a saját ízlésünkre. Jó sütést-f?zést kívánok! Szép estét! Üdvözlettel: Kinga

pkrisztaaa

Próbálta már valaki steviával? Egy kis nádcukrot karamellizálnék,a többit azzal helyettesíteném...mennyi felel meg közel két kg cukornak?

Gonoszka1

Szia Kriszti! Én még nem próbáltam édesít?vel. A cukor tartósít is, err?l sem szabad megfeledkezni. Szerintem próbáld felesben. Az édesít?n elvileg feltüntetik, hogy mekkora mennyiség mennyi cukornak felel meg. Szép estét! Üdv: Kinga

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?