Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grillázsos gesztenyekrémes torta

Grillázsos gesztenyekrémes torta
Grillázsos gesztenyekrémes torta
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az alapreceptet a Nők Lapja Konyha 2011. októberi számában találtam, és - mivel régen nagymamám nagyon finom gesztenyetortát tudott csinálni, és úgyis közeledett apukám születésnapja - gondoltam kipróbálom. Elég vegyes lett a végeredmény. A krémje az eredeti recept alapján is elég finom volt, de a tésztája nekem szörnyen lapos, és túlságosan tömör lett. Egyáltalán nem hasonlított a nagymamáméra :( Így gondoltam egyet, és a legközelebbi családi ebédre már a saját verziómmal álltam elő. A tésztáját könnyű kakaós piskótára cseréltem, ami magasra feljött, így rétegezni lehetett, amolyan "tortásabb" lett. A grillázsból pedig jutott nem csak a tetejére, hanem minden rétegbe! Győzelem! Elfogyott az utolsó morzsáig. Megjegyzés: a férjem szerint feltétlenül igényel maga mellé tejszínhabot, és hát ... ez valószínűleg így igaz!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A grillázshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük, aztán fakanállal összedolgozzuk gyorsan a felvert hab 1/3-ával, és hozzászitáljuk a kakaós-sütőporos lisztet. Ezt is gyorsan elkeverjük, és aztán nagyon óvatosan hozzádolgozzuk a maradék tojásfehérjehabot.
  2. (Én úgy sütöm meg, hogy lapos tepsire sütőpapírt teszek, erre rakom rá a méretre állított tortagyűrűt. Nem kell sem vajazgatni, sem lisztezgetni.) De természetesen "normál" tortaformában is megsüthető, ezt valószínűleg ki kell kenni és lisztezni.
  3. Előmelegített sütőben (légkeverés nélkül 220 C-on) megsül. Tűpróba!
  4. Ha a tészta megsült, körbevágjuk, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és rácsra tesszük hűlni.
  5. Amíg a tortalap hűl, addig a szobahőmérsékletű margarint a porcukorral robotgéppel alaposan kikeverjük, majd hozzáreszeljük a felengedett, szobahőmérsékletű gesztenyemasszát és a vizet, és tovább keverjük. Amennyiben a gesztenyemassza nem ízesített, akkor külön rummal/rumaromával, és esetleg egy kis plusz porcukorral még ízesíteni kell.
  6. A grillázshoz a diót apróra vágjuk (de azért ne legyen belőle zuzalék!). Egy száraz lábasban elkezdjük folyton kevergetve hevíteni a cukrot, és mikor szép világos a karamell, akkor hozzáadjuk a diót, és jól átforgatjuk. Ha esetleg kevésnek érezzük a karamell arányát a dióhoz képest, akkor még nyugodtan adhatunk hozzá plusz cukrot, mert a diótól is függ, mennyit vesz fel.
  7. A grillázst sütőpapírra borítjuk, és amennyire csak tudjuk szétterítjük/elvékonyítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd összetördeljük, amilyen kicsire csak sikerül.
  8. A kihűlt tortalapot 3-ba vágjuk. Az első lapot megkenjük a krémmel, majd megszórjuk grillázzsal, aztán újra tortalap-krém-grillázs, majd a legfelső lap. Erre is és a torta oldalaira is krém kerül, a tetejére grillázs.
  9. Egy éjszakát jó, ha hűvös helyen pihen!


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 134
elküldve: 3
receptkönyvben: 90
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

berali

Mióta szakács: 2011.06.16.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gesztenyetorta, gesztenyés torta grillázs bevonattal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Milus07
Milus07 Tue, 2014-11-18 07:46

Szia! Nagyon jól hangzik a torta...nekem a grillázzsal kapcsolatban lenne kérdésem. Próbáltam már a grillázs darabokat tortába tenni, ahogy itt is van, de nekem megfolytak..nem volt kiélvezhető az a pici roppanás,ami miatt szerettem volna. Nálad nem olvadt meg? Köszönöm szépen előre is!

418
tojás 3 db
cukor 6 dkg
finomliszt 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 dkg
sütőpor 1 kk
1 csipet
porcukor 10 dkg
margarin 20 dkg
gesztenyemassza 25 dkg
víz 3 ek
cukor 6 dkg
dió 3 dkg